Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2025: Het is goed geweest, met of zonder Bacchus
Wanneer en Wie3 november 2025
Verslag: Bert *
Wijnkeuze: Jaak
IntroMoet er nog 'hout' zijn?

In de bekende volkswijsheid, wordt 'hout' vervangen door het dichter-bij-de-grondse 'zand', maar dit terzijde.
In de Oudheid plachten de Grieken hun wijn te bewaren in stenen kruiken, amforen genaamd. Heel wat later hebben de Romeinen het houten vat geïntroduceerd -denk hierbij aan de Romeinse nepgod Bacchus- de op een wijnvat gezeten nepgod en uitvinder van drankfestijnen, omkranst door uitermate vrolijk, erotisch welig toegerust vrouwelijk janhagel.
Het zijn toch vooral de Franse wijnbouwers die, naast het voordeel van goede bewaarcapaciteit, de olfactorische smaak- en geur-eigenschappen van het 'vat' wisten te waarderen en te verfijnen. Met name het eikenhout bevat nogal wat tannine, het looizuur dat ook van nature in de, vooral rode, druiven voorkomt. Op die manier kan wijn, op vat gelagerd, zijn wat bescheiden tanninestructuur wat verbeteren door extractie van het tannine uit de duigen van het vat. Maar daar opent zich meteen een rijke, diverse wereld van techniek en kelderwijsheid. Immers, te veel is steeds te veel. Lagering op nieuwe vaten geeft veel houttannine af. Enkele maanden te veel kan een beloftevolle rode herleiden tot een vat bittermiserie. Sommige druivensoorten zijin helemaal niet gebaat bij vatlagering. Soms kan een deel houtgelagerde wijn succesvol met een deel tankgerijpte wijn worden gemengd, oudere vaten (1 tot 4 jaar), met minder strakke tannines laten een tragere, soepelere rijping toe enz.
Tegelijk ligt hier een bijzonder boeiende opgave voor de wijnproever/wijnclub. Gewapend met een goed rug-etiket op de fles of, beter nog, info van het wijnhuis, de resultaten van de lagering afwegen en beoordelen: niet zo simpel maar o zo boeiend!
Neen, er hoeft echt geen zand meer te zijn!


* Dit is mijn laatste verslag van onze wijnclub.
Het eerste dateert van 10 september 1991.
Tejudice duikt op 1 december 2025, 34 jaar later, de geschiedenis in.
Het is goed geweest, met of zonder Bacchus!

Bert Gilles
Naar Top
Een paar leuke foto's van een aantal leden: Bert, Toon, Jaak en Marie-Louise.
De Selectie


1. Clos Lojen 2024, 100 % Bobal. 12.5 % alc. 7 maanden Franse eik.
Tint van zuiver kriekenrood met opvallende helderheid, in weerwil van de niet-filtering of klaring...
De wijn wasemt mild rood bes/bosfruit uit, gedragen door alcohol en met accent van oude , vochtige steen. De tong tovert volle zuren tevoorschijn, onmiddellijk in balans gebracht door stevige en levendige tannines. Vervolgens komen jonge, rode bessen opzetten, waarna andermaal de levendige tannines van het middenstuk de smaakevolutie afronden.
G: 13.75 10.30 €


2. Clos Lojem 2023 100% Bobal. 13% alc. 7 maanden Franse eik.
Kriekenrood met lichte evolutie, robijn. Mooie helderheid (zie hoger).
Milder , rijper rood fruit kleurt de neus. In de smaak vinden we andermaal wat rijper , donkerder fruit terug met fijne, zachte tannines. De wijn voelt wel wat ‘oud-mineralig’ aan, wat doet denken aan de muren van oude ruïnes, waarna een lichte, kruidige finale zich aankondigt.
G: 14 15 €


3. Protos Roble 2022 100 % Tempranillo, Ribera del Duero, 4 maanden eik Frans/Amerikaans.
Diep doorkleurde kriek/kers met lichte paarse rand.
We snuiven wat rijper, donkerder fruit op dan de wijn visueel suggereert, samen met nogal wat groene peper en prikkelende alchol. De wijn komt verrassend volfruitig op de tong, nagenoeg onmiddellijk gecounterd door volle, rijpere en alcohol-gedragen tannines als expressie van verfijnde houtlagering.
G: 15.75 9 € !!!


4. Protos Roble 2021. cfr supra.
Andermaal zuiver kers/kriek met lichte evolutie.
De neus toont wat rijper, donkerder bos/besfruit: braam, zwarte bes. Meer rondeur dan de Protos '22. Ook toont de wijn zich, dankzij een fleslagering van 1 jaar meer, in een soepele, volle en evenwichtige aanzet van wat donkerder, rijper bosfruit, mooi in balans met soepele, volle, aangename tannines van zwarte chocola.
G: 16.25 9 € !!!


5. Domaine des Lauribert, Flaveur. Grenache, Syrah. 12 m. eik. 2024
Diep kriekenrood van grote concentratie.
Uitbundig fruitig profiel met meer donker bosfruit: cassis, rijpe braam etc. In de smaakaanzet vinden we ook weer rijper donker fruit met aangenaam bitter, allicht dankzij de lange koele maceratie. Vervolgens ontdekken we de kruidigheid van kreupelhout, afgerond met vanille. Glaasje Provençaalse charme...
G: 15 11.20 €


6. Dom. Lauribert, La Carelette, Grenache, Syrah . Tanklagering. 2024
Jonge rode tint, framboos
Aromatisch profiel van rijper rood fruit en cassis. Fruit en alcohol stomen, beiden in balans, de mond in. Speelse tannines leiden een afdronk in met een retour van fruit en milde kruidigheid als afronding.
G: 16 13.80 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Jaak die ons een bijzonder kwaliteitsvolle selectie heeft laten proeven en genieten, dit alles tegen een uitzonderlijk beursvriendelijk prijsetiket.

Tekst: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be