Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2014: Spanje 2
Wanneer en Wie31 maart 2014
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Rik
IntroDe brede variatie van Spanje
Van de monding van de Ebro tot de Duero

De tijd dat de Spaanse wijncultuur haast geassocieerd en zelfs verward werd met Sangria, een vooral door zonlievende toeristen massaal geslempte hutsekluts van derderangswijn en verlopen fruit, is gelukkig grotendeels voorbij. Dit allicht zeer tot ongenoegen van de plaatselijke apothekers die hun omzet aan (hoofd)pijnstillers drastisch hebben zien terugvallen!
Feit is dat Spanje de grootste wijngaard ter wereld binnen zijn grenzen heeft maar niet de hoogste productie scoort. Dit wijst op lage opbrengsten, een van de belangrijkste factoren van kwaliteit! Bovendien omspant de Spaanse wijnkaart zowel regio's in het regenrijke, koelere Noorden ( Galicië, Asturië), als de zondoorstoofde gebieden zoals La Mancha en het diepe Zuiden. Het spreekt vanzelf dat die verschillende klimatologische omstandigheden zich weerspiegelen in het karakter van de wijn: variatie te koop dus!
De Spaanse wijncultuur kan bogen op een rijke, oude traditie: al meer dan 3000 jaar geleden hadden de Feniciërs in Cadiz de Vitis Vinifera - de oervader van veel moderne wijnrassen- aangeplant! Ondertussen zijn de Spanjaarden wel hun eigen inlandse variëteiten blijven cultiveren, denk maar aan de Tempranillo, Mazuelo, Garnacha, Palomino, Xarel-Lo, Pedro Ximenez etc.!
Hun traditie om de wijnen vaak jarenlang in de bodega's te bewaren (tot 6 jaar!), deels op vat en op fles, verhoogt natuurlijk de kans op evenwichtige rijping. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat Spanje, mede dank zij al die factoren, tot de toplanden in de kwaliteitsorde wordt gerekend!


Naar Top
De Selectie


1. Vinas Del Vero, Clarion 2011, Gewürz/Chard.
Goudkleurig met groene tint.
Zeer fruitige, frisse en fruitige neus met amandel en zuivel.
Mineralige en stevig frisse wijn met accenten van rabarber, gevolgd door een groenkruidige, droge afdronk. Levendige, jonge en expressieve wijn!
G: 14 9.15 €


2. Ermita de Lorenzo, Campo de Borja Gran reserva 2003
Zeer zuivere tint van kriek met evolutie
Expressieve neus: kruidig-alcoholisch en met houtlagering. Kriek en donker bosfruit.
Zuren, tannines en peper in de aanzet. Droog en redelijk bitter: zwarte chocola. Zwart, gekonfijt en gekookt fruit vult aan met zuren tot in de finale.
G: 14 5 €


3. Yonna, Borja Joven 2005
Zuiver jong kriekenrood.
Fruitige neus met kers&kriek, granaatappel en alcohol.
Volle, stevige aanzet met jeugdige, droge tannines, aangevuld door jong rood bosfruit: rode braam maar ook noordkrieken. Peper alom!
Levendige "juichende" wijn.
G: 16 15 €


4. Marquès de Murrieta, Rioja Reserva 2005
Zuiver kersenrood.
Rijpfruitige neus met verleidelijke accenten van zwarte braam.
Levendige, volle, aangename tannines tekenen de aanzet. Peper en alcohol leiden naar een finale met donker gestoofd en gedroogd fruit.
G: 15.5 15 €.


5. Artadi, Vinas de Gain 2006
Kriek met paarse tint.
Meer kruidig getypeerde neus maar ook wel wat chemisch. Tertiaire geuren van bosaarde, leder en truffels, aangevuld met zwarte bes.
Zeer mooi geëvolueerde tannines in de aanzet! Toch krachtig, vol en peperig De zuren dansen mee in de ganse smaakfase. Donker en gekonfijt fruit: krent en rozijn vullen de korf met een peperfinale als afsluiter.
G: 15.75 16 €


6. Artadi (idem als 5, maar) 2008
Kriek met paarse tint.
De neus komt wat gesloten over, licht fruitig en de geur van graan.
Redelijk evenwichtige tannines met peperaccent. Drop, zwart gestoofd en gedroogd fruit vult het middenstuk met een kruidige finale als afdronk.
G: 14 16 €


7. Artadi 2010
Kriekenrood met massaal veel paars!
Volle, fruitige geur van rijper donker fruit. Aromatisch karakter.
Milde, soepele smaakaanzet met aangename, fijne tannines. Zuren in balans. Kers, kriek en bosfruit ronden af.
G: 14.75 16 €


8. João Ramoz, Portugal 2004 Aragonès.
Diep kriekenrood
Fruitig getinte neus.
Vlotte, soepele tannines tekenen de aanzet. Ze zijn droog maar ook aangenaam. Fijnen zuren brengen de smaak tot evenwicht met vol rood fruit als toetje.
G: 15 9 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Rik voor de bijzonder mooi gevarieerde selectie!

Volgende wijnproef, 5 mei: Bert selecteert.

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be