Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2015: Cap d'Or vertikaal
Wanneer en Wie26 Oktober 2015
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Bert
IntroCap d'Or , in de schaduw van de Grote Kanonnen
Château Cap d'Or bevindt zich op een viertal kilometer buiten het centrum van Saint-Emilion. Daar ligt het, vanop een sensueel glooiende heuvel, prinsheerlijk te genieten van zijn splendid isolation, ver van het soms toch wat overtrokken prestigegedoe van 'grote kannonnen' zoals Ausone, Cheval Blanc, l'Evangile. De piepkleine satellietgemeente Saint-Georges Saint-Emilion kan zich dan wel niet wentelen in de weelde van het massatoerisme in de door de UNESCO geklasseerde cenrumgemeente, het draagt er ook niet de lasten van.
Geen kouwe drukte dus!
Wanneer je, als geïnteresseerde wijnliefhebber, jezelf aanmeldt op een wijndomein, word je meestal vriendelijk en gastvrij onthaald, zonder veel poeha of, gelukkig maar, grootsprakerige lofzangen op de eigen superioriteit, zoals in vele geronommeerde château's in het cenrum gebruikelijk is.
Maar wanneer bovendien de wijnbouwer van buiten de 'inner circle' merkt dat je écht geïnteresseerd bent in zijn 'métier', zijn savoir-faire, dan gaan plots alle deuren, inclusief die van zijn wijnkelder, open en ben je vertrokken voor een boeiend contact dat uren kan uitlopen. Dan verkopen ze geen wijn meer maar serveren ze jou een boeiend verhaal over het domein dat van generatie op generatie is gekoesterd en bewaard voor de wijngeschiedenis, dan wijden ze je in, in de geschiedenis van het familiepatrimonium van zovele decennia!
Geen enkel detail van de hele historiek blijft je bespaard maar het blijft boeiend om horen en soms om zien in oude, vergeelde muurfoto's of schilderijen. Natuurlijk koop je dan uiteindelijk een kratje of meer, niet alleen omwille van de fuwelige body van de wijn maar ook als drinkbare herinnering aan een unieke ervaring!

Naar Top
De Selectie


1.Château Cap d'Or, Saint-Georges Saint-Emilion 2004
Zuiver kriekenrood met lichte evolutie.
Rood en donkerder bosfruit, zoethout, alcohol en houtlagering. Wat ingehouden smaakaanzet die vervolgens openplooit in accenten van rijp rood fruit, peper, alcohol. Stevige maar ronde tannines kleuren de afdronk. De zuren houden de wijn mooi in balans.
G: 13 11.5 €


2. Cap d'Or 2002
Zuiver kriekenrood met robe van mahonie.
Rijpere geur van zwarte bes, cassis en pruim. Wel wat expressiever dan 2004. Opvallend droge maar toch versmolten tannines vanaf de aanzet met krachtige alcoholtoets. Grote concentratie in het rijpe donker en gekonfijt fruit. Lange afdronk.
G: 14 11.5 €.


3. Cap d'Or 2000
Dieper doorkleurd mahonierood.
Presente neus van volrijp rood en jammy fruit, aangevuld met zwarte pruim. Bescheiden smaakaanzet van soepele tanines en kersenpit. Evenwicht tussen lichte zuren en de fruitigheid. De kurk heeft het hier wel wat laten afweten (is onderaan gespleten), evenwel zonder de wijn uit dit excellente wijnjaar helemaal naar de verdommenis te helpen...
G: 12.5 11.50 €


4. Cap d'Or 1999
Zelfde mahoniekleur als versie 2000 maar wat minder doorkleurd.
Minder expressieve neus met wat kruidiger karakter. Thym en gestoofd fruit vallen op. Fluwelige smaakimpressie met vlotte, ronde tannines en zuren mooi in balans. Harmonieuze wijn met opvallende lengte!
G: 15.5 11.5 €.


5. Cap d'Or 1998
Robijnrood met evolutie.
Gestoofd rijp donker fruit: zwarte braam, in de neus. Levendige, droge maar toegankelijke tannines, gevolgd door opzittende zuren. De fruitigheid blijft wel wat op de achtergrond.
G: 14.25 11.50 €.


6. Ch. Cap d'Or 1995
Fijne acajoutint.
De fruitigheid is hier op zijn retour met in de plaats: peper, alcohol en droogkruidigheid alom. Wat tragere smaakaanzet met in de opvolging levendige, droge, zwartchocoladen tannines. Eerder bescheiden fruitvulling met aroma's van haardvuur in de afdronk.
G: 15 11.5 €.
Naar Top
NabeschouwingBert geeft zichzelf een aaitje voor de al even bejaarde selectie.

Volgende sessie: 7 december.
Rik confronteert ons met zijn eigen versie van de Spaanse Griep! Wij krijgen het al Spaans benauwd!

Tot zolang.

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be