Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2020: Bubbels
Wanneer en Wie12 januari 2020
Verslag: Bert
Wijnkeuze: zowat iedereen
IntroOver blindproeven en de risico’s….
Altijd en consequent blindproeven wordt door nogal wat diehards uit het wijnproefcircuit als het neusje van de zalm beschouwd. Feit is dat je als wijnproever, niet gehinderd en zeker niet bevooroordeeld door etiket of vorm en uitzicht van de fles, onbevangener kan omgaan met het edele vocht in je glas.
Al te vaak immers moet de koopgrage wijnfanaat, tot zijn scha en schande, toegeven dat het nieuw verworven, esthetisch perfect uitgemonsterde (design)flesje, na lediging in de milieubox voor gevaarlijk chemisch afval, voor eeuwig het dressoir, naast de namaak-Eiffeltorentjes en scheve Pisa’s, zal mogen sieren.
Liever blind dus? Makkelijk is wel wat anders: het vraagt meer concentratie en het risico om op een hoogst onelegante wijze plat op je bek te gaan is dan ook levensgroot: moeizaam opgebouwde reputaties dreigen plots Michael Jacksons-gewijze richting schroothoop te gaan, ontluikend zelfvertrouwen in de kiem gesmoord te worden
Dan toch maar liever niet blind?...Komaan, angsthazen aller landen, verenig u! Sla de hand aan die fles, ontwring die koppige rooie of schuimbekkende witte zijn geheimnissen en wacht, niet gespeend van enige doodsverachting, het verdict af!
Voor de eeuwige twijfelaars is het dan, in het ergste geval, de bevestiging van het feit dat, ook in de wijnwereld, niets boven twijfel verheven is.Voor hen die zelden of nooit twijfelen aan de juistheid van het eigen oordeel wordt het, in het beste geval, een heilzame les in bescheidenheid!!


Naar Top
De Selectie


1. Cuvée Zwanenberg (Belg.) - Chris Gevers
Stevig schuimend met accent van geoxideerde appel en een flinke dot koolzuur. Zeer stevig zuur op de tong, onmiddellijk gecounterd door pompelmoesbitter. Mooie , rinse aperitief.


2. Résidence Pierre, Champagne.(cuvée Horeca) Yvonne - Lief
Felschuimend met stevige, wat grotere belletjes. Prikkelende neus met zuivelaccent. Zuur en bitter in evenwicht met de alcohol. Resultaat: evenwichtige schuimwijn!


3. Sainchargny, Crémant de Bourgogne Brut Nature "56" - Jaak
Fijn parelend met fris groen tintje. Levendige neus, vol jong wit fruit en broodgist. Op de tong: andermaal een volle, jongfruitige aanzet met mild en aangenaam middenstuk.


4. Sainchargny, Crémant de Bourgogne brut millésimé 2015 - Toon
Zeer enthousiast schuimend met goudgele tint. Mildere geursensatie met de fruitigheid van abrikoos en rijpe perzik. Smakelijke, volle aanzet van rijper geel fruit, fijne zuren, bittertonen en broodgist.


5. Champagne André Jacquart - Thomas
Zeer fijne belletjes. Koolzuur in de neus, aangevuld met fris jong wit fruit, toch ook een oxidatieve toets en gist. Explosieve smaak: levendig zuur in balans met pompelmoesbitter. Lange kruidige finale als afsluiting.


6. Champagne Daubanton, Noir de Noirs
Diepe rosétint, fijn schuimend. Neus vol rijper rood bos/besfruit met lichte zuren op de tong maar met voral bittertonen en de fruitigheid van cuberdons. Zoals Yvonne zei "Een Pinot Noir die zijn schil verloren is (!)" Verrassende Champ!


7. Champagne Riflard 1er Cru, Begère Lez Vertus - Bert
Goudgele tint, intens parelend.Expressieve neus waar koolzuur, rjjper wit boomfruit en brioche de boventoon voeren. Volle, explosieve aanzet op de tong met volop koolzuur en bitter - zuur in balans in het middenstuk. De finale sluit met kruidigheid - bitter - zuur in evenwicht af.
Naar Top
Nabeschouwing* Iedere milde schenker m/v mag zich weldadig bolaaiend prijzen met de royaal (ui)geschonken godendrank!

* Volgende wijnproef, 3 feb. 2020, Toon gooit ons de schellen van- en de wijnen uit Valencia -voor de ogen! De aanstormende horde arenastieren nemen we er desnoods schroomvol nippend bij!

Tot zolang


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be