Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2016: Bubbelwijnen blindproef
Wanneer en Wie4 januari 2016
Verslag: Bert
Wijnkeuze: zowat iedereen
IntroSchuim in het glas of schuim op de mond?
Schuimwijn wordt al van oudsher beschouwd als DE drank die bij bijzondere gelegenheden de feestvreugde op gang trekt en zelfs verhevigt. Hoe komt dat? Heeft dat te maken met wat men onder 'verworven reputatie', oude traditie of zelfs onder een vleugje snobisme verstaat?
Feit is en blijft dat met name champagne een ontwikkeling heeft gekend die al meer dan drie eeuwen teruggaat, talloze verfijningen en verbeteringen heeft gekend, die gemaakt hebben dat wij vandaag zowat de beste champagne ooit kunnen proeven en savoureren! Denk maar aan de aromatische weelde van drie druivensoorten die, mét hun eigen kenmerken, toch leiden tot een verfijnde, rijke en evenwichtige smaakcompositie. Het wil wel eens op poëzie lijken!
Naturlijk kunnen er hier enkele kanttekeningen bij gemaakt worden.
In vele regio's in diverse continenten zijn wijnbouwers er in geslaagd om, met zorgvuldige selectie van druiven en druivenassemblages, wijnen te vinifiëren en de tweede gisting op fles - Méthode Champenoise" toe te passen met vaak verrassend resultaat.
"Vive la concurrence!", zou je dan kunnen zeggen, maar ook hier zijn er kapers op de (wijn)kust. Denk maar aan de talloze schuimwijnen die, -in plaats van tweede gisting op fles - een procédé dat zowel kwaliteitsverhogend maar ook behoorlijk arbeidsintensief werkt- , hun tweede koolzuurgisting in grote stalen tanks (Charmat-methode) op gang brengen. Stukken goedkoper, dat wel, maar met een onmiskenbaar industrieel kantje en dat proeft een ietwat bevlogen schuimsnuiver meteen, desnoods met de vingers in de neus!
Naar Top
De Selectie


1. Kaizersturm sekt (Yvonne)
Fijn en stevig parelende schuimwijn met granny smith, stevig zuur, volop fruitigheid en een kruidige afdronk.


2. Champagne Gallimard P&F (Chris)
Uitbundig maar eerder grof parelend met gistgeur en fijne zuren, gevolgd door pompelmoesbitter. deze wijn houdt het midden tussen kruid en fruit.


3. Veuve Durand, Champagne (Lief Bartholo.)
Zeer stevig parelend! Fijne zuren op de tong, heel fruitig. Eenvoudig maar met heel wat fraîcheur.


4. Jean-Pierre La Louelle, Champagne Banc de Bancs
Zeer stevig parelend! Levendige, frisse zuren met wit-geel citrusfruit, gevolgd door een eerder korte afdronk.


5. Vitteaux Albert, Crémant de Bourgogne Bl. de Bl.s (Rik)
Uitbundig schuimende wijn. Volle, krachtige smaakaanzet met zuur/bitter in balans, aangevuld door rijp wit boomfruit en afgerond met een kruidige finale.


6. Bacio della Luna, Prosecco (Jaak)
Enthousiast schuimende wijn, fijn parelend. Fris en fruitig tegelijk: mooi in evenwicht met accent van witte snoepjes.


7. Bouguin-Dupont, Champagne (Toon)
Deze wijn schuimt bangelijk intens! Daarna komen appel, brioche, fijne zuren en een vleugje zuivel het plaatje compleet maken. Eerlijke champagne.


8. Pol Gardère, Champagne (Bert)
Fijn parelende aanblik. De wijn schuimt vooral stevig in de mond met meteen een explosie van koolzuur maar met toch een mild randje. Perzik en kiwi leiden een behoorlijk lange smaaksensatie in.
Naar Top
NabeschouwingDank voor alle milde schenkers ((m/v).
De kwaliteit lag zowat op het niveau van deze wijnclub zelve, buitenaards hoog dus...

Volgende wijnproef, 1 feb. 2016: Yvonne toont ons dat 'der Heimat' wel iets meer te bieden heeft dan wapengekletter en trompetgeschal! Schaffen wir das??

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be