Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2016: Duitsland Baden
Wanneer en Wie1 februari 2016
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Yvonne
IntroDeutschland: über alles?
Als men een, overigens hoogst lezenswaardig, boek 'Wijn en oorlog' er op naleest, kan men niet onder de indruk uit dat, begin jaren-40, de volgelingen van het welbekende, bizar besnorde heerschap uit de Heimat, niet in eerste instantie er op uit waren, hun Lebensraum gevoelig uit te breiden, dan wel hun sturm und drang aan te wenden ter verovering van de Franse Wijnschat.
In die verovering slaagden ze, volgens het verhaal, maar zeer gedeeltelijk! Wanneer ze, bij voorbeeld, gewapend met een opeisingsbevel van de protserige operettegeneraal Göring, een voorraad Mouton Rotschild kwamen in beslag nemen, werden ze prompt op hun wenken bediend… maar in de flessen had 'la résistance' al wel een derderangsslobberwijntje gekieperd!
Het leuke van het verhaal was dat er van enige argwaan uit het Duitse kamp naderhand nooit sprake is geweest!!!
Wil dit zeggen dat Duitsers geen benul van wijn, laat staan van kwaliteitswijn hadden/hebben? Niet per definitie en ziehier de uitleg:
De Fransen zien hun wijn in eerste instantie als onmisbare gezel bij de maaltijd: wijn en gastronomie: een geheel dus. Kruidige en soms bittere smaakcomponenten moeten dan weerwerk bieden aan de specerijen, verwerkt in de gastronomie.
In de Duitse wijnfilosofie kadert de drank eerder in 'Wein, Weib und Gesang': de welbekende Duitse Gemütligkeit dus. Wijn moet dan vooral vlot over de tong gaan, vandaar de vaak behoorlijke dosis restzoet, een term die daar ten lande ook wel 'Lieblich' wordt genoemd.
Kortom, dit duidt op een wereld van verschil!
Overigens mag men een paar feiten niet uit het oog verliezen:
  1. De Duitse wijnwetgeving behoort niet alleen tot de strengste, maar ook tot de meest transparante ter wereld en alle kwaliteitsbenamingen worden in een 'Ambtliche Prüfung' gecontroleerd.
  2. Er is duidelijk evolutie: nogal wat wijnbouwers nemen afstand van het traditionele restzoet en er wordt druk geëxperimenteerd met blauwe druivenrassen. Met name in dit segment staan ons nog mooie verrassingen te wachten, want in wat ze ook ondernemen, de bekende Deutsche Gründlichkeit laat geen half werk toe!

Naar Top
De Selectie


1. Grauer Burgunder '14
Zuiver goud.
Fruitig getinte neus met bloemig linde-accent. Levendig zuur in de smaakaanzet maar daarna valt de wijn wat stil. Bescheiden fruitvulling, een vleugje witte perzik maar voldoende fraîcheur in de afdronk.
G: 13 7.50 €.


2. Grauer Burgunder, barrrique '13
Kruidige inzet met hout, rook en laurier. Voor de fruitigheid tekenen rijper en gedroogd geel fruit en abrikoos. In de smaak domineren eerst de bittere tonen met persistente zuren in de tweede fase. De wijn rondt af met een kruidige, peperige finale.
G: 14.5 15 €


3. Grauer Burgunder Auslese '12
Goudgele tint.
De wijn geurt naar honing, bloemen en kent een boterig accent. Milde, volle smaak met kruidigheid, amandelbitter, fijne zuren met een milde afdronk als afsluiter.
G: 15 14.60 €


4. Spätburgunder Trocken '13
Kriekenrood.
Enigszins gesloten neus van licht rood fruit en een grondgeur. Wat fletse smaakaanzet die snel wegzakt. Zwakke wijn.
G: 12 11.60 €


5. Spätburgunder Trocken '12
Kriekenrood met evolutie.
Veel fruitigheid met mild donker, rijp fruit en alcohol. Vlotte, soepele smaakaanzett met wel wat peper en alcohol in de opvolging. Karamel en koffie in de finale.
G: 14.25 16.50 €


6. Spätburgunder Baden , Barrique '11
Diep kriekenrood.
Kruidige neus met tabak, peper en donker rijp fruit. Peperige smaakaanvang met levendige tannines maar ook met nogal wat zondoorstoofd fruit. De wijn sluit af met een kruidige, tanninerijke finale.
G: 15.5 27.50 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Yvonne voor de kwaliteitsvolle selectie.

Volgende wijnproef, 7 maart, Lief Bartholomeus selecteert!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be