Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2014: Languedoc 'La Clape'
Wanneer en Wie1 december 2014
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Toon
IntroLanguedoc, een verhaal van vallen en opstaan

De Languedoc-Roussillon is een van de oudste wijnstreken van Frankrijk. Al van in de 7de eeuw voor Christus bedreven de Iberiërs er wijnbouw. Daarna werd het areaal achtereenvolgens door de Romeien en de monniken uitgebreid. De oppervlakte van de wijngaarden bleef echter beperkt, tot het fameuze "Canal du Midi" in de 17de eeuw export mogelijk maakte. De grote doorbraak kwam er echterdankzij de aanleg van het spoorwegnet in de 19de eeuw en de productie nam toe van 4 miljoen tot 15 miljoen hectoliter! Tot zover het roze plaatje...
Tegen het eind van de 19de eeuw aan, trof de Phylloxera (druifluis)-plaag de regio keihard en bovendien moesten de wijnboeren opboksen tegen de concurrentie van goedkope Algerijnse wijn en die van grootgrondbezitters die weliswaar spotgoedkoop, maar meestal van bedenkelijke kwaliteit was. Daar kwam zelfs een ware volksopstand van in 1907, onder leiding bovendien van een populaire kroegbaas, Marcellin genaamd. President Clémenceau maakte er echter korte metten mee. Terug naar af dus.
Toen hadden de wijnbouwers het idee om de eerste coöperaties op te richten: samen sterk, weetjewel... Het duurde echter tot ong. 1980 voordat de kwalitatieve aanpak er kwam, danzij de AOC's, de selectie van betere druivenrassen en lagere opbrengsten.
De kwaliteit steeg duidelijk maar vandaag voelen de wijnbouwers in de Midi de wel erg hete adem van de wijnen uit de Nieuwe Wereld. Als je dan weet dat wijnbouw in deze regio met al hoge werkloosheid vaak het enige bezit vormt, dan weet je het wel!
En toch gloort er soelaas aan de horizon. Een stevig aantal wijnbouwers uit het diepe Franse Zuiden hebben begrepen dat, door streng volgehouden kwaliteitsbewaking, er uit de druivenflora véél meer te halen viel dan decennia lang het geval was geweest. Ze zijn wel even door een diep dal moeten gaan maar vandaag halen ze bij bv Parker, waarderingquoteringen die vroeger tot het science-fiction genre behoorden.
Zo zie je maar dat, ook in de wijnwereld, de volhouder uiteindelijk wint, tot groot genoegen van iedere ietwat gedreven wijnfanaat!Naar Top
De Selectie


1. Ch. d'Anglet '11
Gouden tint
Kruidig-fruitige neus met accenten van citrus en ananas. Op de tong manifesteert zich bitterkruidigheid in de aanzet. De zuren blijven eerder op de achtergrond. Vervolgens nemen we een sherrryaccent waar maar de wijn dooft wat simpel uit.
G: 12 9 €


2. Pech Redon '12
Goud met amber.
Deze wijn geurt nog kruidiger dan de vorige met een toets van geraspte appel. Ook in de smaak valt de kruidigheid op met zelfs een vleug peper. Het bitteraccent blijft koppig doorspelen tot in de finale met toch ook nog dat sherrysmaakje.
G: 12 12 €


3. Ch. d'Anglet '11
Tint van zwarte kers of kriek.
In de neus ontplooit zich een vanilleuze geur met rijp donker fruit. Stevige, bittere smaakaanzet van cacaopoeder met peper in de opvolging. Jonge noordkriek staat in voor de fruitigheid. Nogal groene tannines lopen uit tot in de finale.
G: 13.25 9 €


4. Pech Redon '11
Andermaal de tint van zwarte kers.
Animale geur van putje en stalmest met de fruitigheid van rijper rood fruit. Nog meer uitgesproken bittertoets op de tong: jonge walnoot. Peperkruidigheid alom, omgeven door zeer jong rood bosfruit. Persistent bitter tot in de afdronk.
G: 13 14 €


5. C h. d'Anget 09
Zuiver kriekenrood.
Volle, fruitige geur van kriek. Levendige maar zeer smakelijke tannines. Rijp rood fruit, gevolgd door de bitterheid van zwarte chocola.
G: 14.5 15 €


6. Lithos 2011
De wijn oogt jonger met paarse tint.
Geur van rijpere kers met ook een accent van bosaarde. Veel krachtigere geuraanzet waar vooral de volwassen tannines opvallen. Volop rood fruit met bitterkruidigheid in de afdronk.
G: 15.5 16 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Toon voor de goed gestoffeerde en verrassende selectie!

Volgende sessie, 12 januari : Bubbelwijnen! Ieder die zich geroepen voelt om een fles aan het strenge doch rechtvaardige oordeel van Teju te onderwerpen, mag gerust de sprong in het duister wagen! Krijgt u ook al het schuim op de lippen?

Graag en van harte wensen wij alle leden van onze wijnclub en allen die hen dierbaar zijn een gezond en succesvol 2015 toe!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be