Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2016: Chardonnay blind
Wanneer en Wie7 november 2016
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Bert
IntroChardonnay-Chardonyes!

In het vorige decennium en zelfs tot vandaag, kan je nog de confrontatie meemaken met de modiueuse ABC-kretologie (Anything But Chardonnay). Dit oenofiele hartzeer kwam allicht uit de koker van verwende wijnslurpers die zich al jaren hadden 'vastgezogen' in één bepaalde stijl van Chardonnay-wijnen!
Natuurlijk leidt dit onvermijdelijk tot enige verveling of zelfs afkeer waarbij een ranzig stukje wijnsnobisme vaak niet ver uit de buurt is!
Het wijst in ieder geval op ongenuanceerde wijndomheid en grove onderschatting van die schitterende wereldddruif!
Chardonnay is immers een van de weinige druivenrassen die het beste van zichzelf geeft in noordelijk gelegen gebieden (Champagne en Chablis), tot en met in ons eigen koele kikkerlandje toe!
Tegelijk schurkt ze zich met wulps welbevinden aan tegen de warmte van zondoorstoofde contreien zoals de Zuid-Frankrijk en vele halftropische Nieuwewijnwereldlanden! En nu komt het: in al deze streken toont de Chardonnay een karakteristieke persoonlijkheid, evenwel zonder haar eigenheid op te geven. Zo geven de 'koelere' Chardonnays veeleer mineraligheid, levendige zuren, zuivel en bitterkruidigheid vrij. De zuiderse variant tovert dan weer accenten van rijper, vaak tropisch fruit, volop rondeur en in de finale, peperige alcohol in het glas. Maar overal vind je die doortimmerde neus, die volle, krachtige smaakaanzet en breed uitgesponnen afdronk terug! Zo lijkt het dat er aan de Chardonnay zowaar niet te ontkomen valt... en maar goed ook!

Naar Top
De Selectie* In deze selectie worden zes Chardonnays blind en per twee geanalyseerd, waarbij er telkens een Europese versie met een wijn van het "tropische" type wordt vergeleken. Het komt er op aan te detecteren in welke fles zich welke variant bevindt!Serie 1


1. Marcel André Pays d'Oc 2015
Bleekgeel.
Neus van Jonagold , perzik en exotisch fruit: rijpe kiwi. Lichte zuren in de aanzet, dadelijk gevolgd door pompelmoesbitter en verse ananas. Kruidiger afdronk met al bij al milde afronding
G: 13 6.30 €


2. Castillo de Correa, Chili 2014
Bleekgele tint
Fruitige neus met jonge abrikoos, kiwi en perzik. In de smaak overheerst hier meer he rijpere, milde type fruit van, andermaal, abrikoos en kiwi.
G: 13.5 6.90 €


Serie 2


3. Casa Mayor, Chili 2015
Bleekgeel met groene tint.
De neus lijkt wat gesloten. Aroma's van rijwit/geel fruit : gele peer en perzik. Citrus. Aanzet van lichte zuren met bitter in de opvolging. Rijpe pompelmoes en rijper geel fruit vullen de korf. Eerder zacht wijntype.
G: 12.75 6.90 €


4. Genoels-Elderen 2001
Gouden tint.
Boterig, noterig in de neus met duidelijke houttoets. aanzet van levendige zuren, in balans met nogal kruidg citrusbitter, gevolgd door de mineraligheid van rabarber.
G: 14 12.90 €


Derde serie


5. Nottage Hill, Hardys Australia 2015
Goudgeel.
Neus van middelrijp wit en geel fruit met nogal wat alcohol. Volle, rijpe smaak met peper en levendig zuur. De wijn loopt uit op een lange, alcoholrijke afdronk.
G: 13.75 8.50 €


6. Viré clessé, Bourgogne 2015
Bleekgele tint.
Neus van jonger wit fruit: Granny Smith. In de smaak vinden we levendige zuren terug, gekoppeld aan mineralig pompelmoesbitter. Het fruit geeft meer rondeur: rijpe jonagold. Een lange, aangename afdronk rondt af.
G: 14.5 8.50 €
Naar Top
NabeschouwingTejudice had het niet altijd even makkelijk om Europees van Zuiders te onderscheiden maar slaagde er uiteindelijk met glans in de scheidingslijn te trekken.
Meer info daarover valt te vinden in de intro.

* Bert geeft zichzelf een aaitje voor de selectie en het opzet.
* Volgende wijnproef: 5 dec. 2016; Lief Gryffroy selecteert zich een ongeluk. Sensatie verzekerd!


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be