Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2017: Loire
Wanneer en Wie27 november 2017
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Lief Bartholomeus
IntroLA LOIRE A VOIR ...ET A BOIRE

(reisverslag voor het geval je ooit zin zou krijgen)

Op de druilerige zaterdagochtend van 19 oktober maken een 30-tal moedige – masochistische ? – reisgenoten zich op voor een driedaagse aan de Loire. Het onchristelijke vertrekuur van 3 u wordt met 15 min. opgeschoven dankzij de wat ruimere interpretatie van de driver. Op weg dus naar la Douc(h)e France onder een dreigende hemel, zwanger van herfstig plensvocht.
Van het ophalen van het tekort aan nachtrust was nauwelijks sprake. De Dakar-achtige rijstijl van de chauffeur was daar allicht debet aan.
Het statige kasteel van Cheverny is onze eerste kennismaking met de ongeëvenaarde schat aan historisch-architecturaal patrimonium dat de Loirestreek zo uniek maakt.
Van buiten koninklijk statig-symmetrisch, van binnen minutieus afgewerkt en van die joyeuze finesse, die zo kenmerkend is voor de Franse levenskunst van-alle-tijden.
Het park rondom is navenant: eeuwenoude gigantische sequoya’s, beuken en een reuzekennel met tientallen jachthonden die hun pedigree met hautaine nonchalance etaleren: zo krijg je vanzelf loslopend wild wild. Een kluifje voor Kuifje a.h.w.
De rit naar Amboise – onze honk voor twee overnachtingen – voert ons over de slingerende oevers van een voluptueus-kronkelende Loire. Als in een prentenboek van Artis ontrolt zich het ene château na het andere. Jef Willems roemt terecht de architecturale pracht die het publiek doet watertanden maar smoort onmiddellijk alle illusies door de onbereikbaarheid van al dat moois te benadrukken.
Het hotel IBIS (et orbis) – je vindt ze overal – is wat het moet zijn: efficiënte organisatie, nette kamers, comfort.
Op naar Amboise-centrum nu. Het château, meer een citadel, hoog verheven boven stroom en stad, maakt indruk: historische gewelven, wulps-obscure slaapvertrekken – “Madame, hier is uw vertrek, maar gelieve het nog even uit te stellen” –; Tussen de Gobelins vooral portretten: de zelfbewuste poses verguld in barokke gouden kaders, getuigen van picturaal gestolde hoogmoed.
Boven vanop de top van het kasteel, een uniek zicht op die ongetemde feeks die de Loire is: Frankrijks glorie, majestueus meanderend op weg naar nog meer onvermoede historische pracht. Even later mogen de pils, het wijntje, de koffie even heerlijk smaken in de plaatselijke horeca. Gemütlichkeit muss sein!
Van de andere bezochte kastelen onthouden wij het schitterende Chenonceaux, met veel archtecturaal lef over de rivier heengebouwd. Hier krijg je een pittoresk zicht op het toenmalige leef- woon- en slaapcomfort van de beter gesitueerden.
De zalen en kamers zijn koninklijk uitgemonsterd en de keuken kan je best als een culinaire cathedraal omschrijven.
Het geheel ligt ingebed in een prachtig historisch park waar, in de onvermijdelijke cave, de goudgele Chardonnay tintelend-fris smaakt.

