Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2018: Italiaanse Primitivo's
Wanneer en Wie4 juni 2018
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Jaak
IntroItaliaanse Primitivo's

In de wordingsgeschiedenis van de wijnwingerd bestonden er slechts een vijftal oerrassen: de Vitis Riparia, de Vitis Rupestris, de Vitis Berlandieri, de Vitis Sylvestris en de Vitis Vinifera. Alleen de Vitis Vinifera heeft zich door de duizenden jaren heen, uitgewaaierd tot de hedendaagse kwaliteitsrassen, zoals Merlot, Syrah, Sangiovese, Tempranillo, Chardonnay e.a. Toch is er een buitenbeentje en dat is: de Primitivo, verre nazaat van de Vitis Sylvestris en hedendaags broertje van de Crljenak (alleen uit te spreken na het nuttigen van een aantal glazen) uit Kroatië.
Ja, er is heel wat vreemdgegaan in de wijnwereld!
Bovendien hebben de Italianen de gewoonte om, als het hen past, deze druif Zingarello te noemen of er een plaatsnaam -di Salento, diGioia,di Manduria) aan toe te voegen, kwestie van de verwarring naar ongekende hoogtes te sturen. Meegenomen naar de USA door Italiaanse inwijkelingen, ligt de Primitivo naar verluidt, aan de basis van de Zinfandel, dé grote druif van Californië. Kunt u nog volgen?
Een goed glaasje karaktervolle Primitivo zou hier wel eens kunnen helpen...

Naar Top
De Selectie


1. Primitivo Salento, Notte rossa 2016
Diep robijnrood
Fruitige geurimpressie van rijp rood en donker bosfruit. Op de tong vinden we, naast een peperige, roodfruitige aanzet, levendige tannines terug.
G: 13.75 4.45 €


2. Primitivo Salento Piana del Sole 2016
Wat minder doorkleurd kriekenrood met een puntje paars.
Fruitige neus van rode bessen met ook nog een kruidig accent. Jongere smaakaanzet met zeer levendig zuur, jonge tannines en bittertoets in de afdronk.
G: 14 4.20 €


3. Primitivo del Salento 2014
Kriekenrood.
Weer veel rood/donker fruit in de neus met een stevige dot alcohol. Milde aanzet van donker gekonfijt fruit en peper in de opvolging, lichte zuren en fijne taninnes in de afdronk.
G: 14.5 14.5 €


4. Primitivo del Salento 2011
Licht bruinrood.
Meer kruidig getypeerde neus met alcohol en peper. Volle, gulle geur. In de smaak zitten peper en alcohol hier vooraan, gevolgd door rijper en donker gekookt en gedroogd fruit.
G: 14.5 11.90 €


5. Primitivo di Manduria Notte Rossa 2013
Diep kriekenrood met paarse tint.
Fruitige neus van pruimen, naast kruidgheid van peper en tabak. Vlotte smaakaanzet met peper, tannines en zuren in balans. De wijn loopt alvas kruidig uit.
G: 15.5 6.89€


6. Primitivo di Manduria Epicuro 2015
Robijntint met lichte evolutie.
Meer presente geur van rijper rood/donker bosfruit. Droge maar smakelijke tannines al van in de aanzet. Kruidige accenten van thijm, peper, tannines en fijne zuren. Complete, evenwichtige wijn!
G: 15.5 11 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Jaak voor de allesbehalve primitieve selectie!

* Volgende wijnproef (nieuw 'werk'jaar!): ma. 11 september.
Toon laat u allen een toontje lager zingen!

Tot zolang!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be