Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2017: Duitsland
Wanneer en Wie11 september 2017
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Thomas
IntroDeutschland: über alles?

Als men een, overigens hoogst lezenswaardig, boek 'Wijn en oorlog' er op naleest, kan men niet onder de indruk uit dat, begin jaren-40, de volgelingen van het welbekende, bizar besnorde heerschap uit de Heimat, niet in eerste instantie er op uit waren, hun Lebensraum gevoelig uit te breiden, dan wel hun sturm und drang aan te wenden ter verovering van de Franse Wijnschat.
In die verovering slaagden ze, volgens het verhaal, maar zeer gedeeltelijk! Wanneer ze, bij voorbeeld, gewapend met een opeisingsbevel van de protserige operettegeneraal Göring, een voorraad Mouton Rotschild kwamen in beslag nemen, werden ze prompt op hun wenken bediend… maar in de flessen had 'la Résistance' al wel een derderangsslobberwijntje gekieperd!
Het leuke van het verhaal was dat er van enige argwaan uit het Duitse kamp naderhand nooit sprake is geweest!!!
Wil dit zeggen dat Duitsers geen benul van wijn, laat staan van kwaliteitswijn hadden/hebben ? Niet per definitie en ziehier de uitleg:
De Fransen zien hun wijn in eerste instantie als onmisbare gezel bij de maaltijd: wijn en gastronomie: een geheel dus. Kruidige en soms bittere smaakcomponenten moeten dan weerwerk bieden aan de specerijen, verwerkt in de gastronomie.
In de Duitse wijnfilosofie kadert de drank eerder in 'Wein, Weib und Gesang': de welbekende Duitse Gemütligkeit dus. Wijn moet dan vooral vlot over de tong gaan, vandaar vaak de behoorlijke dosis restzoet, een term die daar ten lande ook wel 'Lieblich' wordt genoemd.
Kortom, dit duidt op een wereld van verschil!
Overigens mag men een paar feiten niet uit het oog verliezen:
  1. De Duitse wijnwetgeving behoort niet alleen tot de strengste, maar ook tot de meest transparante ter wereld en alle kwaliteitsbenamingen worden in een 'Ambtliche Prüfung' gecontroleerd.
  2. Er is duidelijk evolutie: nogal wat wijnbouwers nemen afstand van het traditionele restzoet en er wordt druk geëxperimenteerd met blauwe druivenrassen. Met name in dit segment staan ons nog mooie verrassingen te wachten, want in wat ze ook ondernemen, de bekende Deutsche Gründlichkeit laat geen half werk toe!Naar Top
De Selectie


1. Trollinger trocken 2015
Licht doorkleurd kriekenrood.
In de neus vertoont deze wijn een duidelijke fermentatiegeur met accenten van kriek , kers en kersenpit. De smaakaanzet is eerder bescheiden met ingehouden alcohol. Hetzelfde kan gezegd worden van de concentratie in de afdronk en de lengte.
G: 11.5 17.50 €


2. Lemberger 2015
Diep doorkleurd kriekenrood met paarse tint.
Weer dezelfde gistgeur met een vleugje kaasaroma maar ook met heel wat fruit in de neus: kriek en braam. Kruidigheid en alcohol houden elkaar in evenwicht. Op de tong toont de wijn vooral rijp rood fruit: kriek, rode bes, framboos. De zachte tannines dansen mee gedurende de ganse smaakfase. In de finale komt een stevige bittertoets opzetten.
G: 13.5 11.95 €


3. Retzbacher Domina 2013
Diep kersenrood met evolutie
Rijper donker en gestoofd fruit kenmerken de neus. Stevige smaakaanzet met levendige tannines en fijne zuren. Evolutie naar kruidiheid in de afdronk.
G: 14 16.90 €


4. Reichsrat von Buhl, Dornfelder trocken 2012
Inktkleurige concentratie met paarse tint.
Massaal veel rijp rood fruit, vanille en lageringsgeur. Volle, krachtige smaakaanzet van ,andermaal, rijp rood bosfruit en gestoofd donker fruit. Peper, alcohol en levendige , droge maar smakelijke tannines vullen het plaatje aan. De wijn loopt uit op een lange, kruidige afdronk!
G: 15.5 11.90 €


5. Blauer Portugieser 2014
Diep kriekenrood.
Fijne, elegante neus van rijp rood en zoet fruit, groenkruidig met een lichte vleug alcohol. Lichte prikkeling op de tong (CO²?), gevolgd door jonge, fruitige tannines met weliswaar een bitter randje van kersenpit.
G: 14 8.50 €


6. Roter Porphyr Spätburgunder 2014
Kriekenrode tint.
In de neus komen fruit en kruid mooi tot evenwicht. Soepele, vlotte aanzet met meteen daarna droge, krachtige tannines. Rood en gestoofd bosfruit, volop alcohol en een kruidige finale met witte peper maken het panorama compleet.
G: 15 12.61 €


7. Regent Barrique trocken Heidelberger Heerrenberg 2012
Zeer diepe, donkere kriekentint.
Volop rijp donker fruit met alcoholtoets en levendige kruidigheid in de neus. Zeer levendige smaakaanzet, getekend door voldragen tannines: zwarte chocola. Daarna volgt volop zwart bosfruit -braam-, maar ook zwarte peper, alcohol en warme kruidigheid tot in de finale!
G: 15 16 €
Naar Top
Nabeschouwing
  • Dank aan Thomas die hier met vlag en wimpel zijn selectie op onze proeftafel toverde!
  • Volgende wijnsessie, 2 oktober 2017: Yvonne verrast ons ongetwijfeld met een selectie wijnen uit Slowakije.
    Niet te missen!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be