Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2016: Rhône
Wanneer en Wie3 oktober 2016
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Jaak
IntroCôtes du Rhône: historisch en gevarieerd

De Rhônestreek is, en weinigen weten dit, de oudste wijnregio van La Douce France. Het zal allicht aan het klimaat maar ook aan de machtige Rhône en de ondergrond gelegen hebben dat de eerste wijnbouwers hier, zowat 2400 jaar geleden, hun eerste trossen kwamen oogsten! Van kwaliteit was er toen echter (nog) geen sprake. Die kwam er pas toen men inzicht kreeg in de moderne wijnbouw en vinificatietechnieken.
De streek strekt zich uit van Avignon in de Rhône-delta, dicht bij de Middellandse Zee tot Vienne, 200 kilometer verder diep in het hinterland van Frankrijk, met de Noordelijke Rhône, ter plekke ook wel 'Rhône Septentrionale' genoemd en met Condrieu, Saint-Joseph, Hermitage en Château-Grillet in de hoofdrol.
De cépages zijn, voor rood: Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault en Clairette, Marsanne, Bourboulenc en Viognier voor wit. Het valt op dat, hoe meer men naar het Noorden gaat, Viognier en Syrah steeds meer gaan domineren in de assemblages.
Het is overigens net die diversiteit aan druivenrassen die aan de basis ligt van de veelkleurigheid aan smaken en aroma's in de streekwijnen. Daarnaast laat de ondergrond ook zijn sporen na, van de kalk-, klei- en zandgronden in de Delta, over de fameuze rolkeien in Châteauneuf, tot de steile rotsbodems van de Côte Rôtie in het diepe Noorden. Op die manier heeft de Rhône regio, naast een prachtig gevarieerd landschap, ook een boeiende, steeds verrassende reis door de wijnwereld in petto!Naar Top
De Selectie


1. (vergelijkend met 2009): Côtes du Rhône Guigal 2010
Zuiver kersenrood met evolutie
Vrij krachtige neus van rijper donker bosfruit, speculoos, garrigue en alcohol. Mondvullende aanzet met een vleug witte peper, granaatappel en levendige tannines die de wijn gepast afronden.
G: 13.5 6.90 €


2. Côtes du Rhône, Guigal 2009
Diep kriekenrood met minder evolutie.
Iets meer gesloten neus. Het bosfruit gaar meer richting rood. Stalgeur. Volle, evenwichtige smaak van rijper donker bosfruit: braam. Versmolten tannines leiden naar een kruidige, alcoholrijke finale.
G: 14 6.90 €


3. (vergelijkend met '11) Domaine de la Réméjame "Les Arbousiers" 2012
Kriekenrood met paarse tint.
Wat gesloten neus met, na walsen, aroma's van viervruchtenkonfituur, ook een tikje animaal. Peperige smaak met jong rood fruit, tamelijk jammy. Jonge, levendige tannines van zwarte chocola, gevolgd door peper en alcohol in de afdronk.
G: 13.25 9 €.


4. Idem als "3" maar millésime '11
Rijper kriekenrood
Nog meer gesloten neus maar na opschudden komen rode bes, framboos en kriek opzetten, naast kruidnagel en laurier. De wijn geeft een stevige bitteraanzet(jonge walnoot) prijs met zuur in de opvolging. Cacaopoeder en donker gedroogd fruit tekenen de afdronk.
G: 14 9.50 €


5. Côtes du Rhône, Cuvée Julian 2009
Kriekenrood met evolutie.
Milde geur van rijp rood en gekonfijt fruit, jammy. Volle, smakelijke aanzet van rijp rood en donkerder fruit, soepele tannines en een vleugje peper. De wijn vertoont echter geen uitgesproken Rhône-profiel...
G: 12.25 14 €.


6. Côtes du Rhône, Valréas, Val des Rois 2009
Kriek met paarse robe.
Alcoholgeladen neus met rood gekonfijt en gekookt fruit. Weer veel peper in de aanzet met accenten van zwarte chocola en vanille. Fijne zuren leiden naar een vlotte en toch kruidige finale.
G: 14 10.50 €


7. Crozes-Hermitage, Guigal 2009
Duidelijk paarse tint.
Presente neus van kruidige Syrah: haardvuur, gestoofd rood bosfruit en een animale toets. Krachtige aanzet met tannine en zuur in balans. Uit de kluiten gewassen maar mooi evenwichtige tannines, aangevuld door fijne zuren. Breed smaakpalet dat kruidig droog uitloopt op een finale met peper en alcohol.
G: 15.50 11.90 €
Naar Top
Nabeschouwing* Dank aan Jaak voor de mooie selectie!

* Volgende proef: 7 november '16: Bert selecteert. Tot zolang


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be