Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2016: Wit Italiaans
Wanneer en Wie2 mei 2016
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Toon
IntroItalië met een wit laarsje
Italië wordt van oudsher geassocieerd met vooral rode wijn. Dit heeft veel te maken met de ligging, grotendeels in het zuiderse segment van het Europese continent. Dit doet natuurlijk oneer aan ten opzichte van regio's zoals Alto Adige, niet zover van Oostenrijk en de hoger gelegen wijngebieden in de bergachtige streken. Witte wijn is eerder gebaat bij een gematigd klimaat en dat vind je sowieso in de meer noordelijk gelegen wijnregio's en op berghellingen. In Frankrijk heb je zowat hetzelfde verschijnsel, waar je in de Elzas, de Loirestreek en in de Chablis mooie, evenwichtige wijnen kan proeven.
Maar er is meer: het probleem bij de vinificatie van witte wijn, is dat de fermentatie in de cuves pas bij 10° lager dan voor rood (rond de 20°) goed gedijt. Kom je daar enkele graden boven, dan mislukt het hele feestje.En in de meer zuidelijk gelegen gebieden lag de omgevingstemperatuur in de wijnschuren gewoon te hoog! Gelukkig heeft de kunstmatige koeling van de cuves hier het probleem opgelost en kan men vandaag best goede witte wijn proeven, afkomstig uit regio's die voorheen enkel rood produceerden. De omgevingstemperatuur en de fermentatiewarmte werden definitief buitenspel gezet en de wijnwereld was weer een stuk charme rijker.
Wie durft er nu nog beweren dat toepassing van moderne technieken in de wijnbouw pervers is?


Naar Top
De Selectie


1. Acienda Agricola Mutti, Sauv. Bl. Piemonte 2014
Oud goud, licht parelend.
Fruitig-kruidig met rijp geel fruit en stevige alcohol. De aanzet op de tong vertoont matig zuur in de aanvang maar evolueert vervolgens naar citrus. Citrusfruit en mineralige toets leiden naar een acoholgeladen finale.
G: 13.5 4 € (!)


2. Mutti Castagnoli 2013 Timorasso-druif.
Goudgeel van tint.
Geur van patisserie, rijp wit fruit en Reine Claudepruim, licht rokerige toets. Mondvullende aanzet van levendig, fris zuur, mineralig met accenten van rabarber en jonge druif. De wijn geeft bovendien een duidelijke kruidige bittertoets vrij en rondt af met alcohol.
G: 14 7€


3. Timorasso Boveri 2013
Bleekgele tint.
Milde, wat bloemige geur met zuivelaccent. Speelse smaakaanzet met milde zuren en een snuifje witte peper. De wijn komt romig over met een accent van lychee, anijs en een bitter-mineralige toets in de finale.
G: 14.5 15 €.


4. Pucciarella, Chardonnay, Umbria 2014
Bleekgele tint.
Gesloten neus met een toets van citrusfruit. Impressie van CO2 in de smaakaanzet, gevolgd door een hint naar citrusfruit maar voor het overige met weinig fruitnuance. De kruidigheid van peper en pompelmoes kleurt de afdronk.
G: 13.25 6.5 €


5. Orvieto La Carralia, Grechetto-Viognier
Goudkelurig met lichte pareling.
Milde, fijne geur van ananas, kiwi, perzik en een vleug zuivel. Op de tong komt de CO2 andermaal terug, gevolgd door levendig zuur, jong wit fruit en room.
G: 14.25 8.5 €


6. Orzalume Castelo di Corbara, Grechetto-Sauv. Bl. 2014
Tint van oud goud.
Neus van rijp geel fruit, ananas, gele peer en een vleugje peper. Mondvullende, volle impressie van soepel zuur, room, pompelmoesbitter en acaciahoning.De afdronk wordt krachtig afgerond met peperkruidigheid.
G:16 10 €
Naar Top
Nabeschouwing* Dank én proficiat aan Toon voor deze boeiende, originele selectie! (zien wij hier een 'encore' opdoemen???)

* Volgende én laatste proef van dit seizoen, 6 juni 2016: Ivo en M.-Louise verrassen ons met Bordeaux. Niet te missen!!!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be