Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2016: Médaillés de Bordeaux
Wanneer en Wie6 juni 2016
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Ivo en Marie-Louise
IntroBordeaux uit de verdrukking?
Enkele jaren geleden schreef ik een beschouwing onder de hoofding: "Bordeaux égale Bordel? ", waarbij 'bordel', los van zijn betekenis als 'louche kwartier van plezier', de inhoud had/heeft van 'foute boel, zinkend schip' en meer van dat soort onheilscretologie.
Ondertussen is er al heel wat water door de Dordogne, Garonne en Gironde gevloeid en is er sprake van enig herstel. Het was wel te verwachten dat de plaatselijke, regionale en zelfs nationale instanties niet lijdzaam zouden toezien. Groots opgezette marketingcampagnes maar vooral meer transparantie en vereenvoudiging in het oerwoud van appelaties gekoppeld aan strenge(re) kwaliteitsnormen hebben Le Bordelais terug op de rails gezet.
Hierbij is het hoegenaamd niet nodig om kritiekloos de oenologische aanpak van de, toegegeven, succesvolle Nieuwe-Wereldwijnen achterna te lopen! Bordeaux moet vooral zijn eigen identiteit blijven uitdragen en versterken. Ze kunnen daar immers putten uit een rijke wijntraditie van vele eeuwen, cultiveren er met veel succes edele, prestigieuze druivenrassen en maken er assemblages van die je nergens anders vindt!
Het enige echte gevaar is zelfgenoegzaamheid, het kritiekloos wentelen in het eigen grote gelijk.
Dit wordt immers altijd afgestraft door de ongenadige zeis van de werkelijkheid!


Naar Top
De Selectie


1. Ch. La Gravette 03
Dieprode kleur
Fruitige neus van kers/kriek gaat over in een vlotte smaakaanzet met zowel levendig zuur als amandelbitter Rijper rood en donker bosfruit sluiten de smaakfase af.
G: 13.5 5€


2 Ch. Les Mondons 2003
Kersenrood met evolutie.Nogal wat alcohol in de neus met rijpe zwarte kersen en chocola. Milde en volle aanzet van rijp en gekonfijt rood fruit leidt naar een finale met bescheiden zuur en veel alcohol.
G: 14 5 €


3. Ch. Lorman, Ginestet 03
Kriekenrood met evolutie.
Karamel met rijp en gestoofd fruit en de geur van oude kelder tekenen de neus. Zeer milde en volle aanzet van andermaal rijp en gestoofd donker fruit wordt onmiddellijkk gevolgd door peperkruidigheid. De tannines zijn weliswaar op hun retour.
G: 13.5 ?


4. Ch. Cyprien Ginestet 03.
Kriekenrood met lichte evolutie.
De neus wardt gekenmerkt door volop gekonfijt rood fruit en coulis van rode bessen. Op de tong vertoont deze wijn flink wat peprkruidigheid, samen met levendige alcohol en rood bosfruit. Fijne zuren en relatief jonge tannines ronden af.
G: 15.5 9 €


5. Ch. Les Faures, Ginestet 03
Kriek met lichte evolutie.
De neus vertoont een animale toets van stalgeur. Volle, smakelijke aanzet met nogal wat peper, redelijk droge tannines en in de tweede fase, koffie en een animaal accent. De wijn vertoont in de afdronk eerder bescheiden zuur en tekent voor een nogal korte finale.
G: 13.5 aangeboden...


6. Ch. Bellevue Favereau 03
Inktkleurige concentratie met lichte evolutie.
In de neus merken we zoethout, rijp donker en gedroogd zwart fruit in de aanzet met koffie en tabak. Voorts komt peper opzetten, samen met krachtige zwart-chocoladen tannines, vijgenpasta en zwarte braam. Complete, evenwichtige wijn van superklasse!
G: 16.5! Aangeboden...
Naar Top
NabeschouwingDank aan Ivo en M.-Louise voor de boeiende selectie en de aangeboden wijnen!

* Volgende wijnproef: 5 sept. 2016. Rik leidt ons andermaal langs de Duero, dat belooft! Tot zolang!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be