Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2019: Portugal
Wanneer en Wie3 juni 2019
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Bert
IntroPortugal: Speeltuin voor Oenofielen
Terwijl nagenoeg gans West-Europa al lang baadde in de geneugten van de Grote Economische Boom van na de oorlog, bleef Portugal maar kreunen onder een prehistorische, loodzware en streng behoudende dictatuur die tot in de vroege jaren-70 zou overleven.
Met weliswaar enkele onverhoopte gevolgen voor de wijn! Zo nam men daar geen deel aan de grootscheepse 'kaalslag' van oude, regionale druivenvariëteiten om ze te vervangen door modieuze, 'moderne' soorten! Hun oud historisch druivenareaal bleef daardoor zo goed als onaangetast en dat blijkt nu gaandeweg een voltreffer te zullen worden!
Druivenrassen die swingen als een stomende Bossanova met namen alsTouriga Nacional, Tinta Barocca, Touriga Franca, Trincadeira, Tinta Barroca, Aragonez, Viosinho en zoveel andere, doen dromen van witte Braziliaanse stranden waar even schaarsgekleed als uitbundig toegerust vrouwelijk schoon de glazen vult met een smile, even veelbelovend als de wellustig in het glas rondwalsende wijn. Je zou van minder lyrisch worden!


Naar Top
De Selectie


1. Adega de Murça Branco (Douro) 2017
* Siria 30%, Codega do Larinho 30 %, Rabigato 30%, Divers 10%
Helder licht goudgeel.
De aroma's stuiven uit het glas! Volle roomboter, stekelbes, rijper geel fruit en broodgist. De wijn komt redelijk bitter over in de aanzet maar met levendig zuur in de opvolging, samen met het ruwe van rabarber. De bitttertonen blijven wel meedansen tot in de afdronk.
G: 13.75 5.90 €


2. Estopa Colheita Branco 2016
* Viosinho, Rabigato, Gouveio
Zeer helder jong goud met een flitsje groen.
Aroma's van citrus, varen, volle joghurt, boter, volrijp geel tropisch fruit. Milde smaakaanzet van rijp geel fruit, gevolgd door amandelbitter. de wijn vertoont bescheiden zuren, gekoppeld aan stevige alcohol.
G: 13.75 8.20 €


3. Adega de Murça Tinto
* Tinta Roriz 30%, Touriga Franca 30 %, Tinta Barroca 30 %, Divers 10%
Zeer diep kriekenrood met paarse tint.
Geur van gestoofd rijp rood bosfruit en zwarte kers. Krachtige alcohol, kruidnoot, hars. Al bij al een vrij milde smaak van soepele tannines, omkranst door, andermaal, stevige alchol. Volop rijper bos- en boomfruit, kers&kriek, met peper in de afronding.
G: 13.5 5.90€


4. Estopa Colheita Tinto 2015
* Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Franca
Diep kriekenrood met paarse tint.
Aroma's van rijp rood bos- en boomfruit, kruidnagel, munt en vanille. Volle aanzet met droge maar toegankelijke tannines, gestoofd rood fruit en coulis. Alcohol en zoethout sluiten af met peper en chocola in de finale.
G: 15 7.80 €


5. Ribeira da Guadiana Reserva 2014
* Aragonez 40%, Trincadeira 40 %, Touriga Nacional 10 %, Alicante Bouschet 10%.
Diep kriekenrood met evolutie.
Animale geur met accenten van klein rood fruit en alcohol. Vlotte aanzet met peper in de opvolging. Levendige maar aangename tannines, samen met rood besfruit. Kruidig gitinte afdronk met nogal wat peper en krachtige alcohol.
G: 14.75 8.50 €


6. Estopa Maior Tinta Reserva 2011
*Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz.
Dieprode kleur met een spatje paars.
Dierlijke geur, meer kruidig getypeerd met een flits van ceder. Donker gerijpt bos- en boomfruit. Vlotte aanzet met toch volop zwarte peper in de opvolging. Droge maar speelse tannines volgen tot in de finale. Complexe wijn, mooi in balans.
G: 16 8.90 €
Naar Top
NabeschouwingBert aait zich bol om de originele selectie.

* Volgende wijnproef: 2 september 2019: Thomas selecteert!

Tot zolang


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be