Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2015: Bubbels
Wanneer en Wie12 januari 2015
Verslag: Bert
Wijnkeuze: vrijwel iedereen
IntroNaar goede oude getrouwe gewoonte, hield Teju haar jaarlijkse Schuimwijn-blindproef van begin januari.
Het kwam er, zoals steeds op neer, niet alleen de smaak- en geursensaties van de belletjeswijn te detecteren! Minstens zo belangrijk en moeilijk was de opdracht, te achterhalen of we telkens een schuimwijn (Cava, Spumante, Crémant...) dan wel een authentieke champagne in ons glas lieten rondwalsen. Behoorlijk lastige klus zei ik en dat heeft zo zijn redenen.
De eerste ligt bij de categorie schuimwijnen zelf. Ze zijn er, vooral het laatste decennium, stevig op vooruitgegaan!
Strengere selectie van (kwaliteits)druiven, zuivere vinificatie, uitgekiende assemblage van verschillende cépages en consequente toepassing van de "méthode champenoise", hebben nogal wat schuimwijnen tot op een dergelijk niveau gebracht, dat het onderscheid met champagne haast niet meer te merken valt!
Tracht maar eens een top-Cava, met zijn assemblage van Parellada, Xarel-Lo en Macabeu èn tweede gisting op fles te onderkennen tegenover de belletjes uit Epernay!
Zet een loepzuivere Crémant de Bourgogne, gemaakt van eersteklas Chardonnay, maar eens naast een champagne Blanc de Blancs (ook 100% Chardonnay)!
Blinde tasting lijkt hier wel puur kamikazewerk!

Moet dit ons nu inspireren tot de kreet: "Dan maar liever niet blindgeproefd!"? Neen, van dit soort angsthazerij is de ware wijnfanaat niet gediend!
En zo, het glas èn de rug mooi rechtop, maar enigszins gesterkt door de voortschrijdende beroezing van de zalige aroma's, de godendrank tot ons nemen en onvervaard ons oordeel voor de leeuwen gooien, da's pas het echte werk!

Naar Top
De Selectie


Champagne Monrency
Zeer fijn parenlend, steenfruit en matig zuur, stevig schuimend op de tong met persistent zuur


Champagne Brut Emanuel Benoit
Bescheiden parelend met wat gesloten neus maar met breed smaakpalet. kruid-fruit in balans. Lange afdronk.


Crémant de Bourgogne 2010 millésimmé.
Zeer stevig schuimend met prikkelend koolzuur, bloemen en rijper fruit in de neus. Kruidig en fruitig op de tong met persistent zuur


Champagne Veuve Durand
Zeer fijn en stevig parelend. Frisse neus van perzik en jonge kiwi. Zuren, kruidigheid en Marne op de tong.


Champagne Veuve Durand (2)
Zeer fijn, uitbundig schuimend, goudkleurig.
Geur van brioche en geraspte appel. Fijne zuren, gecombineerd met rabarber, mineraligheid en weer geraspte appel. Lange afdronk.


Pol Gardère Champagne
Fijn parelend. Zuiver bleekgeel met groene zweem. Perzik en wit fruit. Zuur in de aanzet met accent van pompelmoes in de opvolging. Rabarber leidt een lange afdronk in.


Cava Muscandia
Heel fijn parelend met prikkelend koolzuur, brioche en de geur van verse druiven. Krachtige, levendige, tintelende smaakaanzet met appel, gist en citrusaccent.
Naar Top
NabeschouwingDank aan alle milde gevers!

Volgend evenement, 2 feb.: Yvonne verrast ons met Sauvignon Blanc!
Tot zolang!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be