Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2021: Cahors
Wanneer en Wie6 september 2021
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Bert
IntroCahors, Cahors, my kingdom for Cahors!*
Geschiedkundig bevlogen History-snuivers zullen hier allicht wel de voor de gelegenheid 'aangepaste' hartenkreet van King Richard 3rd. herkennen toen zijn paard, in een levensbedreigende veldslag, zijn laatste doodshinnik ten beste had gegeven. Beroofd van zijn geliefde persoonlijke oorlogstank en derhalve overgeleverd aan de willekeur van een zootje ongeregeld van ongezond vijandige barbaren, riep hij, in ware doodsnijd uit: *"A horse, a horse, my kingdom for a horse!!!". Is deze aanhef, met dank aan Shakespeare, van aard om sito presto de eerste de beste Cahors van zijn kurk te beroven en meteen 'soldaat' te maken? We'll see!

Bij een andere Cahorsproef, een aantal jaren geleden, klonk het oordeel nagenoeg unisono: "Dit zijn nu eens wijnen die we, pakweg binnen enige tijd, nog eens zouden moeten onderwerpen aan de smaakproef".
Deze opmerking kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. Immers, was Cahors niet de regio, ver ten zuiden van Bordeaux, die van oudsher ter hulp werd geroepen om de wijnen ter hoogte van Gironde en Dordogne, wat op te peppen, door ze wat meer kracht, structuur en concentratie bij te brengen? Kenmerkend voor de Malbec uit de Cahors-streek zijn de veelal krachtige, droge en niet zelden peperige tannines . Ze verlenen de wijn een meer dan gemiddelde houdbaarheid en het is zelfs zo dat de 100%-Malbecwijnen vroeger ong. 10 jaar lagering moesten doormaken alvorens het niveau van 'drinkbaarheid' te bereiken! Is het daarom te verwonderen dat 'Malbec', vrij vertaald 'vies smoeltje' betekent, zowat de gelaatsuitdrukking bij het proeven van extreem bitter? Is het zo dat de hedendaagse Cahorswijnen, door toepassing van aangepaste vinificatietechniek, veel sneller toegankelijk zijn maar dat ze die aloude reputatie van de Malbec(druif) nooit meer kwijt raken?
Is de selectie van deze Cahors bij machte de solide historische reputatie te bevestigen? Een strenge en diepgaande smaakproef kan het uitwijzen…

Naar Top
De Selectie


1. Crios Torrontès 2015
Goudgeel met groene tint.
Bescheiden muskaatgeur, evenwel van korte duur met accenten van lychee en petroleum en een grassige toets. Alcohol manifesteert zich duidelijk. Fruitige zuren in de smaakaanzet, gevolgd door bitter van amandel, witte peper en alcohol. De wijn loopt uit op een lange, gevarieerde smaakimpressie met nogal wat bittertonen.
G: 14 8.20 €


2. Montgras Carmenère 2014
Diep doorkleurde tawny-tint
Impressie van bittere koffie, chicorei, tabak, chocolade, pruimen en vijgen. Bittere toets domineert. Jonge walnoot, zwartfruitig, ktuidig, fumé met nogal wat alcohol komen naar boven, samen met ingehouden zuren. Tabak en gedroogd fruit tekenen de finale.
G: 12.5 9.5 €


3. Montgras Cabernet-Sauvignon 2013
Diep kriekenrood met evolutie.
Donker en zwart fruit, volrijp rood fruit, peper en alcohol in de neus. Krachtige smaak van donker en gekonfijt bosfruit. Bittere en persistente tannines en alcohol volgen. De zuren en de kruidigheid komen wat bescheiden over.
G: 14.5 9.80 €


4. Wild Selection, Bordeaux, Malbec 2019
Ronduit inktkleurige concentratie , zwartrood.
Donker en gedroogd, gekonfijt fruit; krent, gedroogde pruim. In de smaak zit de bittertoets echt wel vooraan: jonge okkernoot, zoute drop. Daarnaast komt weer zwart en gedroogd donker fruit opzetten, ondersteund door zwarte chocolade pur et dur.
G: 14 8.60 €


5. Wild Selection Merlot 2019
Zeer diep doorkleurd kriekenrood met paarse robe.
Rijp donker rood fruit: Braam en framboos. Fluwelige neus! Levendige zuren in de smaak met kriek en framboos, waarna toch stevig bittere tannines het plaatje vevolledigen.
G: 14.5 8.60 €


6. Château Fines Roches, Châteauneuf du Pape 1990
Mokka-koffie
Rijp gekonfijt fruit met hint naar koffie. Tawny-porto op de tong met impressie's van zwart fruit op alcohol (boerenjongens) en krachtige alcoholgeladen finale!
G: 15 18 €
Naar Top
Nabeschouwing* Volgend wapengeweld: 4 oktober 2021 : Toon doet ons dromen van "The grain in Spain stays mainly in the plain"!
Begin maar te oefenen!

Tot zolang

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be