Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2017: Bordeaux
Wanneer en Wie13 Februari 2017
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Toon
IntroBordeaux: roestvrij aureool?

De reputatie van Bordeaux moet heus niet meer gemaakt worden.
Het is niet alleen het grootste wijngebied ter wereld maar het produceert bovendien het hoogste percentage aan kwaliteitswijnen. Dit is het resultaat van een eeuwenlang ontwikkelde en gekoesterde know-how, maar ook van een schitterend gevarieerd terroir en, last but not least, van een uitgekiende imagebuilding. Maar ondertussen is de 'Nieuwe Wereld' zich danig gaan roeren met hoogst drinkbare alternatieven voor bv de strenge – sommigen zeggen te beperkende – AOC-regelgeving.
Wil dit zeggen dat Bordeaux zijn kostbaar aureool van vaandeldrager kwijt is? Ik denk dat dit een valse vraagstelling is: Bordeaux heeft, na zoveel eeuwen, een gans eigen, typische stijl ontwikkeld die zijn plaats zal blijven innemen, niet tegen of boven, maar naast de kwaliteitswijnen aan de andere kant van de wereld.Naar Top
De Selectie


1. Ch. Guiraud Blanc 2014, Sauv. Bl.-Sémillon
Zuiver gouden tint.
Zeer frisfruitige neus met accenten van limoen, steenfruit en ook met een mineralige toets. Fruitig getinte smaakaanzet met andermaal limoen, onmiddellijk gevolgd door pompelmoesbitter en uitlopend op een mineralige finale met toch nog een vleugje vanille als afronding.
G: 14 11.95 € (Aangeboden door Toon!)


2. Ch. Guigault 2011 (90% Merlot)
Diep kriekenrood en bijzonder snel tranend.
Geconcentreerde neus van rijpe kers&kriek en met accenten van alcohol en tabak. Robuuste smaakaanzet van rijpe noordkriek en walnootbitter. Zwarte chocola. De wat strenge tannines leiden naar een finale met een stevige streep kruidigheid.
G: 13.5 13.95 €


3. Idem met 2. maar millésime 2010
Inktkleurige concenratie met lichte evolutie, massaal tranend.
Wat meer ingehouden neus van gekonfijt donker bosfruit. Wat meer roodfruitige smaakindruk met bosbessencoulis, ook wat milder en verfijnder. Bescheiden zuren, gekoppeld aan presente tannines in de afdronk.
G: 14 14.04 €


4. Ch. Chantegrive 2011
Diep kriekenrood.
Krachtige geuraanzet. Pittig en toasty maar wel minder fruitgedreven. Stevige smaakindruk, wat peperig met accenten van licht rood fruit.
13.7 12.07 €


5. Idem als 4. maar millésime 2010
Nog diepere kriekentint.
Andermaal wat ingehouden neus met meer volle en soepele fruitimpressie.. Veel kruidiger profiel op de tong met zwarte chocola, stevige tannines ook maar wel met minder fruitvulling.
G: 14.50 12.59 €


6. Ch. Cantenac, St.-Emilion GC 2011
Diep kriekenrood
Presente neus van rijp rood bosfruit en nogal wat alcohol. Andermaal veel alcohol in de smaakaanzet met een stevig vleugje peper, gevolgd door rijp rood bosfruit.
G: 14.25 12.55 €


7. Idem als 6. maar met millésime 2010
Nog meer doorkleurd kriekenrood.
De wijn geurt flink wat kruidiger met o.m. paprika en thijm. Op de tong komen meteen bittertonen opzetten met het fruit pas in de tweede fase in de vorm van rijpe, zwarte kersen.
G: 15.5 14.39 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Toon voor de mooi geschakeerde selectie!

Volgende wijnproef: 6 maart: Ivo en Marie-Louise presenteren een selectie monocépages uit de Zuidelijke Rhône.
Zet de papillen en de neusvleugels maar op scherp!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be