Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2017: Schuimwijn
Wanneer en Wie9 januari 2017
Verslag: Bert
Wijnkeuze: zowat iedereen
IntroVluchtigheid in het glas

Volgens sommige critici blijft er in het geval van schuimwijn, naast de bubbels en wat derderangswittewijn, na degustatie, niet veel meer van betekenis in het glas over. De de bubbels zelf, die zijn hoogstens vluchtig om daarna alras te verdwijnen in het niets. Vrij strenge conclusie, natuurlijk!
Maar klopt daar iets van of gaat het hier over een Trumpiaanse overdrijving, een grof gebrek aan inzicht en kennis? Ja, soms blijkt hier iets van te kloppen, met name wanneer de schuimwijn tot stand is gekomen door een simpele(!) witte onder hoge compressie in een stalen cilinder aan een atmosfeer van koolzuurgas te onderwerpen!
Het CO² stapelt zich vervolgens in de vloeistof op en komt pas vrij bij het uitschenken. Probleem: je proeft alleen het zuur van het CO², eventueel ook van de witte wijn maar niets, absoluut niets van de fijne aroma's die ontstaan bij de vergisting van de bijgevoegde rietsuiker en vooral bij de ontbinding van de gistrest. Zelfs bij de ietwat hoger gekwalificeerde Charmat-methode, waarbij de tweede gisting van de toegevoegde suiker gebeurt in grote stalen tanks, heb je te maken met een gebrekkige aromatische ontwikkeling. Goedkoper, dat wel, maar je zal het meestal wel geweten hebben...
Het is immers vooral bij de tweede gisting op fles, inclusief remuage (het regelmatig opschudden van de flessen), dat de weldadige effecten van die gisting zich in de wijn ontwikkelen. En die helpen dan, samen met het koolzuur, bij het uitschenken in het glas, deze subtiele, verfijnde aroma's in de vorm van 'geurbommetjes' naar het oppervlak te stuwen om dan vervolgens ons snuffelplezier in bovenaardse vervoering te brengen!
Moet het nog meer zijn?

Proost!


Naar Top
De Selectie* We houden ons ditmaal aan een elementaire analyse. De late nieuwjaarsroes nodigt ons immers uit tot enig ingehouden proefgenoegen!



1. Prosecco Tassanara (Johan)
Citrus in de neus met appel en bittter in de opvolging. Goede schuimwijn!


2. Crémant Pinot Blanc/Pinot Noir Ivan Walckzak, Champagne(Jaak)
Massaal schuimend. Honing, gist perzik maar ook volop koolzuur en kruidige rabarber in de afdronk.


3. Damia Brut, Cava (Lief B. en Chris G.)
Uitbundig schuimend met fris wit boomfruit. Friszure aanzet van appel waarbij het zuur de hele smaakfase begeleidt.


4. Zwaenenberg Brut Nature '14 (Voerstreek) (Yvonne en Lief G.)
Fijn parelend. Licht sherry-accent dat ook in de smaak terugkomt met limoen en rabarber. Lange afdronk.


5. Champagne Daubanton (Ivo en Marie-Louise)
Eerder uitbundig schuimend. Jong fruit en CO², broodgist en rijpe appel. Volle schuimwijn met citrus, bloemig met mildzoete aanzet maar kruidig in de opvolging.


6. Champagne Bricout (Bert)
Zeer uitbundig schuimend met krachtige neus en jong wit fruit. Frisse smaak met levendig zuur, waarna meer tropisch fruit - papaya- opkomt. Vlotte champagne.


7. Valérie Robert, Champagne extra brut (Rik)
Stevig schuimend met zowel citrusaccent als tinten van tropisch fruit. Fijne, uitgesponnen afdronk.
Naar Top
Nabeschouwing* Dank aan alle milde schenkers (m/v)!

Volgende wijnproef 13 feb. 2017: Hij Toont nogmaals wat hij in zijn mars heeft!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be