Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2015: Medailles uit Bordeaux
Wanneer en Wie5 Oktober 2015
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Lief Gryffroy
IntroDe keerzijde van de medaille...
Een medaille veroveren op de Olympische Spelen is voor vele atleten zowat de hoogst bereikbare, ultieme droom. Uitbundige loftuitingen en eeuwige roem zijn zijn deel. In de wijnwereld, waar iedere grote stad zijn eigen 'concours du vin' heeft, ligt dat, jammer genoeg, lichtjes anders. Het is immers net die wildgroei van concours waar dan ook, die de spoeling erg dun maakt.
Betekent dit dat heel die medaillewinkel waardeloos is? Niet per definitie want zelfs een wijn die bekroond wordt in een provinciestad, steekt dan toch logischerwijze boven de concurrentie uit. De vergelijking echter met een grote selectie op een internationaal bekend wijnforum dreigt dan weer eens mager uit te vallen...
Maar er is nog een andere factor: de kwaliteit van het wijnjaar zelf! Zo zal het gebeuren dat een met goud bekroonde fles uit een beroerd wijnjaar amper het niveau haalt van een gewone AOC uit een millésimme-canon! Hier heeft Moeder Natuur zijn gram gehaald want men kan nooit een fles uit een ronduit slecht wijnjaar opjakkeren naar het niveau van een oenologisch juweeltje. Maar ondertussen blijft dat beroerde flesje dan wel pronken met een blitse medaille!

Naar Top
De Selectie


1. Dom. Grand Pouget, Bergerac 2012 Méd. d'Or, , concours Bruxelles.
Kriek met paarse robe.
Fruitige getinte neus van kers&kriek, peperkruidigheid, tabak en kruidnagel. Levendige maar aangename zuren op de tong: framboos, rode bes en jonge kers in balans met de tannines. Bescheiden alcohol die gaandeweg wel aan kracht wint.
G: 13 4.25 €


2. Augustin Florent, Bordeaux supérieur, 2013
Kriek met paarse tint, wel wat minder doorkleurd.
Wat gesloten neus van licht rood fruit. De lichte zuren blijven mooi in balans met wat vlakke tannines. Bescheiden fruitvulling met weinig body zodat de bittertoets wat in zijn blootje komt te staan. Magere wijn.
G: 10 4.79 €


3. Ch. de Bensse, Médoc Cru Bourgeois 2010 Méd. d'Argent,, Bruxelles.
Karmozijnrood met paarse robe.
Neus van rijper, donker en gekonfijt fruit: braam maar ook wat rode bes. Peper, kruidnagel en lichtjes animaal. Volle, stevige smaakaanzet met droge maar smakelijke tannines. Witte peper en volop rood fruit, braambes. Cacao en ceder kleuren de finale.
G: 13.5 8.19 €.


4. La cave d'Augustin Florent, Médoc 2013
Kriek met paarse tint.
Fruitig getinte neus, licht rood fruit: kers en rode bes. De aanzet komt met stevige tannines en alcohol opzetten, samen met lichte zuren. Jonge kers en rode bes staan in voor de fruitigheid. Al bij al korte smaakbeleving.
G: 12 6.29 €


5. Ch. Barreyres, Cru Bougeois Médoc 2012 Méd. d'Argent, Mâcon.
Diep kriekenrood.
Stevige neus van donkerder fruit. Peper, bosgeur, en een animale toets kenmerken de kruidigheid. Krachtige maar mooi versmolten tannines, bosvruchten, rijp donker en gedroogd fruit, samen met dadels en rozijnen. Cacao en ceder kleuren de finale van deze complete wijn.
G: 15 12.99 €


6. Ch. Tour Prignac, Médoc Cru Bourgeois 2012 Méd. d'or, Bruxelles
Kriek met lichte paarse robe.
Presente neus van volop rijp donker en gestoofd fruit, peper en animale toets. Elegante, mondvullende wijn met soepele tannines, samen met fijne zuren. Oude walnoot, noordkriek en rijp donker fruit zorgen voor body, terwijl cacao en ceder de afdronk sluiten.
G: 15.25 9.99 €.
Naar Top
NabeschouwingDank aan Lief voor de interessante selectie!

Volgende wijnproef, 26 okt. 2015: Bert duikt weer eens in zijn kelder en hoopt gezond weer naar boven te komen! Tot zolang!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be