Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2015: Millésimme-vergelijking
Wanneer en Wie7 september 2015
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Jaak
IntroVergelijking recente millésimes
Een verticale wijnproef kan verschillende doelen dienen: je kan bv. de kwaliteit en het ouderingsvermogen van een bepaalde druivensoort of een welbepaalde regio nagaan door een aantal wijnen in chronologische volgorde aan elkaar te toetsen. Zo krijg je een goed zicht op de wijze waarop de wijn al dan niet goed oudert.
Je kan echter ook, paarsgewijze bv. een aantal recente wijnen van eenzelfde château maar met gering verschil in millésime, met elkaar vergelijken.
Dan is het niet zozeer de bedoeling het ouderingseffect na te gaan, dan wel het specifieke karakter van een bepaald wijnjaar onder de loupe te nemen.
Ieder wijnjaar kent zijn eigen klimatologisch verloop, zeker in Europa, maar hoe drukt zich dat verschil uit in het glas? Een vraag die iedere geïnteresseerde wijnliefhebber dient te boeien. Dit was dan ook het onderwerp van onze proef.
Wij heffen het glas maar tillen er niet te zwaar aan…

Naar Top
De Selectie


1. (blind) - Lief Gryffroy
Zéér diep doorkleurde kriek met paarse robe
Volop rood bos- en steenfruit met stevige alcohol en kruidige toets. Levendig zuur op de tong, een beetje zerp zelfs maar met erg bescheiden tannines. Helaas mangelt het deze wijn aan body, materie en dooft hij simpel uit. Hij mist duidelijk de kracht van een goede klimaatgordel. Het vermoeden bestond dat hij in de buurt van onze streek tot stand is gekomen, wat ook bleek te kloppen. Het blijft wachten op de opwarming van onze planeet...
Ch. Bon Baron
Pays de Sambre et Meuse (Belgique)
G: 10 17 € (Wijn aangeboden door Lief wegens verjaard!)


2. Corton (Bourgogne) Le Clos du Roi 2007
Baksteenrood, matig doorkleurd.
Wat ingehouden, kruidige neus maar wel uitgerijpt, gestoofd rood fruit op de tong met peper en volle, droge tannines in de opvolging. Verrassend lange afdronk.
G: 15 37 €


3. Corton, Le Clos du Roi 2008
Andermaal baksteenrood met dezelfde doorkleuring als de vorige.
De neus is nog bescheidener dan versie 07 met nogal wat alcohol, bosgeur, een animale toets en een lichte putjesgeur. Levendige zuren op de tong met rode bes en framboos in de hoofdrol. Bitterkruidigheid en alcohol kleuren de afdronk.
G: 14 37 €


4. Ch. Les Vimières, Le Tronquéra 2002
Diep kriekenrood.
Levendige neus met massa's rijp en gekonfijt fruit met kruidig karakter. Volle en krachtige smaak met zwarte bessenkonfituur, alcohol, peperkruidigheid, alcohol en mooi versmolten tannines. Complete wijn!
G: 14.5 13.5 €


5. Ch. Les Vimières, Le Tronquéra 2003
Diep kriekenrood met meer evolutie.
Wat gesloten neus met rijper donker fruit, vanilleus en een lichte putjesgeur. Volle, toegankelijke wijn met soepele tannines en rodebessencoulis. Aangename afdronk. Evenwichtige wijn.
G: 16 14.5 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Jaak voor de kwaliteitsvolle selectie.

Volgende wijnproef, 5 okt. 2015: Yvonne blaast zomaar eventjes 70 kaarsjes uit en verblijdt ons met een selectie van Calfornische Chardonnay èn een kaasselectie!
Niet te missen dus!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be