Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2015: Navarra & Duero
Wanneer en Wie4 mei 2015
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Rik
IntroNavarra komt zonneschijn!
Navarra is vroeger een koninkrijk geweest, met als hoofdstad Pamplona. Vooral de naam van die hoofdstad doet bij nogal wat avonturiers een (koe)belletje rinkelen want de locatie is wereldberoemd omwille van de jaarlijkse straatcorrida. Hierbij willen macho’s uit de regio hun testosterongehalte meten met die van uit de kluiten gewassen stieren maar krijgen de grootste opscheppers onder hen niet zelden een koekje van eigen deeg of, erger nog, een one way ticket naar de eeuwige grasvelden gepresenteerd met daarbij de boodschap dat hoorndragers niet per definitie wattige doetjes hoeven te zijn.
De dagen daarna is de plaatselijke gastronomische specialiteit volop te savoureren: kundig geprepareerde testikels in tomatensaus. Doordat overigens het formaat van dit gegeerde testosteronhapje nogal eens sterk kan verschillen, wordt het vermoeden bevestigd dat het niet steeds de stier is die het onderspit delft…
Dit maar om aan te tonen dat er, naast wijn, nog andere bronnen van vertier te ontdekken vallen in dit, ten noorden van de Rioja, in de schaduw van de Pyreneeën gelegen stukje Spanje.
Ondanks de relatieve nabijheid van de Oceaan heerst er een landklimaat en de bodem is er zeer divers: de ideale biotoop dus voor een grote verscheidenheid van kleur, karakter en concentratie. Zo vormt de regio een interessant alternatief voor die andere, nabije, maar veel bekendere Rioja-streek.
Hoog heffen wij het glas op een veelbelovende selectie volbloed-Navarra’s; de kans op stierlijke verveling lijkt haast verwaarloosbaar!

Naar Top
De Selectie


1. Emilio Valerio, Montejurra, Navarra 2005
Zeer diep robijnrood.
Intense geur van dennenhars, Eucalyptus en rijp rood/donker fruit. Chocola en alcohol.
Droge en zeer levendige zuren vechten om een plekje op de tong. Jong bes- en boomfruit - jonge kriek-, aangevuld met volop alcohol leiden naar een gloedvolle finale met peperkruidigheid als afsluiter.
G: 15 9.25 €


2. Palacio de Sada, Garnacha, Navarra 2005
Diep krieken/robijnrood
Zeer krachtige neus, gelardeerd met Eucalyptus, ceder en donker rijp fruit. Maar wat een tannines! Massief, droog, kruidig, om gretig lang op te kauwen ahw! Zwarte chocola, donker en gedroogd fruit met fijne zuren, leiden naar een ellenlange, uitgesponnen finale.
G: 16 9 €


3. Ribera del Duero, Pena Roble 2007
Kriekenrood met paarse tint
Zeer expressieve neus van Eucalyptus, rijp rood bosfruit en stevige alcohol. Peperig-gloedvolle smaakaanzet met krachtige alcohol, fijne zuren en tannines. Pruimenjam, chocola en zoethout maken het plaatje compleet. Harmonieuze wijn!
G: 16.5 9.38 €


4. Pena Roble 2004
De kleur neigt naar robijn met meer concentratie.
Krachtige neus van rijp donker en gestoofd fruit, aangevuld met levendige alcohol en stevige tannines. Heel wat meer bittertonen en peper in de aanzet met nog rijper, donkerder fruit .
G: 16 9.27 €


5. Pena Roble Crianza 2006
Diep krieken/robijnrood
Levendige geur van uitgerijpt donker besfruit, Eucalyptus, een vleugje hars en bosgrond. Massale aanzet van levendige peperige, bitter-chocoladen tannines. Donker gestoofd en gedroogd fruit op alcohol rondt af.
G: 16.75 9.29 €


6. Pena Roble Reserva 2006
Kriekentint met lichte evolutie.
Mildere, wat rijpere geur. Zachte fruitimpressie, gevolgd door vanille. Dezelfde impressie in de smaak maar dan breder gespreid met bovendien meer peper. Zwarte rozijn en krent met bittere, zwarte espressokoffie als afronding.
G: 17 12.81 €


7. Abadia Retuerta Seleccion Especial Crianza 2010
Inktkleurige concentratie!
Overheersende geur van etherische alcohol, jong rood bosfruit en jam. Een ware aanval van superdroge, zwart-chocoladen tannines. Heel wat peper, alcohol en fijne zuren vullen aan. De fruitkorf wordt gevuld door rood en donker gestoofd bosfruit, andermaal gevolgd door een dot tannine.
G: 16 16.25 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Rik voor deze buitengewoon boeiende selectie!

Volgende proef: 8 juni . Niet te missen!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be