Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2016: Rueda, Cigales, Toro
Wanneer en Wie5 september 2016
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Rik
IntroSpanje: meer dan Rioja alleen
Voor niet weinige liefhebbers van Spaanse wijn, ligt de associatie met Rioja ( samentrekking van" Rio Oja"), voor de hand. Niet zonder reden overigens.
De regio ontwikkelde zelf een duidelijk en transparant classificatiesysteem dat gebaseerd is op de lengte van de termijn waarin de wijn in de bodega (rijpingskelder) verblijft. Zo onderscheiden ze een 'Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva'-classificatie, van 1 tot 6 jaar verblijf in de bodega, deels op vat, deels op fles. Dit maakt een waterdichte controle op authenticiteit en kwaliteit mogelijk.
Toch heeft de Rioja niet het monopolie ervan: er is bij voorbeeld de streek van Rueda, Cigales en Toro. Alle liggen ze onder de invloed van de Duero, die verder, in Portugal, "Douro" wordt genoemd.
In Cigales hebben de wijnkelders een merkwaardige dubbele functie: opslag en rijpingsruimte voor de wijn maar daarnaast wordt er behoorlijk genoten van de leuke dingen des levens zoals de dagelijkse lunch met chorizo, lomo, serranoham en kazen uit de streek. De uitbundig geschonken wijn hoeven ze daar maar ter plekke uit de vaten te tappen. Dit alles in de ambiance van aangename koelte, terwijl, 10 meter hoger, de koperen ploert van de zon makkelijk 40° haalt. Toro van zijn kant wordt door de internationale wijnpers, w.o. de befaamde wijngoeroe Parker, als een hoogst kwaliteitsvolle regio geprezen, een absolute belofte voor de toekomst.
Zo zie je maar dat Spanje, als het op kwaliteit aankomt, geen (wijn)steek laat vallen!


Naar Top
De Selectie


1. Rueda: Heredos del Marques de Riscal Verdejo '12
Merkwaardig zwavelgeel met groen tintje
Frisfruitig en tegelijk kruidig in de neus met aroma's van lychees en bloemen. Zeer droge smaakaanzet met citruszuur en witte peper, gevolgd door pompelmoesbitter in het middenstuk. Alcohol in de finale met naijlend zuur.
G: 13.5 9 €


2. Rueda: Jose Pariente, Sauv. Blanc '14
Bleekgeel met groene sluier.
Typische Sauvignonneus: grassig, groenig , buxux. Frisse smaakintro met veel jong wit boomfruit dat later neigt naar meer rijpheid. Pompelmoesbitter in de opvolging met een jruidige finale als afsluiter.
G: 14 11 €


3. Cigales: Finca Museum- Vinea Crianza Tinta del Pais(Tempranillo) '10
Kriekenrood met lichte evolutie.
Zeer presente neus van rijper rood/donker bosfruit. De tannines vallen hier ahw "op te snuiven". Volle, stevige, smakelijke aanzet met milde zuren en een vleugje peper. volle, goed versmolten tannines van fondantchocolade gaan hand in hand met accenten van rijp donker en gestoofd fruit.
G 15.5 8 €


4. Cigales: Finca Museum, Reserva, Tinta del Pais '09
Zuiver, zeer diep doorkleurd kriekenrood met neventint van mahonie.
Milde, fijne neus van rijp donker bosfruit met accenten van zoethout en tabak. Nogal droge, stevige aanzet van donker gedroogd fruit met cacaobitter, gevolgd door een lange, uitgesponnen afdronk van zwarte koffie.
G: 16 11 €


5. Toro: Elias Mora, Crianza, Tinta de Toro (Tempranillo) '02
Diep kriekenrood.
De neus slaat licht alarm bij het waarnemen van kurk maar die indruk zwakt wel enigszins af na het walsen. De wijn valt nog wel te degusteren maar heeft niettemin hinder van die stopgeur. Helaas.


6. Toro: Vetus, Tinta de Toro '10
Zeer diep doorkleurd kriekenrood met een zweem van mahonie.
Volle, jammy neus van pruimengelei en zwarte braam. De smaak toont volop levendige, superdroge tannines met toetsen van vanille en peper. Fijne zuren leiden naar een kruidig getinte afdronk.
G: 15 17 €.


* Extraatje: Amarone della Valpollicela:
Vlotte, zeer smakelijke wijn vol Intaliaanse zon!
Naar Top
NabeschouwingRik Biedt deze ganse, kwaliteitsvolle selectie op eigen kosten aan aan de wijnclub!
Een welverdiend pensioen sluit hiermee een leven vol inzet voor Jansen Farmaceutica (nu Johnson &Johnson) af.
Van harte bedankt, Rik!
We wensen jou nog vele gezonde, welgevulde jaren toe!

* Volgende wijnproef: 3 okt.: Jaak doet ons nu al trillen van gespannen verwachting!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be