Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2018: Moezel Riesling
Wanneer en Wie10 september 2018
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Toon
IntroMoezel en Riesling: geslaagd tweespan?

Enkele decennia geleden werd de Moezelstreek algemeen beschouwd als een tweederangs-wijnregio waar vooral véél wijn van overigens bescheiden kwaliteit werd geproduceerd. Goedkoop en vlot weg te drinken, dat wel. Maar de kwaliteit en vooral de concentratie op de tong had te lijden onder hoge productievolumes per hectare. Maar zo krijg je dan wel vlottte tafel/caféwijntjes die evenwel geen beklijvende indruk maken.
Maar ook hier heeft zich een stille wende voltrokken die vooral gekenmerkt werd door het streven naar beperkte productievolumes, volgehouden kwaliteitsbewaking en door het telen van edele druivenvariëteiten.
En wie komt hier andermaal om het hoekje kijken? De Rieslingdruif natuurlijk!
Al van oudsher onwrikbaar verankerd in de Elzas maar ook razend populair tot diep in de Duitse wijnregio's, komt ze nu steeds meer haar charmes onverhuld etaleren in de Moezelstreek.
Tot onlesbaar genoegen van het wijnlievende volkje!

Naar Top
De Selectie* Alle wijnen zijn Rieslings, afkomstig van Schoss Lieser. Ze verschillen qua millésimme en kwaliteitsniveau.


1.2017
Helder bleekgeel met lichtgroene tint.
Frisfruitige neus met accenten van peer, perzik en witte bessen. Op de tong zitten de zuren vooraan, vergezeld van nogal wat mineraligheid. Bittterkruidige afdronk.
G: 13.5 8.90 €


2. 2016
Bleekgeel met groene tint.
Andermaal frisfruitig in de neus maar iets droger en mineraliger. Milde smaakaanzet met zuur in de opvolging. Fruit van de Durondeaupeer. Groene impressie met pompelmoes in de afdronk.
G: 14 8.90 €


3. Riesling Kabinett 2017
Bleekgeel
Fruitig, bloesemig met een vleugje Reine-Claude pruimpjes. Levendige, droge zuren van citrus en pompelmoes op de tong met de fruitigheid van kruisbessen. Mineralige afdronk.
G: 14 11.5 €


4. Idem supra 2016
Nog iets lichter van tint.
Kruidige geuraanzet van prei met het fruit van perzik. De zuren zijn hier iets spitser. De afdronk vertoont notenbitter.
G: 11.5 11.5 €


5. Spätlese 2017
Goudgeel
Nog voldoende fruit in de neus: witte bes , linde maar ook al wat kruidigheid : petroleum. Volle, smakelijke aanzet van een spatje restzoet, mooi in evenwicht met fris zuur - pomelo-. Mineraligheid in de finale.
G: 14.5 17 €


6. Idem supra 2016
Jong goud.
Bescheidener neus. Boterig,zuivel, caseïne en petroleum. Deze wijn vertoont meer bittertonen, spitse zuren, minder fruit maar wel meer pompelmoesbitter in de afdronk.
G: 14.5 17 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Toon voor de geestesverruimende selectie!

*Volgende wijnproef: 1 oktober, Marie-Louise/Ivo selecteren.

Tot zolang!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be