Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2018: Côte Rôtie Syrah
Wanneer en Wie1 oktober 2018
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Ivo & Marie-Louise
IntroCôte Rôtie: de binnenband van Frankrijk
Wanneer Franse politici hun gelijk willen halen, hebben ze het vaak over 'La France profonde', waarmee ze het diepe binnenland bedoelen, zo verafgelegen van de glittergrootsteden, dat eventuele tegenspraak hen toch niet bereikt en ze dan maar gemakkelijkheidshalve concluderen dat iedereen daar achter hun ideeën staat. De mensen leven er simpel, werken er keihard met vaak eenvoudige middelen en zijn meer doeners dan denkers.
De Côte Rôtie (letterlijk de "geroosterde helling"), ver in het Franse binnenland, is zo'n regio. De Rhône slingert er zich, majestueus en wellustig stroelend door een nogal woest landschap. Er heersen typische (landklimaat-) temperaturen, niet verzacht door een nabije zee, van snoeiheet in de zomer (rôtie) en Siberisch koud in de winter. En in dergelijke omstandigheden moet er geploegd, gesnoeid en geoogst worden, op hellingen tot 35 ° en op terrasjes van soms maar 2 rijen wijnstokken: daar kan dus geen machine tegen op en het meeste werk dient dan ook met de hand te worden uitgevoerd. Bovendien liggen de opbrengsten er laag. De wijnbouw dan maar in het dak steken?
Nee hoor! Koppig als ze zijn blijven de Rôtissiens jaar na jaar de wonderlijke cyclus van het wijnjaar volbrengen en het is dan ook geen wonder dat de smaak van hun wijnen de kenmerken van hun arbeid en terroir met zich meedragen: vurig, krachtig met soms de ruwheid van een ongeslepen diamant die wel de belofte van een prachtig juweel in zich draagt.

Naar Top
De Selectie


1. Zuid. Côte Rôtie 2017
Zeer diep kriekenrood.
Fruit in de neus: rijper donker bosfruit met rijpe donkere kers en kriek. Op de tong: veel jonger rood bos- en pitfruit. de wijn levert jongere tannises op de tong die tot in de finale meezinderen.
G: 13.75 8 €


2. François, Noord. Côte Rôtie 2017
Nog dieper doorkleurd.
Ietwat kruidiger neus dan (1)
De neus komt hier wel wat kruidiger opzetten. Op de tong zit het fruit hier vooraan maar dan wel wat van het donkere type. Krachtige maar wel toegankele tannines ronden af.
G 13 9 €


3. Degache Frères, Zuid. Côte Rôtie 2015
Kriekenrood met licht paarse robe.
Fruitige neus, rijp rood besfruit, peperig ook. Mildere, vlotte aanzet van donkerder maar ook rood bosfruit: braam. Aangename tannines sluiten af.
G: 14 8 €


4. Boucher Gérard, Cuvée Panoramique, St.-Joseph 2015
Zeer diep kriekenrood met paarse robe
Rijpfruitige neus met accenten van chocola. rokerig. Milde en ook brede smaak van rood en donker fruit met evenwichtige tannines, gevolgd door peperige alcohol. Mooie lengte!
G: 15 13 €


5. Degache Frères, Zuidelijke Côte Rôtie 2013
Tint van jonge kriek met evolutie.
Geur van oude kelder, bosgrond en kriek. Vlotte smaak van rijper rood fruit: kers en kriek maar met bescheiden tannines en zuren.
G: 11 8 €


6. Boucher Gérard, Cuvée panoramique, Noord. St.-Joseph 2013
Dieper kriekenrood.
Andermaal geur van oude kelder met accent van rijp donker bosfruit. Vlotte smaakaanzet maar wel wat dunnetjes met ietwat uitgeklede tannines. Licht rood fruit en simpel zuur blijft over.
G: 12.5 15 €


7. Degache Frères, Côte Rôtie 2013, vatgelagerd
Robijnrood.
Uitgerijpt rood en donker fruit, peper en fumé in de neus. volle, smakelijke aanzet van rijp rood en donker bos- en pitfruit. Licht kruidig met alcohol alom. Soepele en toch volle tannines ronden af.
G: 15 24 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Ivo en Marie-Louise voor de leerrijke proeverij.

Volgende wijnproef: 5 nov. 2018 . Niet te missen!

Tot zolang!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be