Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2020: Valencia
Wanneer en Wie3 februari 2020
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Toon
IntroDe brede variatie van Spanje
De tijd dat de Spaanse wijncultuur haast geassocieerd en zelfs verward werd met Sangria, een vooral door zonlievende toeristen massaal geslempte hutsekluts van derderangswijn en verlopen fruit, is gelukkig grotendeels voorbij. Dit allicht zeer tot ongenoegen van de plaatselijke apothekers die hun omzet aan (hoofd)pijnstillers drastisch hebben zien terugvallen!
Feit is dat Spanje de grootste wijngaard ter wereld binnen zijn grenzen heeft maar niet de hoogste productie scoort. Dit wijst op lage opbrengsten, een van de belangrijkste factoren van kwaliteit! Bovendien omspant de Spaanse wijnkaart zowel regio's in het regenrijke, koelere Noorden (Galicië, Asturië), als de zondoorstoofde gebieden zoals La Mancha en het diepe Zuiden.
Het spreekt vanzelf dat die verschillende klimatologische omstandigheden zich weerspiegelen in het karakter van de wijn: variatie te koop dus!
De Spaanse wijncultuur kan bogen op een rijke, oude traditie: al meer dan 3000 jaar geleden hadden de Feniciërs in Cadiz de Vitis Vinifera - de oervader van veel moderne wijnrassen- aangeplant! Ondertussen zijn de Spanjaarden wel hun eigen inlandse variëteiten blijven cultiveren, denk maar aan de Tempranillo, Mazuelo, Garnacha, Palomino, Xarel-Lo, Pedro Ximenez, Macellan, Bobal etc.!
Hun traditie om de wijnen vaak jarenlang in de bodega's te bewaren (tot 6 jaar!), deels op vat en op fles, verhoogt natuurlijk de kans op evenwichtige rijping. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat Spanje, mede dank zij al die factoren, tot de toplanden in de kwaliteitsorde wordt gerekend!


Naar Top
De Selectie


1. La Tribu An Gosto 2016 Monastrell - Garnacha
Diep paarse tint.
Enthousiaste neus van rood bosfruit, garrigue en peper. Qua fruitinhoud,kruidigheid en zuren is deze wijn de exacte copie van wat de neus weergaf. Peper en alcohol vullen aan en de tannines ronden behoorlijk bitter af. Typisch Monastrell!
G: 14.5 4.5 €


2. Angosto tinto 2015 Garnacha, Syrah, Cab.-Franc.
Kersenrood
Neus van rood fruit, alcohol en animale kruidigheid. Volle, kruidige smaakaanzet, gevolgd door de smaak van rood pitfruit, kruidig ook met zachte maar volle tannines, waarna de finale een kruidig bitter verloop kent.
G: 15 13.80 €


3. Angosto Almendra 2014 Garnacha, Syrah, Marcellan
Inktachtige concentratie van diep paars.
Krachtige, etherische, hoogtonige alcohol domineert de neus. Vervolgens komt zwrt en gedroogd fruit aanzetten, samen met een hele kruidenkast. Levendige maar mildzoete smaakaanzet die onmiddellijk gecounterd wordt door walnootbitter. Peper, gestoofd donker bosfruit en drop vullen elkaar aan. Cacao, fijne zuren en gloedvolle alcohol kenmerken de finale van deze evenwichtige wijn.
G: 16 6.80 €


4.Tribu Jefe de la Tribu 2015 Marcellan, Bobal
Kriekenrood.
Volle, roodfruitige neus van kers en gestoofd rood fruit. Op de tong, andermaal rood fruit, begeleid door fijne zuren en jonge maar vlotte tannines en een vleugje vanille.
G: 14.5 16 €


5.Paradigma 2009, Monastrell
Diep kriekenrood met lichte evolutie.
Etherische alcohol met hints naar anijs, ijzerkruid en balsamico Volmondige aanzet met fijne zuren, volop rijp rood fruit, alcohol en witte peper.Levendige maar vlotte tannines volgen. De wijn loopt uit op een lange, alcoholgeladen, licht kruidge afdronk met eerder matige tannines.
G: 14 12.5 €


6. Megala Enguera 2020 Monastrell, Marcellan
Kriekenrood met lichte evolutie.
Balsamico-achtig zuur in de neus, groenkruidig met accenten van haardvuur en drop. Kruidig getinte smaakaanzet, gevolgd door rijp rood en donker fruit, presente maar soepele en persistente tannines. De wijn rondt af met een kruidige finale.
G: 14.5 9 €


7. Sueno de Megala Enguera 2008 22 meses de roble
Diep kriekenrood met merkbare evolutie.
Rijpe, volle geur, peperkruidig en met een hint naar kreupelhout. Rijp, donker bosfruit en zelfs gedroogd fruit vullen aan. Op de tong ontwaren we een indrukwekkende concentratie van tannine, peper en rijp donker bosfruit. In de afdronk proeven we een stevige retour van ,ditmaal, droge, bittere en krachtige tannines. Deze wijn heeft beslist nog behoorlijk wat ouderingspotentieel!
G: 15.5 20 €
Naar Top
Nabeschouwing* Dank aan Toon voor deze intrigerende selectie!

* Volgend evenement, 2 maart 2020: Wijn en kaas. Iedereen neemt zijn eigen wapentuig mee. De receptie begint om 19.30 u!

Tot zolang


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be