In het sfeervolle Clos-Lucé, de stek van de geniale Leonardo da Vinci, val je van de ene verbazing in de andere bewondering: in plaats van zich bezig te houden met het heruitvinden van het zwarte naaigaren, creëerde deze denker-schilder-architect-filosoof-wereldburger aan de lopende band artistieke en technologische hoogstandjes zoals een bakker cadetjes en je kan het er allemaal bewonderen ook nog!
Het meest imposante kasteel van alle is allicht Chambord, met zijn grillige interieur waar een listig ontworpen dubbele wenteltrap van – alweer – Leonardo D V. de op hedonistisch vertier beluste paartjes op weg naar een hogerverdiepse stoeiruimte, onttrok aan de besmuikte blikken van hen die, moe doch voldaan van amoureuze geneugten, op zoek waren naar weer wat vaste grond onder de voeten. De alkoven zijn er soms van dergelijke gigantische afmetingen dat je je nauwelijks een voorstelling durft te maken van de talloze roze balletten die hier destijds werden opgevoerd. Het was immers geweten dat een nachtje vertier in de slaapkamer van de “Lady of the house” als een ultieme eer voor de bezoeker werd beschouwd. Ik durf veronderstellen dat het toen reeds aanschuiven was geblazen aan de entrée…
Al deze historische pracht zoals de Renaissance-parel van Villandry met zijn prachtige tuinen – ik wist niet dat de aanblik van een savooikool ooit een trilling van visueel genot kon teweegbrengen -, de stemmige stad Tours met zijn gaaf bewaard historisch centrum, het riante Nancy met zijn prestigieuze Place Stanislas, het zijn alle pareltjes die de blasé-toerist van de eenentwintigste eeuw tot terechte bewondering en bescheidenheid noden.
Dat al deze boeiende bezoeken tijdens de rit en des avonds werden afgezoomd in een sfeer van onvervalste Vlaamse vrolijkheid, onderlinge waardering en vriendschap , is een ware opsteker voor de personeelskring van het VPOG .
De medereiziger tenslotte blijft dankbaar namijmeren over zoveel moois en kijkt dromerig voorgenietend uit naar nieuwe VPOG-horizonten.

Naar Top
De Selectie


1. Les Corniers, Saumur, 2013
Zuiver jong goud.
Rijpe gele fruitigheid: gele peer, watermeloen, cavaillon en een vleugje sinaas. Levendige, frisse zuren in de aanzet die zich steeds meer accentueren met toch een mild randje: kiwi, limoen en pompelmoes. Peperkruidige finale.
G: 13.5 10 €


2. La Mompareil ,Saumur, 2010
Zuiver goud!
Wat ingehouden neus van fruit, kruid en zuivel. Meer soepele smaakaanzet met ingehouden zuur in de aanvang. Grassig met accenten van pompelmoes naar een finale met hehoorlijk wat peper.
G: 13 9.65 €


3. Sancerre 2008, Citton père&fils.
Oud goud met een spatje amber.
In de neus valt toch wel eeen zekere oxidatie op met accenten van geraspte appel, ranzige boter en zuivel. De aanzet is andermaal oxidatief met ingehouden zuur, gedroogd en gekonfijt fruit met een zeste van sinaas. In zijn geheel komt deze wijn wel wat "uitgedoofd" over. Jammer!
G: 13 14.25 €


4. Ch. Villeneuve, Saumur-Champigny '13
Rood met paarse robe.
Neus van rijpe kriek en bosbessen. Jammy. Roodfruitige aanzet met bitter in de opvolging. Groene paprika en alcohol op niveau.
G: 13 20 €


5. Domaine de la Lande, Bourgueil 2012
Minder doorkleurd kriekenrood met paarse tint.
Intense neus met nogal wat kruidigheid: paprika,peper, gember, terwijl kriek voor de fruitigheid zorgt.
Speelse zuren rond de tong, gevolgd door nog jonge tannines, paprika, peper en kriek. Eerder korte afdronk met persistent zuur.
G: 13.75 10 €


6. Bernard Baudry, Chinon 2012
Kriekenrood met paarse robe.
Zwavel in de neus met rijper donker fruit en flink wat kruidigheid. Levendig zuur, vergezeld door nogal droge tannines, wordt gecompenseeerd door een wat mildere fruitimpressie: donker bosfruit en andermaal paprika.De wijn loopt uit op een langere afdronk met nuances van paprika en volle zuren.
G: 14 14.50€


7. Extraatje, aangeboden!: Coteaux de Laon 1990
Zuiver gouden tint met neus en smaak mooi parallel. Volop zoete maar niet-plakkerige aanzet met honing, saffraan en een kruidig-noterig accent. Kwaliteitsdessertwijn, leunt dicht tegen een goede Sauternes aan!
Naar Top
Nabeschouwing
  • Dank aan Lief voor de mooie, gevarieerde selectie!
  • Volgende wijnproef: 4 dec. 2017. Toon schotelt ons de Ahr (Duitsl.) voor.


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be