Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2019: Chardonnay All over the world
Wanneer en Wie4 maart 2019
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Yvonne
IntroHet ABC van Chardonnay
Wie dacht dat de Fatwa (een soort religieuze banvloek) alleen onder de hoede van de Koran wordt uitgesproken, heeft het mooi mis!
Een gelijkaardig droevig lot trof, in het laatste decennium van vorige eeuw, de alom bekende Chardonnay, via het ABC-principe: Anything But Chardonnay! (alles behalve Chardonnay!). Hierbij werd, in bepaalde „trendy“ (wijn?)middens in de USA, van jou verwacht om, bij het nippen aan een glas Chardonnay, spontaan kokhalzende geluidjes te produceren, gevolgd door kreten van diepe afschuw! Reden voor dit even overtrokken als puberaal gedrag was natuurlijk de alomtegenwoordigheid van Chardonnay in de wijnwereld: je vindt ze zowel in Noordelijke wijngebieden (Chablis, Champagne, Bourgogne), als in subtropische regio’s (Zuid-Afrika, Californië…). Kortom, Chardonnay was zowat slachtoffer geworden van haar eigen succes!
Feit is dat deze druif, in een koelere habitat, fijne zuren koppelt aan boterige charme en subtiele mineralige kruidigheid. In warmere regio’s toont ze dan weer de volle gulheid van rijp wit/geel fruit, gedragen door een soms zwoele eik- en alcoholtoets. Voor elk wat wils dus.

Naar Top
De Selectie


1. Southern river 2017 Australië
Zuiver gouden tint
De neus vertoont rijper geel/wit boomfruit met toch ook wat limoen en een vleugje zilt. De smaak zet aan met een fruitige intro van stevig zuur, overgaande naar rabarberkruidigheid en pompelmoesbitter in de afdronk. Evenwichtige Chardonnay!
G: 13.5 3 €


2. The vine Inflames, Roemenië 2017 . 4m. eik.
Goudgeel
Appel, perzik, jonge ananas en vanille in de neus. Op de tong: volle aanzet van zuur-fruit-kruidige smaaksensaties, mooi in balans. Persistent zuur tot in de finale.
G: 14.5 8.90 €


3. Chardonnay Tarragona 2018
Goudgeel
Exotische fruitneus met banaan, rijpe abrikoos, perzik. Op de tong komen zuur, bitter en alcohol mooi in slagorde samen De evolutie in de smaakfase zet aan met mild fruit en loopt uit in een afdronk met persistent zuur.
G: 15 10.75 €


4. Les Ahaut de Montrazels, Côtes de Tongues
Goud!
Vanille en toast in de neus, naast wit rijp fruit en gele peer. Zuur en bitter zitten meteen in balans met de alcohol. De fruitimprssie blijft hier wat onder het maaiveld...
G: 14.75 9.20 €


5. Paul Cluver, elgin z.-A. 2016
Goudkleurig met opvallende briljantie.
Fris fruit in de neus, groenkruidig met elementen van zuivel en groene amandel. Speelse zuren op de tong met volle, jonge fruitigheid en een bittertoetsje in de opvolging.
G: 16 15.39 €


6. J. LOHR California 2016
Zuiver gouden tint.
Complexe neus van honing, was, zuivel en pas daarna fruit en alcohol. Zuur-bitter gaan samen in de smaakaanzet met rijp geel fruit en nectarines. Bittertonen sluiten de smaaksensatie af!
G: 16 15.20 €
Naar Top
Nabeschouwing* Dank aan Yvonne voor de uitgebalanceerde selectie.
* Volgende samenkomst, 1 april 2019 (geen grapje!) : wijn & kaas!
Dreigen aanwezig te zijn:
- Jaak 2
- Toon 1
- Lief B. 1
- Ivo&Marie-L.-2
- Yvonne 1
- Thomas 1
- Bert 1
- Chris G. 1
- Rik 2
Jaak zorgt voor een excellent aperitief; Bert laat de wijn vloeien.Yvonne houdt de eeuwenoude reputatie van het welbekende huis in stand. Iedereen brengt zijn/haar eigen wapenuitrusting mee. Begin: 19.30 u. !

Tot zolang

Tot Dan


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be