Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2018: Riesling
Wanneer en Wie16 april 2018
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Thomas
IntroRiesling, steeds verrassende kwaliteitsdruif

Vraag de modale bewoner in de Elzasstreek maar eens naar zijn absolute favoriet onder de zeven plaatselijke druivenrassen.
Je krijgt steevast het antwoord: "C'est le Riesling, je te l'assure!".
De Rieslingwijn wordt daar vaak ook met de gastronomie gelieerd, denk maar aan de fameuze 'coq (haantje) au Riesling' of een kruidig schoteltje 'cochonailles' (selectie charcuterie en worst), uiteraard vergezeld door een stevig glas Riesling. Maar bega vooral niet de vergissing om in Duitsland-wijnland de Rieslingdruif als oorspronkelijk Elzasser-erfgoed te benoemen! Het risico om met pek en veren beladen de plaatselijke weinstube te moeten uitvluchten is dan even levensbedreigend als -groot.
Maar er is ook overeenkomst: in beide wijnlanden vertoont de Riesling evenveel gezichten als karaktertrekken: van mild, rijpfruitig, in de versies met restzoet, tot streng mineralig, met zelfs accenten van petroleum, in hun droge gedaante.
Voorwaar nooit voor één gat te vangen die dekselse Riesling.
Cheers!

Naar Top
De Selectie


1 . Von Buhl Schuimwijn
Goudkleurig, intens tranend.
Geur van prikkelend koolzuur, jong wit steenfruit en witte druif. Intense belletjes, heel levendig citruszuur, mineralig in de tweede fase, gevolgd door een kruidige afdronk.
G: 13 Geschonken door Thomas


2. Rebholz 2014
Zuiver goud.
Wat rijpere geurimpressie. Stevig opzettend zuur! Pompelmoes en mineraligheid volgen. Beendroge traditionele Riesling.
G: 13.8 16.20 €


3. Rebholz 2014
Zuiver goud maar iets dieper doorkleurd.
Rijpe en kruidiger geuraanzet. Even stevig zuur in de aanzet maar sneller gelinkt aan bitterheid. Ook wat meer milde tannines in de finale.
G: 13.5 17.50 €


4. Dr. Loosen 2016
Iets meer doorkleurd jong goud.
Fruitig profiel met fijne, spitse zuren. Droog en kruidig met toch wat mild fruit in het middenstuk. Warmkruidige afdronk met andermaal een uitgesproken fruitaccent.
G: 13.5 10.60 €


5. Dr. Loosen 2016
Jong goud.
In tegenstelling met de vorige wijn: kruidig getint. Wat bescheidener zuren met veel milder fruitaccent. Kruidige evolutie op de tong met een Zuiders tintje.
G: 14.5 9.99 €


6. Dr. Loosen 2015
Zuiver bleekgeel van tint.
Neus van wit fruit,zeste van sinaas en kruidigheid. Weer zeer levendig citruszuur met kruidig accent van petroleum en middelrijp tropisch fruit. Authentieke, klassieke Riesling!
G: 14 11.90 €


7. Hoffmann 2011; 9.5% Alc.!
Bleekgele tint, jong goud.
Al bij al een nog expressieve neus: bloemig, jute, petroleum. Volle aanzet met flink wat restzoet, acaciahoning, paardenbloem, meteen gecounterd door fijne zuren zodat deze wijn niet plakkerig-zoet overkomt.
G: 14.5 6.70€


8. Windesheilmer Schlosskapelle2016
Bleekgeel.
Jong wit steenfruit, peer en bloemen kenmerken de neus. extreem hoge zuren op de tong, gelukkig gecounterd door stevig wat bitter en mineraligheid. Kruidige afdronk met een fruitig randje.
G: 14 10.84€


9. Dr. Loosen Dessertwijn, vendanges tardives 37 cl.
Goudgele tint.
Kruidig getinte neus met aspecten van sherry en rozijnen. Milde, volle, suave aanzet van honing, frangipan en marsepein. Aromatische wijn!
G: 15 * aangeboden door Thomas. Waavoor dank!
Naar Top
NabeschouwingDank aan Thomas voor de originele selectie!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be