Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2018: Tannat
Wanneer en Wie3 december 2018
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Thomas
IntroTannat: Mondvol karakter
De term 'Tannat' suggereert eigenlijk al grotendeels de essentie van deze druif, gezegend als ze is met een meer dan behoorlijke dosis tannine. Dit verklaart meteen de, eertijds, geringe verspreiding van deze cépage op het Franse wijngrondgebied. Droge, krachtige tannines zijn immers nooit een publiekslieveling geweest…
Nagenoeg uitsluitend aangeplant in de Gascogne, geprangd tussen de Bordeauxstreek, de Atlantische kust en de Spaanse grens, werd deze druif in het verleden overigens vaak ter hulp geroepen om de wat mager uitgevallen cru’s uit de Bordelese wingerd wat op te peppen.
Merkwaardig genoeg keerde net dit vermogen zich tegen deze druif omdat ze veelal streng tanninegeladen wijnen voortbracht die pas na vele jaren lagering op dronk kwamen.
Assemblage met andere druivenrassen maar vooral de moderne inzichten in wijngaardbeheer en vooral in vinificatietechniek (koude maceratie en lagere gistingstemperatuur) brachten hier ook soelaas met vlotte, toegankelijke maar toch karaktervolle wijnen tot gevolg. Niet voor niets begonnen Gascognewijnen overal prijzen weg te kapen.
Ondertussen was de Tannat al een tijdje aan een wereldwijde veroveringstocht begonnen en werd ze zelfs in Uruguay tot nationaal druiven icoon verheven, met dezelfde successtory als de Malbec in Argentinië tot gevolg.

Naar Top
De Selectie


1. Les Tertres de la Fé 2012 (Gascogne)
Diepe paarstint.
Zeer presente neus van rijp rood en donker bosfruit en cassis met accenten van vanille, ceder en flink wat kruidigheid. Brede mondvulling waarbij zuur en bitter mooi in sequentie en balans liggen. Krachtige maar toegankelijke tannines vullen aan, saamen met rodebessencoulis en zwart bosfruit in de afdronk
G: 13.75 12.95 €


2. Château Montus 2011, Gascogne.
Zéér diep kriekenrood.
Weer zeer presente neus die ook meer fruitig getint is: cassis en donker bosfruit. Stevige maar tegelijk toegankelijke tannines. Verder volgt een meer kruidige afdronk met zwarte chocola in de hoofdrol.
G: 14.5 29 € (Minzaam aangeboden door Thomas!)


3. Ombu Tannat Classico 2015 Uruguay
Volle neus van rood fruit: kriek, rode bes, framboos.Prikkelende aanzet van levendig zuur, onmiddellijk gevolgd door nog vrij jonge maar toch nog toegankelijke tannines. Wat minde complexe wijn.
G: 13.25 12.90 €


4. Pedregal Tannat 2015 Uruguay
Zuiver diep kriekenrood.
Fruitig getinte neus van donker fruit: kers en bes. Zeer soepele tannines volgen op de milde,volle aanzet van rijp rood fruit. De tannines verhouden zich mooi in balans met de zuren. We proeven paprika in de afdronk.
G: 15 11.90 €


5. KM O Rio de la Plata Reserva Tannat 2014 Uruguay
Wat lichter doorkleurd kersenrood.
Rood fruit in de neus met toch vooral veel kruidigheid: ceder en peper. Soepele tannines met een bittertje in de opvolging, vullen aan. Bittere, zwarte chocola kleurt de afdronk.
G: 14.5 12.50 €


6. Garzon Tannat 2014 Uruguay
Diep kriekenrood met evolutie.
Zeer presente neus met vooral veel kruidigheid, alcohol en pas fruit in de tweede fase. Totaal mondvullende impressie van volle, massale maar toch soepele tannines. Rijp donker en gestoofd fruit volgt. Hout, peper en koffie kenmerken de afdronk.
G: 16.5 16.99 €


7. Don David Reserva 2015 Argentinië
Zeer diep doorkleurd kriekenrood.
Kruidigheid in de neus, waarbij thijm, diverse specerijen en rijper donker bosfruit de boventoon voeren. Stevige alcoholaanzet met fruit, vanille en, in de opvolging, chocola komen opzetten. Volop levendige tannines, zwarte chocola en koffie ronden af.
G: 16 11.70 €
Naar Top
Nabeschouwing* Veelvuldig dank aan Thomas voor deze uitzonderlijk mooie, verrassende selectie.
By the way: hij heeft zich iets later verontschuldigd voor het feit dat hij het niet geheel geledigd leeggoed heeft achtergelaten. Deze zgn. "nalatigheid" is hem echter door de achtergebleven wijnvrienden HOEGENAAMD NIET kwalijk genomen...

* Volgende wijnproef: 7 jan. 2019 : Laat de belletjes rinkelen!

Tot Dan


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be