Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2016: Saint-Emilion
Wanneer en Wie5 december 2016
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Lief Gryffroy
IntroSaint-Emilion: werelderfgoed. Ook in de fles?

Enkele jaren geleden werd het prachtige middeleeuwse stadje Saint-Emilion door de UNESCO tot wereld-erfgoed gekroond en wel met alles erop en eraan.
Zelfs het kleinste straatje, de meest verdoken gevel, tot de laatste dakpan toe, werd geklasseerd als onaantastbaar historisch erfgoed!
Achter de soms imposante gevels van het centrum ligt echter nog een andere schat van historische dimensie verborgen: de beroemde cru’s van Saint-Emilion!
Er gaan proeven heeft iets van een ritus: bij gedempt licht in de sacrale sfeer van een eeuwenoude wijnkelder een grote cru degusteren, respectvol de lovende commentaar van de keldermeester aanhoren, daar kan geen gladde marketing-peptalk tegenop! Alleen: je betaalt je vaak blauw aan maar 1 fles.
Men dokt al meer dan 1100 € af voor een Château Ausone 2009 in primeur! De waanzin ten top!
De schuldigen: de 'etikettenkopers', omhooggevallen maar gefortuneerde wijnnitwits uit China of Rusland en dergelijke die, om er hun vrienden mee te overbluffen, de meest prestigieuze kelders leegkopen en zo schaarste op schaarste creëren met astronomisch prijsopbod tot gevolg…Uiteraard is hier elk verband prijs-kwaliteit zoek; maar de modale wijnliefhebber is er wel de dupe van!
Maar er is troost: naarmate u zich verwijdert van het stadje zelf dalen de prijzen gestaag en met name in de 'satellietdorpen' Montagne, St.-Georges, Lussac of Puisseguin Saint-Emilion zijn er vaak schappelijk geprijsde pareltjes van cru’s te ontdekken en te genieten en je wordt er nog goed ontvangen ook!


Naar Top
De Selectie* In deze selectie worden zes Chardonnays blind en per twee geanalyseerd, waarbij er telkens een Europese versie met een wijn van het "tropische" type wordt vergeleken. Het komt er op aan te detecteren in welke fles zich welke variant bevindt!1. Ch. Lafaurie Monbadon '12, Castillon
Robijnrood
Nog jeugdige, speelse neus met jong bosfruit, braam en tijm. In de aanzet komt vooral rood fruit met nog jonge tannines opzetten. Noordkriek, groene paprika en peper vullen aan. De wijn mist evenwel wat body.
G: 12.5 6.04 €


2. Ch. de Cappes, Bordeaux 2014, Médaille d'or.
Kriekenrood met paarse tint.
Dadelijk kondigt zich een typische Bordeauxneus aan met jong bosfruit, kruidnagel en koffie. Volle, smakelijke aanzet van levendige maar toch nog vlotte tannines, witte peper, paprika, pindanoot en rood bosfruit. De wijn sluit af met een bitterkruidige finale. Mooi gefaseerde wijn.
G: 13.75 5.32 € (!)


3. Ch. Plantey-de-la-Croix, Haut-Médoc '13
Licht kriekenrood met paarse tint
Ingehouden, wat moeilijk te onderscheiden neus . Bosgrond. Krachtige, peperige smaak op de tong met accenten van zoethout en drop. De wijn mist wel wat balans.
G: 11.50 7.19 €.


4. Ch. Grand Poujaux La Gravière, Moulis en Médoc 2013
Robijntint met evolutie. Elegante neus met rijper, donker bosfruit: cassis maar ook met wat groenkruidige accenten. Levendige zuur-bitterbalans, mooi in evenwicht, aangevuld door rijp rood fruit. De wijn loopt uit op een bittere afdronk.
G: 13 9.11 €


5. Ch. Vieux Pourret, St.-Emilion Grand Cru '13
Robijnkleur met evolutie.
Neus van rijp en gekonfijt donker en jammy fruit, hooi en met een animale toets. De wijn zet alcoholrijk en peperig aan, waarna donker en gekonfijt rijp fruit komt opzetten met zuren in balans. Soepele, voldragen tannines kenmerken deze wijn met een aangename, bitterkruidige finale als afsluiter.
G: 15 11.99 €


6. Ch. Tour du Cauze, St.-Emilion Grand Cru '13
Andermaal robijnrood met evolutie.
Duidelijk waarneembaar houtaccent, aangevuld met kruidnagel. donker rijp en gestoofd fruit vult aan, samen met tabak en chocolade. Volle, stevige smaak met veel witte peper, hout en levendige maar zeer smaklelijke tannines. Donker bosfruit, zoals braam en blauwe cassis tekenen een volle, aangename, evenwichtige wijn uit!
G: 15.75 12.23 €
Naar Top
Nabeschouwing* Dank aan Lief voor de mooi gevarieerde selectie!

* Volgende wijnproef: 9 jan. 2017. Blinde bubbelproef, aangeboden door:
  • Lief B.
  • Chris G.
  • Yvonne
  • Yvo en M.-L.
  • Jaak en Toon
  • Johan
  • Rik
  • Bert
Graag en van harte wens ik alle leden en hen die hun dierbaar zijn alle geluk en levensvreugde toe in 2017!!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be