Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2017: Rhône, monocépages
Wanneer en Wie6 Maart 2017
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Ivo & Marie-Louise
IntroDe Rhônestreek: de geest van het zonnige Zuiden

Frankrijk-wijnland bespreken (en proeven) zou hopeloos onvolledig zijn indien men niet met gepaste eerbied de Rhônestreek zou aandoen. Algemeen beschouwd als de oudste Franse wijnregio (sommige bronnen spreken zelfs van 2400 jaar geschiedenis…), wordt toch aangenomen dat, dank zij de Romeinen, de wijnbouw hier echt van de grond gekomen is.
Verscheidenheid troef in ieder geval en dat is in hoge mate te danken aan de enorme geografische uitgestrektheid van het gebied: maar liefst 200 km. scheiden Vienne ( Rhône septentrionale) van de stad Avignon ( site van Châteauneuf & co).
Deze diversiteit drukt zich ook uit in de cépages: hoofdzakelijk Syrah in het Noorden, Grenache in het Zuiden, eventueel aangevuld met Carignan en Mourvèdre. Wit kickt vooral op Viognier maar ook bv de Clairette en Roussanne maken hier het mooie weer. Het is hoe dan ook de streek van de multicépages: Châteauneuf mag geassembleerd worden uit niet minder dan 13 druivensoorten!
Daarnaast zijn er de verschillende geografisch afgebakende subregio’s en kwaliteitsgebieden: Bouches du Rhône, Côtes du Ventoux, Rhône AOC, Rhône Villages, Rhône Villages+Vacqueyras, Gigondas, Beaumes de Venise, Rasteau, en andere Ségurets.
Bovenaan prijkt natuurlijk, als topregio, Châteauneuf-du-Pape. Althans volgens de logica van de classificatie. De kritische wijnliefhebber aanvaardt echter zulke, vanuit traditie gebetonneerde kwaliteitsorde niet en laat de realiteit van het gevulde glas spreken. De enige toetssteen overigens, die een onvermurwbaar en van gezonde wijnscepsis doordesemd proefteam wil en kan aanvaarden! Met name de analyse van de plaatselijke druivenrassen in hun monocépagevorm laat toe de "couleur locale" op zijn waarde te beoordelen!Naar Top
De SelectieAlle wijnen afkomstig van "Les Domaines Aubert" in Donzère.
Blindproef!!!1. Chardonnay 2015
Jong goud.
Fruitigheid zit wel vooraan met ananas, perzik en bloemen. Fruitige smaakaanzet meteen gecounterd door pompelmoesbitter en persistent zuur. Ananas en pompelmoes vullen de fruitkorf.
G: 13 4.10 €


2. Viognier 2015
Bleekgeel met groene tint.
Fruitig profiel van zachte appel, venkel en witte snoepjes. De smaak zet in met een fruitige entrée van witte peper en pompelmoesbitter, alles mooi in balans. Kruidige afdronk.
G: 13.5 4.70€


3. Gamay 2012
Licht doorkleurd kriekenrood met paarse voile.
Intro van braadjus en rodevruchtencoulis. Volle, kruidige smaakaanzet met volop jonge tannines en licht rood besfruit: framboos. De wijn valt wel wat mager uit.
G: 12.5 4.75 €


4. Merlot 2013
Kersenrood met paarse robe.
Presente neus van rijper donker fruit en stevig wat alcohol. Warmkruidige smaakintro van chocola, rijper donker fruit, peper en acohol. Daarna nemen stevige maar aangename tannines over.
G: 14 4.50 €


5. Syrah 2013
Donker kriekenrood met intense paarse tint.
Krachtige, prikkelende geur van kruidnagel,paprika en alcohol.Volle, fruitige aanzet van rijp gestoofd fruit met een vleug peper. Meteen volgen de soepele, volle tannines, geacccentueerd door zwarte chocola.
G: 15 4.30 €


6. Grenache, vielles Vignes 2013
Kers met paarse tint.
Expressieve neus van rijp gekonfijt rood fruit, behoorlijk kruidig en een stevige scheut alcohol. Zeer intense smaak waar veel peper, alcohol en rijp gestoofd fruit de hoofdrol opeisen. De wijn loopt uit op een lange, kruidige afdronk.
G: 15 5.80 €
Naar Top
Nabeschouwing* Dank aan Ivo en Marie-Louise voor de boeiende en opvallend prijsvriendelijke selectie!

* Volgende activiteit: 27 april, Wijn-en-Kaas! :
- Iedereen brengt eigen bestek, glazen&borden mee!
- Aanvang 19.30 u!!!
- De kosten worden die avond afgerekend
- Jaak zorgt voor de apero, de dames voor het nagerecht en Bert voor de wijn!
- Dreigen aanwezig te zijn: Jaak (2), Thomas (1), Toon (1), Chris(1), Lief B. (1),Yvonne (1), Bert (1), Lief G. (2), Rik (2), Ivo&M-L (2) Totaal 14 stuks!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be