Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2019: Basic Italië
Wanneer en Wie7 oktober 2019
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Jaak
IntroWijntjes zonder pretentie
Iedere, door ervaring gepokt en gemazelde wijnliefhebber wordt als vanzelf wantrouwig wanneer hij een wijn in het glas krijgt die een opgeklopt imago torst. Dat imago kan dan tot stand komen door reclame, door loftuitingen van een of andere zelfverklaarde wijngoeroe of zelfs door de rugtekst op de fles. Het risico is niet ondenkbaar dat de wijnliefhebber er à la longue horendul van wordt!
Maar waarom dan niet: 'à l'improviste' een aantal schappelijke flesjes gekocht, liefst met minder bekende, allesbehalve 'trendy'-druivenrassen uit minder bekende regio's? Het resultaat zou wel eens aardig kunnen verrassen! Bovendien, wat is het toch plezierig veelbetreden paden te verlaten om dan plots, out of the blue, een buitengewoon lekker, verrassend origineel wijntje te ontdekken. Eentje zonder pretentie, dat wel, maar dat maakt de ervaring nu net zo intrigerend!
En laat nu Italië en Sardinië net een van die landen zijn die, precies omdat hun wijnen niet tot de gevestigde orde behoren, zo aardig verrassend uit de hoek kunnen komen!

Naar Top
De Selectie


1. Piemonte Barbera Frizzante 2016
Noordkriekenrood
Expressieve neus van rood boom-en besfruit met accenten van grafiet (potloodslijpsel) en leder. Speelse zuren op de tong, niet-onaangenaam trouwens, gevolgd door stevig bitter.Volop rood besfruit. De prikkeling van koolzuur blijft persistent aanwezig tot in de finale.
G: 12 5 € (!)


2. Barbera d'Asti, DOCG 2014
Donker kriekenrood.
De geur is een doorslag van de vorige wijn, aangevuld weliswaar met witte peper.. De wijn vertoont een zuivere Barbera-smaak: levendig zuur, vlotte tannines, stevige alcohol en massa's rood en rijper bosfruit. Vlotte, eerder aangename wijn!
G: 13.5 7 €


3. Montgepulciano "Pan" Riserva 2010
Inktkleurige concentratie met lichte evolutie.
Rijp donker en zwart fruit met de kruiden van Eucalyptus en laurier. Smaakaanzet van massaal droge maar toch aangename tannines, vergezeld door speelse zuren. Voorts ontdekken we pure chocola, koffie en donker gestoofd en gedroogd fruit: krent en rozijn, als afronding.
G: 15 18 € (gracieus aangeboden door Jaak!)


4. NAU Cannonau di Sardegna, Grenache 2015
Kersenrood
Expressieve neus met rijp donker fruit: zwarte pruim, volrijpe kers, aangevuld met peper. Kractige smaakaanzet met andermaal peper, droge maar volle tannines, chocola. Fijne, milde zuren zorgen voor afwisseling.De wijn loopt uit op een kruidige, tanninegeladen finale. "Welopgevoede" wijn!
G: 15 11 €


5. Montefalco Rosso 2012
Robijnrood
Volrijp rood en donker fruit: blauwe pruim, zwarte braam, rijpere kers&kriek; alcohol. Weer een volle, rijpfruitige aanzet, opgepept met peper en alcohol in de opvolging. Lichte tannines en karamel ronden deze wijn gepast af.
G: 14 8.30 €


6. Cantine due Palme, Susumaniello 2013
Inktkleurige concentratie.
Zeer rijp donker en zwart fruit in de neus, eerde mild met Eucalyptus en alcohol à volonté. De aanzet wordt getypeerd door zeer presente maar wel vlotte tannines. Andermaal ontwaren we chocola, volop donker en zwart gekonfijt fruit, de impressie van porto, best aangenaam op zich. Eigenlijk vertoont deze wijn een Amarone-Châteuneuf-profiel.
G: 15.5 9.50 €
Naar Top
NabeschouwingJaak did it again! Alleen de prijzen waren "basic". Boeiende selectie!!

Volgende wijnproef: 4 noveber 2019 . Niet te missen!

Tot zolang


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be