Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2018: Oude St.-Emilions
Wanneer en Wie5 maart 2018
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Bert
IntroOude wijnen, een stukje geschiedenis in het glas!

Oudere wijnen hebben ook zo hun aantrekkelijkheid, een term die de Fransen graag met 'le charme de la sagesse' omschrijven. De wijsheid komt immers toch met de jaren, niet? Maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo spelen de regio en zijn klimaat een niet te onderschatten rol.
De regio omwille van de ondergrond en het klimaat omwille van de evenwichtige verdeling van de weersomstandigheden over de vier seizoenen.
Hier zit Saint-Emilion natuurlijk gebeiteld: het terroir is eeuwenlang gevoed door het gruis uit het binnenland van Frankrijk via de Dordogne en dit heeft, samen met de kalklagen, dé ideale mix gemaakt om de meest waardevolle druivenrassen tot hun beste expressie te brengen.
Zo konden Merlot en Cabernet-Sauvignon/Franc zich hier ook van hun beste kant tonen! Saint-Emilion heeft dus alles in huis om al die positieve assets te kunnen combineren tot hun unieke identiteit: souplesse in de neus en de aanzet, breed uitgesponnen smaakimpressie in het middenstuk en lange, verfijnde afdronk die al het voorgaande voor lange tijd vastlegt in het geheugen van de oenofiel gedreven wijnfanaat!

Naar Top
De Selectie


1. Ch. Samion, Montagne St.-Emilion 2001
Koffiekleurig
De wijn vertoont nog levendige tannines, nogal wat kruidigheid , hout en zuren, alles in balans. Het fruit blijft hier wel op de achtergrond. Peper kleurt de finale.
G: 12.25 8.90 €


2. Samion 2000
Kriekenrood met veel evolutie.
Gekonfijt donker fruit en rijpe kriek in de neus. Op de tong manifesteert het rijp en donker getint fruit zich wat nadrukkelijker. De wijn toont eerder fijne tannines, is voller met de kruidigheid mooi inbalans.
G: 13.75 8.90 €


3. Samion 1996
Minder diep doorkleurde bruintint.
Grondgeur, vochtige kelder en een bescheiden rond fruitaccent. Al bij al een zwakke neus. De aanzet is wat van de milde kant maar vertoont stevig zuur in de opvolging. Zoet fruit op de achtergrond maar peper en kruidigheid na opschudden, samen met boerenjongens in de afdronk.
G: 9.50 8.90 €


4. Ch. Cap d'Or, St.-Georges St.-Emilion 2000
Dieprode doorkleuring met evolutie.
Voldoende donker getinte fruitigheid, kruidig ook met accenten van cuberdons en jasmijn. Op de tong vertoont de wijn een kruidig profiel met nog volop fruitigheid: kriek en donker gekonfijt fruit en gestoofde pruim. Soepele, vlotte tannines leiden naar een bittere maar goed gebalanceerde finale.
G: 14.5 11.50


5. Ch. Cap d'Or 1998
Donkerrood met lichte evolutie.
Donker, rijp en gestoofd fruit, kruiden en peper in de neus. De wijn vertoont nog behoorlijk wat tannines, samen met fijne zuren. Zachte fruittonen gaan hand in hand met droogkruidige accenten. De wijn loopt uit op een nog vitale afdronk.
G: 14 11.50 €


6. Ch. Cap d'Or 1995
Wat minder doorkleurde manhonietint.
Vooral kruidig getypeerde neus met karamel en ledertoetsen. Volle, smakelijke aanzet, kruidg getint met donker, gekonfijt fruit en rozijnen. De wijn vertoont volgehouden kruidigheid tot in de afdronk.
G: 16 11.50 €


7. Ch. Maucaillou, Moulis-en-Médoc 1967(!)
Zuivere mahoniekleur.
In de neus merken we karamel, gekonfijt donker fruit, sinaasschil en stalgeur op. In de mond toont deze wijn een milde aanzet van rijp en donker fruit met zuren en tannines in balans. De tannines blijven overigens doordansen tot in de finale. Deze wijn is helemaal niet aan zachte euthanasie richting pompbak toe!
G: 16 14 €
Naar Top
NabeschouwingBert "prijst zich gelukkig" met de selectie.

Volgende wijnproef, 16 april e.k., Thomas dompelt ons onder in Riesling!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be