Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2018: Tropisch geweld
Wanneer en Wie4 november 2018
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Bert
IntroZomergloed in het glas
Valt het te begrijpen dat nagenoeg ieder wijntje, wit of rood, dat, op een zondoortrokken zomerterras, de lippen van de zonlievende wijnridder beroert, meteen al kreten van verrukking ontrukt en zowaar met superlatieven overladen wordt?
Is het dan het heersende klimaat dat de wijn die in die omstandigheid wordt uitgeschonken, meteen promoveert tot zomerwijn? Natuurlijk speelt ook hier het 'couleur locale'-effect waarbij de sfeer, het land, het vakantiegenoegen en ja, zelfs de plaatselijke muziek de ambiance kleurt. Maar er is ook meer aan de hand. Een zomerwijn dient bij uitstek uitbundig te zijn, als een jong veulen in het glas rond te walsen en als aanzet een verschroeiende pirouette op de tong uit te voeren! Hij mag ook best verrassend of zelfs wat sexy zijn, een beetje zoals de zwoele eerste blik van een gloednieuw vakantielief met alles wat daarop volgt.
Valt het dan te verwonderen dat herinnering aan het degusteren van dat ene, fantastische zomerwijntje, vaak voor vele jaren in ons wijngeheugen blijft doorzinderen?

Naar Top
De Selectie


1. Oak Lane 2012 Stellenbosch
Goudkleurig
Krachtige neus met duidelijk fruitig profiel: citrus, exotisch fruit, naast thijm en hars. Groene aanzet, met andermaal citrus, gekoppeld aan pompelmoesbitter en een mineralige toets. Flink wat alcohol in de afdronk.
G: 13 8.50 €


2. Allée Bleue, Isabeau 2010 Franschoek South Africa, Chenin, Sémillon,Viognier
Goud met lichte ambertint
Exotisch getinte neus meteen licht sherry-accent, oude boter, olijfolie en verweerd hout. Op de tong proeven we rijper wit fruit en fruit op alcohol, naast fijne zuren, gedragen door zeste met kruidigheid, achter op de tong. Alcohol tekent de finale.
G: 13.75 11.90 €


3. Douglas Green, Chardonnay-viognier 2017
Helder bleekgeel.
Frisfruitige geur van kruisbes, kiwi en wit boomfruit. Haagsnoeisel in het kruidige segment. Merkwaardige smaakaanzet van zuur-bitter-alcohol, naast een hoge concentratie van mineraligheid. Lange afdronk!
G: 14.75 12 €


4. Crios Syrah-Bonarda 2008 Argentinië
Diep kriekenrood met evolutie
Rijpe geur van donkere rozijnen, boerenjongens, vanille en tertiaire, aardse accenten. Aanzet van nog levendige maar soepele tannines. Stevige bittertonen, houtaccenten, okkernoot en porto volgen. Verder vinden we rijp donker en gedroogd fruit en fruit op alcohol terug. De finale wordt getekend door tabak en ceder van het sigarenkistje.
G: 15 8.90 €


5. Grant Burge, Shiraz 2006 Australië
Kriekenrood met evolutie.
Expressieve neus van rijp donker bosfruit, zoals zwarte braam. Andermaal mildfruititge smaakaanzet van donker gekookt en gestoofd fruit. Volle, smakelijke wijn!
G: 14.75 12 €


6. Crios Malbec, Mendoza 2015 Argentinië
Zeer diep doorkleurd kersenrood met paarse robe.
Behoorlijk wat rijp rood en donker bos/boomfruit en stevige alcohol in de neus. Meteen zeer levendige maar tegelijk toch toegankelijke tannines. Fijne bittertonen, gesteund door krachtige alcohol! De fruitkorf wordt gevuld met donkere, rijpe kersen en coulis van rode vruchten.
G: 15.50 9.70 €
Naar Top
Nabeschouwing* Bert aait zichzelf zacht lof uitend over het schamele koppie met deze selectie.
* Volgende proef: 3 dec. 2018 : Thomas tovert tannat in 't glas!

Tot Dan


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be