Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2019: Excentrieke Wijnen
Wanneer en Wie2 september 2019
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Thomas
IntroMonumentenzorg in wijnland
In de nasleep van de Phylloxeraplaag (druifluis) die, rond 1860, grote delen van de Europese wingerd naar de Filistijnen hielp, kwam er ook een grote kaalslag tot stand van talloze kleine, regionale druivenrassen. Die werden vervolgens vervangen door grote, alom bekende 'edele' rassen zoals Chardonnay, Cabernet, Merlot, Syrah enz.
Voorwaarde voor overleving van de Europese wijnbouw was wel de enting op Amerikaanse onderstammen want die waren resistent tegen de druifluis.
Op die manier konden nogal wat oorspronkelijke rassen overleven en dat bleek nu net de rijkdom van de wijnschat van het Oude Continent te zijn! Een van die overlevers was dus de Primitivo, identiek aan de Zinfandel in de States!
Het lijkt logisch dat de Primitio/Zinfandel door toedoen van Italiaanse immigranten naar de States zijn verkast.
Italianen fier natuurlijk dat hun druif aan de basis zou liggen van de Amerikaanse wijncultuur!
Helaas, zij dwalen, want na genetisch onderzoek bleek dat hun variëteit idetiek was aan de, zo goed als onuitspreekbare Crljenac-druif uit Kroatië, ook gekend als de wat vlotter bekkende Tribidag.
Een andere, aparte witte variëteit is de Falanghina druif, geheel origineel en reeds bekend bij de Romeinen, vooral geteeld in de streek van Campanië.
Hoe dan ook en los van alle genetische en andere studies, kan het belang van oude(re) en vaak kleinere regionale druivenrassen niet genoeg in de verf gezet worden! Ze brengen immers leven en kleur in de wijnbrouwerij, dit tot groot genoegen van vele wijnliefhebbers!


Naar Top
De Selectie


1.Donnalisa Malvasia 2015
Gouden kleur , Briljant!
Zeer fruitig/gekruide geurimpressie! Witte peper, acaciahoning en gele peer. Milde, fruitige aanzet maar meteen weer wwitte peper. De frisse zuren verhouden zich mooi in balans met notenbitter. De wijn vertoont een peperkruidige, alcoholrijke afdronk.
G: 14.75 13.30 €


2.Tiare - Collio Ribera Gialla 2014 (It.)
Gouden tint
Frisfruitige neus van sterfruit met de kruidige tint van laurier, selderij en amandel. Fisse zuren tekenen de aanzet, naast jong boomfruit: Granny, jonge witte perzik. Accenten van rabarber en kruisbes vullen aan. In de afdronk proeven we vooral kruidig bitter.
G: 13.5 14 €


3. Miklus Collio Sauv. Blanc 2015
Oud goud.
Zeer kruidige neus: noten, acaciahoning, peperkoekkruiden en sherry. Dezelfde nuances vinden we terug op de tong, aangevuld door witte peper en sherry. De fruitkorf wordt gevuld met zeer rijpe perzik en gekonfijt rijp fruit.
G: 14 16.90 €


4. Miklus Malvasia 2015
Gouden tint met een vleugje "Trump"-oranje
Zeer kruidige, vette neus, aangevuld door hars, alcohol en muskaatnoot. Milde smaakaanzet maar meteen witte peper, honing, kandijsuiker en fijne zuren. Complexe wijn!
G: 15.5 16.90 €


5. Miklus Ribolla Gialla
Oranje kleur, gesluierd.
Eerder bescheiden, milde geur: zalvig, rijpfruitig. Vijgenpasta en rijpe banaan maken het plaatje compleet. De smaak is tegelijk zuur en bitter getypeerd. Het smaakvolume komt wel wat bescheidener uit de hoek. De wijn loopt uit op een wat zurige afdronk.
G: 11.25 24.25 €


6. Mtisivivani, Kakhuri, Quervi (Georgië)
Amberkleurig
Milde, liquoreuse maar toch aardse geur.Bloemig aacent, honingraat. Mildfruitige aanzet met dadelijk daarop peperige alcohol. fijne zuren, vergezeld met bittertonen (in balans) De wijn wordt wel getekend door een persistent sherry-accent.
G: 14 13.50 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Thomas voor de originele selectie!

*volgende wijnproef : 7 oktober 2019 Jaak selecteert zich een frizzantje!

Tot zolang


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be