Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2017: Spanje
Wanneer en Wie8 mei 2017
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Chris
IntroSpanje blijft intrigeren

Het imago van Spanje als toevluchtsoord voor zonlievende toeristen of als winterresidentie van naar exotische sferen snakkende derdeleeftijders, hoeft niet meer gemaakt. Het staat er, als de rots van Gibraltar.
Dat van de wijn daarentegen, is een heel ander verhaal: afgeschermd van de veelkleurige Franse wijnwingerd door de onneembare vesting van de Pyreneeën, bleef de Spaanse wijn lange tijd zweven in de sfeer van “nobele onbekende”, waarbij de eerste kennismaking vaak beperkt bleef tot het nuttigen van industriële hoeveelheden Sangria: een hutsekluts van zesendertigste-rangswijn met verlopen fruit, sinaasschillen en wat onduidelijks in de wereld van de spiritualia. Resultaat, de “morning after”: een heel aparte perceptie van het begrip zwaartekracht en veelvuldig oneigenlijk gebruik van de toiletpot.
Gelukkig biedt Spanje zoveel meer: het land bezit immers de grootste wijngaard van de wereld, dit terwijl het slechts derde in rang is qua productie (lage opbrengsten gegarandeerd!) en brengt wijnen tot stand die het koele klimaat in het Noorden, zowel als het speelse karakter van het Zuiden omspannen. Kortom, Spanje verkennen is voor de wijnfanaat een welgevulde doos opentrekken, waar Pandora ver uit de buurt blijft.

Naar Top
De Selectie


1. Cava Roura (geschonken wegens jarig. Thanks!)
Mooie, zuivere Cava met zuivelige aanzet, stevig zuur, in balans met pompelmoesbitter. Mooi evenwicht!


2. Rey Santo '15, Viura-Verdejo
Bleekgeel met groene tint.
Neus van fris jong fruit zoals jonge perzik. Intense smaak die van zuur naar pompelmoes evolueert. Daarna komt rijp geel fruit (peer) maar ook peper en walnoot opzetten om uit te lopen op een uitgesponnen finale.
G:13 7.28€


3. San Pedro, Vallobera Blanco '15
Goudgeel.
Wat rijper geel fruit met een vleugje vanille en bloemenweide. Fruitige aaanzet van meloen en lychee, gevolgd door stevig pompelmoesbitter. Die smaak blijft de ganse proeffase aanwezig. Warmkruidige afdronk.
G:13.5 7.89 €


4. Albet Noya '15. Xarel-Lo
Gouden tint.
Deze wijn is meer kruidig getypeerd met ook accenten van perzik, abrikoos en papaya. Aanzet van stevig zuur maar weer in balans met krachtig pompelmoesbitterr, persistent in de ganse smaakfase. Kruidig-alcoholische afdronk.
G: 13.50


5. Castro Ventosa '15; Mencia
Inktkleurige concentratie, intens tranend.
Coulis van rode bessen; kruidnagel. Krachtige maar mildfruitige aanzet met weiswaar cacaobittere tannines. Levendig zuur met stevig opzittende alcohol in de finale.
G: 13 6.82 €


6.Axial, Cruz de Piedra, Garnacha '14
Diep kriekenrood.
Kruidig getypeerde neus met zeer presente alcohol. Levendige tannines, gecounterd door fris zuur. Stevig opzittende alcohol in de finale.
G: 13.5 6.82 €


7. Marqués de Valdueza '14
Zeer diep gekleurd kriekenrood met een spatje paars.
Kruidig getypeerd maar toch ook wat rijp rood en donker fruit, aangevuld met zoethout. Kruidig-alcoholische aanzet van rijp en gedroogd donker fruit. Droge maar toch toegankelijke tannines: zwarte chocola of oude port.
G: 15 9.80 €.
Naar Top
NabeschouwingDank aan Chris voor de boeiende selectie!
  • Dit is voorlopig het laatste verslag van afgelopen werkjaar. Mijn nota's van amper de helft van die hectische 26 volstonden niet om een publiceerbaar verslag te maken. Mijn excuus daarvoor, vooral aan Jaak die nochtans een verleidelijke selectie had klaargestoomd!
  • Volgende wijnproef, 11 september. Thomas komt ons bij het vinologische nekvel grijpen! Tot zolang!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be