Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2019: Belgische wijnen
Wanneer en Wie4 november 2019
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Lief B.
IntroKijk, daar schuift een klimaatgordel!
Dat het klimaat hier ten lande de plaatselijke bewoner eerder koude rillingen, dan wel bespiegelingen van zondoorstoofde mediterrane visioenen bezorgt, hoeft geen betoog. Dat, in weerwil van de barre meteo, een schare, door ware doodsverachting gedreven bevlogenen zich toch tot de edele kunst van het druiventelen voelden geroepen, dwong zowel respect als een zekere dosis mededogen af. Zowel dit respect als het mededogen hebben zo hun verklaring: respect omwille van de moed om in ondankbare omstandigheden en met weinig kans op succes toch het avontuur van de wijnmakerij te wagen. Mededogen omdat het resultaat van al die inspanningen vaak de bevestiging was van de donkerste vermoedens in de vorm van dunne, zurige brouwsels zonder aromatisch potentieel, fruitsubstantie of finesse!
Het vermoeden bestaat dat de miswijnen van dit allooi waren, en niet het knellende celibaat, die aan de basis van de hedendaagse klerikale leegloop hebben gelegen…maar dit geheel terzijde.
Gelukkig gloort er licht aan de horizon: samen met het afsmelten van de gletsjers, schuiven de klimaatgordels op naar het noorden en met name in warme jaren, zoals 2003 en 2005, komen wij aangenaam dicht bij de 'wijngordel' te liggen: tegen 2030 heeft ons klimaat mediterrane trekjes.
Daarnaast ontworstelt de wijnmakerij in onze streek zich meer en meer aan het goedbedoelde, door folkloristische trekjes gekenmerkte amateurisme om volop te gaan voor technische vooruitgang: kloning, snoeitechniek, selectie en moderne vinificatie leggen nu de grondslag voor appellations, die naam waardig.
Of er van deze verhoopte kwaliteitssprong sprake is in het glas, kan alleen blijken uit een strenge doch rechtvaardige proefronde!


Naar Top
De Selectie


1. Cuvée Zwaeneberg Brut Nature, Blanc de Blancs 2018
Zeer helder jong goud, lichte groene tint, zeer fijn parelend.
Geur van fijn wit en jong fruit: Granny Smith, kruisbes, gemaaid gras en alcohol. Levendige maar fijne zuren die lang doordesemen. Andermaal fijn wit fruit, aangevuld met hint naar bloesem. Persistent zuur in het middenstuk. Alcohol en notenbitter sluiten af.
G: 14.5 20 €


2. Zwaeneberg Cuvée Arôme, Johanniter, solaris, Muscari 2018
Briljant bleekgeel.
Weer volop jong boom- en besfruit, bloesem en gistgeur. Fijne zuren in de aanzet, vrij snel opgevolgd door bitter; een sequentie die zich iets later, herhaalt! Wat rijper wit en geel fruit: perzik en abrikoos. In de afdronk komt toch wel wat notenkruidigheid bovendrijiven.
G: 13.25 14.50 €


3. Zwaeneberg Cuvée silex, Solaris-Johanniter 2018
Zuiver bleekgeel.
Eerder prikkelend van aanzet met lichte kruidige toets. Rijpere perzik. Vooral kruidig getinte smaakaanzet, gevolgd door zuur. Alcohol en geel fruit ( abrikoos) vullen aan. De finale wordt gekenmerkt door bitterkruidigheid en likeuralcohol.
G: 12.5 14.5 €


4. Crutzberg Chardonnay 2017
Zeer helder bleekgeel met groene zweem.
De neus toont jong wit boom- en besfruit, zuivel en bloesem. Mineraligheid en kruiden nemen over. Bitter en zuur gaan hand in hand maar de kruidigheid zal gaandeweg meer domineren. In de finale sluiten rabarber en alcohol af.
G:12.5 14€.


5. Crutzberg Chardonnay Barrique 2017
Tint van helder, jong goud.
Presente, kruidig getinte geur, licht vanilleus (eiken vat!). Rijp geel en gekonfijt fruit, karamel. Alcoholgedragen aanzet van notenbittere kruidigheid. Volrijp geel boomfruit (abrikoos), naast accenten van vijgenpasta. Kruidige, alcoholgeladen finale.
G: 14.5 16 €


6. Zwaeneberg Cabernet Cortis 2017, eik.
Karmozijnrood met paarse robe.
Rood boom- en besfruit in de neus met accenten van cuberdons en kaneel. Stevige alcohol op de tong, waarbij vooral de bittertonen domineren. We proeven voors zuren, jong rood fruit, vanille en eerder harde tannines.
G: 13 16 €
Naar Top
Nabeschouwing*Voorlopige conclusie: Voor echte hoogvliegers uit de Belgische wijngaarden is het allicht nog te vroeg!
De opschuivende klimaatgordels laten echter al hun weldoende invloed gelden...

* Dank aan Lief voor de brede selectie!

* Volgende wijnproef, 2 dec. 2019: Rik charmeert ons in onvervalst Portugees!
Tot zolang


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be