Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2015: Sauvignon Blanc
Wanneer en Wie2 februari 2015
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Yvonne
IntroSauvignon Blanc: de frisse groene
Sauvignon Blanc is bij uitstek de druif die garant staat voor de reputatie van de witte Bordeauxwijnen. Daar tekent zij vooral voor fraîcheur, soms op het rinse af maar ook voor toegankelijkheid.Om die rinsheid enigszins te temperen, wordt er in de Bordeauxregio trouwens vaak een kleine hoeveelheid Sémillon of Muscadelle mee vergist. Op het tuinterras, in de warme zomerdagen, biedt deze wijn een welkome afwisseling voor de soms wat lome, alcoholrijke Chardonnays uit de Nieuwe Wijnwereld. Maar vergis u niet, de Sauvignon Blanc uit de Gravesstreek, verder in het binnenland, toont een veel kruidiger karakter.
Ondersteund door vatlagering en gemaakt van druiven, geteeld op een ondergrond van gemalen rots (gravillon), komen in de Sauvignonwijnen hier meer mineralige bittertoetsen opzetten. Dit verleent de Graves-versie van de druif de kans om tot haar recht te komen in een gastromonische context!
Meteen wordt ook het vooroordeel ontkracht als zou deze cépage geen vatlagering aankunnen. Zelfs in de regio van de Entre- Deux- Mers wordt er mee geëxperimenteerd! Zonder daarom de Chardonnay te kunnen evenaren, mag de Sauvignon Blanc gerust een werelddruif worden genoemd.
Volgens nogal wat wijntifosi steekt, in het Zuidelijk Halfrond, Nieuw-Zeeland er boven uit. Het gematigd, niet té tropisch klimaat heeft hier veel mee te maken. Die verheven reputatie lijkt wel te kloppen want ze hebben de witte Sauvignon daar zowat tot hun Nationale Druif uitgeroepen!

Naar Top
De Selectie


1. Ch. de la Roche, Touraine 2013
Bleekgeel met groene tint.
Fris, jong wit boomfruit en citrus tekenen de neus.Levendig zuur in de aanzet, dat zelfs toeneemt in de smaak. Kruidig en licht bitter in de afdronk.
G: 13 5.95 €


2. Ch. de la Roche, Touraine 2012
Weer bleekgeel met groene tint.
Wat rijpere, mildere geur van kiwi, ananas en abrikoos. Hetzelfde zuur als in versie 2013 maar met meer bittertonen en ook droog mineraligvan karakter. Kruisbes en citrus. Deze wijn is zachter van profiel maar zit vooral mooi in balans.
G:14.5 5.95€


3. Van Looveren (Z.-A.) 2014
Zeer licht bleekgeel
Licht kruidige neus met groen hout maar ook bloemig (viooltjes). Perzik en lychee. Kruidige, droge aanzet met lichte pepertoets. Toch komt de wijn zachter over met veel fruit. De afdronk is wel wat beperkt.
G: 12 7.90 €


4. Fantail Sauvignon-Chenin (Z.-A.) 2013
Jong goud.
Jong wit boomfruit in de neus. Wel niet zo expressief. Op de tong proeven we een lichte koolzuurtint. Soepel zuur met bitter in de opvolging. De wijn loopt wat eenzijdig uit.
G: 12.5 7.05 €5.Floreado 2013
Bleekgeel
Jong, knapperig wit fruit met bloemig accent. Weer impressie van koolzuur op de tong. Fijne zuren. Bloemig en fruitig tegelijk, gevolgd door bitterkruidigheid in de afdronk.
G: 14.5 11.89 €6. Andrian-Andrius. 2008
Goudkleurig.
Rijke neus van zuivel en vanille. Rijpe, volle smaak van voldragen tropisch fruit met bitter en zuur mooi in balans.
G: 15 23.95 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Yvonne voor de brede, kwaliteitsvolle selectie.

Ma. 2 maart 2015: Wijn & kaas!:
Iedereen brengt eigen bestek & glazen mee. Jaak zorgt voor het aperitief, Bert voor de wijn, Lief & co voor het dessert en de rest van het zootje voor de ambiance!
Tot genietens!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be