Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2019: Tempranillo
Wanneer en Wie4 februari 2019
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Jaak
IntroSpanje: wijnland met identiteit
Heel wat waarnemers in de wijnwereld beschouwen Spanje als hét Europees kwaliteitsland van de toekomst. Dat heeft zo zijn redenen:
1. Spanje heeft de grootste wijngaard van de wereld qua oppervlakte maar staat slechts derde in rang qua productie. Dit gegeven duidt onweerlegbaar op een sleutelbegrip in het streven naar kwaliteit: lage opbrengsten leiden tot karaktervolle, complete en complexe wijnen.
2. Waar tot voor kort Spaanse wijnen - met name bv. de reserva’s uit de Rioja- vaak werden geassocieerd met zwaar door houtlagering getekende cru’s, is er nu duidelijk sprake van een koerswijziging: authentieke tankgelagerde wijnen laten meer terroir-expressie toe en laten het fruit spreken. De consument heeft een steeds bredere keuze.
3. Spanje heeft de eigen inlandse druivenrassen niet laten platwalsen onder de oenologische blitzkrieg van de modieuze Franse kwaliteitsrassen en brengt boeiende, innoverende wijntjes tot stand van Mazuelo, Xarel-Lo, Tempranillo, Mencia, Viura en andere Macabeu’s.
Tot slot blijft men hier vooralsnog het consumentvriendelijke principe koesteren dat een goede fles niet meteen een pijnlijke aderlating voor de bankrekening hoeft te betekenen. Houden zo!

Naar Top
De Selectie


1. Vino Blanco AYRE Verdejo
Goudgeel
Frisse neus, fruitig getint ook met aroma's van appel, perzik en acacia. Wat simpele, ietwat vlakke smaakaanzet met matig zuur maar veel wit besfruit. Bescheiden kruidigheid maar met wel wat pompelmoesbitter in de afdronk. Terraswijn!
G: 12.5 8 €


2. Olivares de Duero. LaVeguilla, Roble, Tempranillo 2016
Diep kriekenrood met tint van violet. Vet tranend!
Volop rood bosfruit in de neus met flink wat peperkruidigheid en een hint naar balsamico. Volle, fruitige smaakaanzet van kers&kriek en jonge blauwe pruim. Levendige maar aangename tannines met het bitter van jonge walnoot.Die blijven op de tong rondwalsen tot in de finale. Formidabele prijs-kwaliteitsverhouding!
G: 14.5 3.70 € (!)


3. LaVeguilla, Crianza 2015
Uitgesproken paarse kleur!
Fruit en kruid in evenwicht, vanilleus, balsamico en donker rood fruit in de neus. Stevig opzittende tannines, droog en bitter, kenmerken de aanzet met rijper donkerder fruit. De kruidige tinten leiden een lange afdronk in.
G: 15.5 8 €


4. LaVeguilla, Reserva 2011
Kriek met paarse robe.
Zeer expressieve neus met kruidigheid vooraan: peper, vanille, jute maar ook het fruit van kers&kriek. Volle, evenwichtige smaak met veel fruit. De tannines volgen met cacaobitter in de finale.
G: 15.5 12 €


5. LaVeguilla, Seleccion 2016
Diep kriekenrode tint.
In de neus valt meteen de fruitige toets op: vooral pruim, naast kaneel,en vanille. De smaakaanzet komt eerder bescheiden over maar wordt daarna gaandeweg expressiever. Soepele, vlotte tannines wisselen af metrijp rood fruit en met vanille en ceder in de afdronk.
G: 15.5 24 €


6. LaVeguilla, Autor 2015 (beperkt aantal flessen)!
Diep paarsrood
Rijprode fruitigheid van coulis maar ook van alcohol en zoethout in de neus. Volop massale fluwelige tannines, verpakt in een even volle fruitkorf! Bloemig met, in de finale, drop, tabak en ceder. Mooi afgeronde, uitgebalanceerde wijn!
G: 16.5 20 €
Naar Top
Nabeschouwing* Dank aan Jaak die andermaal enkele juweeltjes uit zijn rugzak wist te toveren!
* Volgende wijnproef ( 4 maart): Yvonne ontplooit, naast haar charmes, ook een veelbelovende selectie!

Tot Dan


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be