Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2017: De Ahr
Wanneer en Wie4 december 2017
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Toon
IntroDe Ahr: voorbeeld van de Duitse kwaliteitsopgang

De oorzaken van de ingebakken kwaliteit van de Duitse wiijnen is ondertussen breed bekend: door, vooreerst, consequente transparantie in het vermelden van het druivenras.
Kost geen moeite en schept alleen maar duidelijkheid voor de wijnliefhebber. Daarnaast komen ze tot betrouwbare kwaliteitsbewaking door hun roemruchte Amtliche Prüfung waarbij de wijnen van de producent door beëdigde, gespecialiseerde ambtenaren worden beoordeeld. De bevestiging of (dis)kwalificatie van de oogst op het etiket hangt ervan af!
Bovendien wordt het hele wijnbedrijf regelmatig met Deutsche Grundlichkeit doorgelicht op hygiëne en zuiverheid van het productieproces.
Geen ontsnappen aan!
De Ahr-regio past perfect in het streven naar kwaliteit maar er is meer: waar Duidsland in voorbije decennia vooral bekendstond voor zijn witte wijnen, lijkt de Ahr volop in te zetten op rode wijnen met varianten van Bourgondische origine en dit met groot succes, gesteund door, ja hoor, de befaamde Deutsche Grundlichkeit en die laat, zoals algemeen geweten, geen half werk toe!

Naar Top
De Selectie
1. Meyer-Näkel, Riesling 2016
Bleekgeel met lichte groene tint en persistent tranend.
Kruidige geuraanzet met citrusfruit en abrikoos. Op de tong vinden we een mildzure aanzet terug (CO²)? met weliswaar pompelmoesbitter in de opvolging. Steranijs, citrusfruit en bittertonen ronden af.
G: 13.75 9.80 €


2. Meyer-Näkel, Weissburgunder 2016
Briljant bleekgeel.
Fruitige neus met bloesems en ananas. Levendig zuur in de aanzet, persistent met toch vooral wit fruit, granny, citrus en ook een bloemig accent. De wijn loopt uit op Papaya.
G: 13.25 11 €


3. Meyer-Näkel, Illusion Blanc de Noir (Blauburgunder) 2016
Jong goud met een lichte vieux-rose tint.
Kruidige neus met peper en rabarber. Spits zuur in de aanzet, aangevuld met peperkruidigheid en pompelmoes tot in de finale. Complete wijn!
G: 14.5 12.5 €


4. Meyer-Näkel, Frühburgunder (variatie van Blauburgunder) 2015
Kriekenrood.
Kruidige neus met toch ook een milde impressie van cuberdons, rode besjes en framboos. Op de tong zit het bitter vooraan met accenten van putje, bosgrond en rood bosfruit. Deze wijn kan, ouderend, beter worden.
G: 13.75 17 €


5. Meyer-Näkel, Spätburgunder 2016
Kriekenrood.
Bourgogneneus met alcohol, klein rood fruit, paprika en tabak. Frisse zuren in de aanzet, in balans met krachtig notenbitter van jonge tannines. Jong rood bosfruit. De wijn rondt af met een kruidige, bittere finale.
G: 14.25 11.80 €


6. Meyer-Näkel, Spätburgunder "G" 2015
Kriekenrood.
Expressieve neus van alcohol en kruidigheid, klein rood fruit , tabak en karamel. Volle, stevige smaak, jong rood bosfruit en zuur-bitter mooi in balans tot in de finale.
G: 15 15 €


7.Meyer-Näkel, Blauschiefer 2015
Kriekenrode tint.
Kruidige neus van tabak, rook en kruidnagel. Krachtige zuurstoot met onmiddellijk wat jonge, droge tannines, peper à volonté en volop alcohol. In de fruitmand vinden we jong rood bosfruit. Lange afdronk!
G: 14.75 19 €
Naar Top
Nabeschouwing* Dank aan Toon voor de originele, kwaliteitsvolle selectie.

Volgende sessie: bubbels!

Bert


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be