Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2019: Douro/Duero
Wanneer en Wie2 december 2019
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Rik
IntroProefgenoegen versus profsnobisme
* Naar aanleiding van een giftig commentaar door een zgn. professional, op een proefverslag van wijnclub Te Judice.

Wat is dat eigenlijk: proefgenoegen?
Proefgenoegen is in essentie het plezier dat de wijnliefhebber ondervindt bij het ontdekken van een mooie, harmonieuze nieuwe wijnvondst in het glas: de helderheid, de fonkeling van de aanblik, gevolgd door verrassende diepte en verscheidenheid van soms ongekende smaken en aroma’s, hun harmonie vooral, gaande van fruit naar kruid, van discreet naar vurig.
En dan komt daar de apotheose: de soms bescheiden, wat timide aanzet in de mond die dan onstuimig openbarst in een festival van geur-en smaaksensaties die eindeloos lang tong en geest beroeren en ontroeren!
Het is het eeuwige spel van ver- en bewondering dat de echte liefhebber – letterlijk “de amateur “– zozeer kenmerkt. Het genoegen wordt bovendien nog des te groter wanneer de zoektocht in het glas met verwante zielen gebeurt! Samen, onbevooroordeeld, respectvol luisterend naar elkaar die fantastische troetelfles ontdekken: gedeelde fles wordt dubbele vreugd!
Maar ook wanneer een wijn die zich op het etiket met veel bombarie als “super” aankondigt, in het glas eerder associaties blijkt op te roepen met de urine van een doodziek kermispaard, dan nog is die smartelijke vaststelling maar half zo erg indien ze groepsgewijze tot stand komt want gedeelde smart…
Hoe schril steekt dan de houding van de echte amateur af tegen de arrogante snobstijl van een of andere, zelfbenoemde “professional” die bij het lezen van een kritische analyse van een fles uit zijn wijnstal, deze kritiek smalend afdoet als “ typisch voor amateurs”? Niet omdat de analyse niet klopt maar wel omdat het om de ontmaskering gaat van een opgefokte lofzang op derderangsbocht!

Tot slot wil ik u het volgende pareltje van “professionele” wijnbeschrijving niet onthouden uit de wijnkaart van een grote Horecazaak in Mol. Ik citeer letterlijk: WIT Pavlov Chardonnay:
“Zacht gouden opalesque kleur. Aroma’s van citrusvruchtennota’s die lichtjes door grapefruitschil worden overheerst. Het is volledig maar vers en evenwichtig op het gehemelte. Het glijdt aangenaam door de mond zoals verse boter en het verlaat een blijvende, warme betekenis van toffee.”
Voilà: deze professional slaagt er niet alleen in het Nederlands opnieuw uit te vinden maar hier bovendien een analyse af te scheiden van een dergelijk onpeilbaar niveau dat een gewone amateur als ondergetekende er geen zak meer van begrijpt!
Ik durf amper te vermoeden dat dit de bedoeling was…


Naar Top
De Selectie


1. Cava Mas Codina Brut Nature 2016
Jong goud met groene flits en zeer fijne belletjes.Frisse, zuivere neus van jong wit boomfruit: Granny maar ook van kiwi, kruisbes. aroma van witte lelie. Een waar festival op/voor de tong: levendig maar fijn zuur, onmiddellijk gecounterd door pompelmoesbitter, intense citrussmaken en retour van bitter en alcohol in de afdronk. Brede smaaksensatie!
G: 14.75 8.10 €


2. Vermouth Priorat Natur
In de aanblik: vieux rose met amber tint.
Kruidige neus met accenten van garrigue en Provençaalse kruiden. Krachtige, alcoholgeladen aanzet van pomelo, dominerend Campari-bitter maar uitlopend op een zoete likeursensatie.
G: 14 17.94 €


3. PSI Ribeira del Duero 2015
Diep kriekenrood
Expressieve neus! Gist, Eucalyptus, kruidnagel en donker, zwart bosfruit. Aanzet van massaal zwarte peper, alcohol en zwarte chocola. Droge en forse tannines nemen over en leiden naar een peperige, alcoholgeladen finale.Karakterwijn!
G: 15 Gracieus aangeboden door Rik. Thanks!!!


4. Vale da Clara, Quinta da Rosa Vinhos 2008
Kriekenrood met licht paarse tint
Rood boom- en besfruit, samen met een hint naar blauwe pruim. Nog jonge, levendige maar wel aangename tannines, toch droog op de tong! Rood gekookt/gestoofd fruit, chocola en aromatische kruiden.
G: 14 4.99 €


5. Pinteivera Chaputier 2011
Zuiver diep kriekenrood
Krachtige, kruidige Eucalyptusneus, samen met Provençaalse kruiden en accenten van rood bosfruit. Aanzet van nogal wat witte peper en een stevige dot alcohol. Volop jonge en droge tannines maken hun opwachting. Donker, gekonfijt fruit volgt om uit te lopen op een finale van oude eik, cacao en dadels/vijgen in de afronding.Wat een brede, mondvullende wijn!!
G: 16.25 13.90 €


6. Porto Niepoort LBV 2013
Donker kriekenrood.
Fluwelige neus van kersen, Mascharino's, gedroogd fruit. In de smaak krijgen we een identiek beeld, aangevuld door peperkruidigheid, krent, rozijn, om uit te lopen op een uitgesponnen, fijnkruidige finale!
G: ... 14.95 €
Naar Top
Nabeschouwing*Dank aan Rik voor de even originele als kwaliteitsvolle selectie. Het goed gedocumenteerde bijgevoegde dossier is beslist het lezen waard!!!

* Volgende wijnproef, 13 januari 2020 Belletjesge(d)rinkel!

Graag en van harte wens ik alle leden en sympathisanten van Tejudice alle denkbare levens- en wijngenoegens toe die ons gegund worden in 2020!!!

Tot zolang


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be