Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2015: Van Duero naar Douro!
Wanneer en Wie7 december 2015
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Rik
IntroVan Duero naar Douro: een tocht door de woestijn?
Natuurlijk niet! Als er tussen Spanje en Portugal één bindteken bestaat, dan is het wel de Duero, zoals ze in zuiver Spaans heet, en de Douro, in de mooie, zangerige Portugese versie. Maar ze hebben wel heel wat gemeen.
In beide landen stroomt deze majestueuze stroom door even unieke landschappen, hellingen en speels kronkelende meanders die je nooit vergeet, eenmaal bezocht. Tegelijk voel je ook hier de harteklop van een groot historisch verleden: Stoere forten, Poussasa's en indrukwekkende oude steden en dorpen die de herinnering aan een roemrijk verleden in stand houden. Visuele weelde voor de toerist op zoek naar meerwaarde!
Maar er is nog een ander bindteken en dat is de Tempranillodruif. Verschijnt in diverse regio's onder al even diverse benamingen zoals Tinta Roriz , Tinta fino enz., maar het minste wat men kan zeggen is dat dit druivenras de ruggengraat vormt van het hele Duero/Douro panorama.
De Tempranillo betekent daar wat Cabernet/Merlot het karakter en de kwaliteit van Médoc in de Bordeauxregio tekent!
Genoeg promesses dus voor een boeiende degustatie!
Naar Top
De Selectie


1. Pago de los Capellanes Roble 2010
Kriek met paarse tint.
Fruitige geur met accenten van rijper donker en gestoofd fruit: pruimen en braam. Volle en smakelijke smaak met massaal donker fruit, samen met soepele, persistente tannines tot in de finale.
G: 14.5 12 €


2. Pago de los Capellanes Roble 2011
Kriekenrood met paarse robe.
De neus komt fruit/kruidig opzetten met de nadruk op nog donkerder fruit, naast peper en kruiden van peperkoek. De smaak is hier nog krachtiger geconcentreerd en ook kruidiger. Lange, uitgesponnen afdronk.
G: 14 12 €


3. Capellanas Crianza 2006
Zuiver kriekenrood met evolutie.
Vrij intense geur met veel rijp, jammy en zwart fruit. De smaakaanzet verloopt weer vlot met toch onmiddellijk peper en alcohlol, chocola en zachte tannines.
G: 15 19.35 €


4. Capellanas Crianza 2005
Zuiver kriekenrood met nauwelijks evolutie.
Meer kuidig getypeerde geur van pepernoot , kaneel en kleiner donker fruit. Andermaal een vlotte smaakaanzet maar wel met veel drogere tannines, levendige zuren een véél peper&alcohol!
G: 16 18.22 €


5. Montecastro 2005 Tinta fino (Tempranillo)
Zeer diep kriekenrood met nauwelijks evolutie.
Geur van jonge kriek zonder meer. Volle, soepele en zeer fruitig getinte smaak impressie met vanille, donker fruit en vanille. Peper en alcohol in het tweede proefsegment
G: 15 12 €


6. Montecastro 2004
Zeer diep kriekenrood met licht paarse tint.
Deze wijn heeft in de neus een veel nadrukkelijker kruidig profiel met ook meer alcohol. Op de tong krijgen we een krachtige, droogkruidige en toch fruitige entree met droge tannines en rijp rood fruit. Alles is wel wat scherper van profiel.
G: 16 12 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Rik voor deze weer mooi gestoffeerde selectie!

Volgende sessie (4 jan. 2016): Bubbels alom, zij *die zich geroepen voelen brengen een goed gevulde smaakexplosie mee.
Hopelijk houden we het veilig!

*Waaronder: Chris, Lief Gryffroy, Toon, Yvo, Bert, Jaak, Rik

Tot zolang!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be