Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2018: Spanje
Wanneer en Wie7 mei 2018
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Rik
IntroSpanje, een van de moederlanden

De wijnbouw in het Iberisch schiereiland gaat al heel wat eeuwen terug in de geschiedenis. Nog voor de Romeinen waren er de Feniciërs die er de grondslagen van de wijncultuur legden. De Romeinen, met hun zicht op strategie, verhoogden kwaliteit en kwantiteit.
Aan potentieel geen gebrek in dit grote maar vooral klimatologisch zeer gevarieerd land. Denk maar aan het regenrijke, groene Noorden, de Mediterrane gebieden achter de Costas, tot de zonovergoten binnenlanden zoals La Mancha. Overal worden er wijnen voortgebracht die er kind aan huis zijn omdat ze de karakteristieke kenmerken van de streek weerspiegelen. Neem er de grote verscheidenheid van druivensoorten nog eens bij en je begrijpt waarom dit land zo'n rijke caleidoscoop van wijnen tevoorschijn tovert. Als je dan nog in aanmerking neemt dat Spanje gemiddeld de laagste opbrengst per hectare ter wereld (minder dan 30 Hl./ha.) hanteert, dan wordt meteen duidelijk waarom ze zich wereldwijd met de top kunnen meten.
Naar Top
De Selectie


1. Blind
Bleekgeel met mooie helderheid.
Kruidig profiel; floraal met bittertje in de neus. Milde, lichtzoete aanzet. Het zuur volgt op het lichte bitter in de afdronk. Uiteindelijk bleek het hier om een, weliswaar a-typische, Riesling te gaan.
G: 11.8 10 €


2. Solar de Uberzo Carinena Crianza 2011
Diep kriekenrood met lichte evolutie.
Behoorlijk wat kruidigheid in de neus met accenten van gestoofd, rijp rood fruit en ceder. Volle, krachtige smaakaanzet "een wijn om op te knabbelen" ahw. Flink wat tannines in het middenstuk en vanille in de afdronk.
G: 13.75 6.60 €


3. Les Alcusses Valencia 2012
Inktkleurige concentratie van paarsrood.
Kruidige geuraanzet van rijp rood en donker fruit, cassis. Zeer stevige smaakimpressie. Likeurachtig met kruidig notenbitter, vergezeld door rijp donker en gedroogd fruit.
G: 14.5 9.8 €


4. Vetus, Toro 2010; Tinta de Toro (Tempranillo)
Zeer diep kriekenrood.
Kruidige en tegelijk krachtige neus met accenten van gestoofd rood fruit en cuberdons. Brede, volle smaak met zuivere, droge tannines, rijp en gedroogd bosfruit, stevige alcohol en zwarte chocola. Ceder en tabak maken het plaatje compleet.
G: 16 15.20 €


5. Valdueza Estramadura 2015, Cab.-Sauv., Merlot, Syrah.
Diep kriekenrood.
De neus is toch wel Syrah-getypeerd met hint naar rijpe pruimen. Weer een vlotte, geconcentreerde aanzet van rijp rood fruit, vergezeld door mooie, smakelijke cacaotannines. Fijne zuren brengen de afdronk in evenwicht.
G: 15 8.90 €


6. Castro Ventosa, D.O. Bierzo.
Zeer diep doorkleurd kriekenrood.
Kruidige peperneus met accenten van blauwe pruim. Wel wat Co²-zuren op de tong met stevige tannines. De koolzuurimpressie blijft persistent. Soepele, fijne tannines ronden af.
G: 13.75 5.60 €


7. Las Gudinas ( 15.5 % Alc.)!
Diep doorkleurd kersenrood.
De neus is kruidig getypeerd met een hint naar framboosjes. Volle en fruitige smaak met fijne, droge tannines, fijne zuren en coulis van rijp rood fruit.
G:15 18.60 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Rik voor de mooi gevarieerde selectie!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be