Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2017: Slowakije
Wanneer en Wie2 oktober 2017
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Yvonne
IntroSlowakije: slow of mag het iets rapper?

Slowakije blijft tot nader order een nobele onbekende in de Westerse wijnwereld. Dat heeft veel te maken met de dominantie van het oude sovietregime dat tot laat in de jaren 80 als een loden mantel over Oost-Europa bleef hangen. Toch is dit een oud wijnland: reeds in de 7de eeuw VC werd hier naarstig aan wijnbouw gedaan, door de Kelten en later door de Romeinen. Geen wonder als je weet dat de wijnstreken hier in dezelfde klimaatgordel als de Bourgogne liggen!
Het land telt een zestal wijnregio's, waarvan het oudste en meest gereputeerde Male Karpaty (Kleine Karpaten) heet, met het bekende Bratislava als centrum. Het jongste -en kleinste- gaat als Tokai door het leven. Dit mag officieel slechts sinds 2008 want daar gaat een eindeloze ruzie met Hongarije, van 1965 tot 2008(!), aan vooraf. Hongarije beschouwt immers de naam Tokay als uniek nationaal erfgoed. Dat zullen overigens de Fransen met hun Tokay Pinot Gris ook wel geweten hebben. Het epitheton Tokay mag daar ondertussen, onder Hongaarse druk, niet meer uitgesproken worden, op straffe van vurige Magiaarse banbliksems! Arme Pinot Gris...
Een van de charmes van de Slowaakse wijncultuur ligt in het behouden en cultiveren van eigen, deels inlandse druivenrassen zoals de Allibernet, Saint-Laurent, Blaufränkisch, Devin of Aurelius, vaak ontstaan uit de kruising van bekendere rassen. De kwaliteit van de druiven en dus ook van de wijn, gaat er op vooruit, traag maar zeker. Het zwakke punt blijft de haast complete afwezigheid van een modern, performant marketingapparaat. Maar vroeg of laat komt het ervan en dan is de wereldwijnrank weer een loot rijker!

Naar Top
De Selectie


1. Blind: Blanc de noir, Collines Rhodaniennes 2015
Bleekgeel.
Bloesem en rijper boomfruit in de neus. Vrij stevige smaakaanzet met fijne zuren. Licht bitter in de aanvang maar dit smaakelement accentueert zich in de verdere smaakfase. Lange afdronk!
G: 12.5 5.18 €


2. Wladimir, Pinot Blanc & Traminer 2015
Bleekgeel
Fruitig, boterig met accenten van bloesem en pioenroos. Lichte zuren op de tong maar bittter in de opvolging. Voor het overige valt toch de bescheiden fruitvulling op. De finale wordt getekend door een vleugje peper.
G: 12.25 8.50 €


3. Palugagay , Irsag Oliver 2015
Tere, bleekgele kleur
Moeilijke neus! Toch accenten van vers fruit,bloemig, abrikoos en lychees. Mildzoete aanzet van toch wel amandelbitter, gember en peper, naast lychees.
G: 12.5 9.90 €


4. Zelenik , Ludrik 2016
Tint van jong goud.
Frisfruitige neus met de kruidigheid van amandel. Volfruitige aanzet met vooral fijne zuren en kruidigheid in de opvoging. Pompelmoesbitter tekent d afdronk.
G: 14 11.20 €


5. Svartovarinecké, Saint-Laurent 2015
Diep kriekenrood met paarse tint.
Fruitige neus met meteen een stevige alcoholshot. Weer een fruitige smaakindruk met fijne zuren en stevige maar toegankelijke tannines (zwarte chocola). Vlotte, toegankelijke wijn!
G: 14 9.90 €


6. Varieto André 2012
Zuiver kriekenrood.
Impressionante neus! Vlezig, vanilleus, tropisch fruit: mango& cocos, leder en braambessen. Het is nogal wat! Milde, soepele smaakaanzet met meteen daarna, nogal wat droogkruidigheid. Bitterzure tannines leiden een behoorlijk bitterkruidige finale in!
G: 14.5 7.90 €


7. Repa winery, Cabernet 2014
Diep kriekenrood.
Rijpfruitige neus met accenten van donker bosfruit, leder en chocola. Stevige, zelfs wat brute aanzet van volop droge tannines, peper en rijp rood&donker bosfruit. Tabak in de afdronk rondt af.
G: 15 13.60 €.
Naar Top
Nabeschouwing
  • Dank aan Yvonne voor de ongewone selectie!
  • Volgende wijnsessie: 27 nov.: Lief Bartholomeus stort ons in de Loire. Zwemvliezen aangeraden!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be