Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2013: Bourgogne
Wanneer en Wie2 december 2013
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Lief Bartholomeus
IntroBourgogne: frustrerende zoektocht?

Afgezien van het prachtige historische kader van een streek, waar overigens geen Vlaming met enig gevoel voor Vaderlandse Geschiedenis onbewogen kan bij blijven, is het bezoek aan de plaatselijke wingerd een heel ander verhaal.
De streek beslaat nauwelijks 25 % van de Bordelese wijngaard en geniet een nagenoeg even grote renommee!! Valt het dan te verwonderen dat het gemiddelde prijsetiket flink dat van Bordeaux overstijgt? Voorts is er nog de kwalijke versnippering van het wijngaardbezit (Clos Vougeot, 60 ha., telt 80 eigenaars…) en de soms onevenredig grote opbrengsten per hectare, wat niet per definitie de kwaliteit ten goede komt!
Vernieuwing en klantvriendelijke wijnbouw moet je dan ook vaak gaan zoeken in de minder bekende districten, buiten de schaduw van de “grote kanonnen” dus.
Iedere, door enig historisch besef gedreven Vlaming en dus parttime Bourgondiër, gaat dan ook graag de uitdaging aan om als wijnliefhebbende toerist de vaak sfeervolle, historische kelders te gaan bezoeken en hun inhoud te savoureren!
Vooral de kleinere wijnbouwers in de wat minder bekende wijngemeentes (Saint-Romain, Morey Saint-Denis, Auxey-Duresses enz.) zullen u met Bourgondische gastvrijheid en ongeveinsde gedrevenheid het beste van hun kelder voorzetten, zonder u meteen murw te slaan met een loodzwaar prijsetiket!

Naar Top
De Selectie




1. Bourgogne Chardonnay “Les bonnes gouttes” 2004

Zuiver goudgeel
Diepe geur van rijper wit fruit, perzik, abrikoos, rijpe kruisbes en mango.
Droge, wat bitter-zure aanzet van pompelmoes en rabarber. Mineralig en kruidig in de afdronk.
G: 13.75 8.40 €


2. Bourgogne Saint-Romain, Clos sous le château. 2004

Goudgeel
Wat gesloten neus met impressies van jonger wit fruit, peer, geraspte appel en boter.
Frisse smaak met levendig zuur: limoen en granny. Licht oxidatief. Droge finale met mineraligheid, bitter en zuur mooi in balans.
G: 14.25 12.20 €


3. Bourgogne Cuvée Barbara 2006

Kriek met licht paarse tint.
Noordkrieken, pruim en licht rood fruit kleuren de neus.
Vrij bittere aanzet van kersenpit met jonge, zeer droge tannines. De wijn toont zuren in de opvolging: jonge noordkriek en roze pompelmoes. Kruidige afdronk.


4. Savigny-Les-Beaune, 1-er Cru “Les Charnières” 2003

Zuiver kriekenrood.
Rijper rood en donker fruit. Zeer krachtige geurimpressie. Peperkruidig en vanilleus.
Milde, soepele smaak rond de tong, mondvullend ook. Fijne tannines.
Rijp rood en donkerder fruit zoals rijpe braam, pruim en vijgenpasta. Mooie, ronde, evenwichtige wijn!
G: 15.5 10.30€


5. Morey Saint-Denis 1-er cru “Les Blanchards”

Licht doorkleurd kersenrood.
Roodfruitig met aroma’s van rode bes en groseille.
Bitter en zuur verhouden zich mooi in balans met toetsen van noordkriek, groene amandel. Putje en alcohol ronden af.
G: 13.75 16€


6. Chassagne-Montrachet “La Canièrre” 2007

Zuiver kriekenrood.
Volle geur van rijp rood bosfruit, cassis en braam. Pepertoets volgt.
Zeer krachtige, peperige aanzet van levendige, droge tannines. Volop rood fruit en kruiden uit de Provence. Andermaal peper in de finale.
G: 15.50 11.15 €


7. Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2010

Diep doorkleurde kriek.
Mild rood fruit in de neus. Ook wat jammy van karakter.
Zeer brede smaakaanzet van fruit en peperkruidigheid + alcohol. Niet te agressief maar net voldoende stevig in de mond.
Naar de afdronk toe toont de wijn een meer kruidige, droge kant met levendige tannines, voldoende zuur en fruit.
Complete wijn!
G: 15
? € (geschonken door Chris wegens verjaard! Proficiat!!!)
Naar Top
NabeschouwingDank aan Lief voor de verrassend kwaliteitsvolle selectie!

Volgende wijnproef: 6 jan. 2014: Schuimwijn/Champagne blindproef. Gelieve de drank koel te houden. Het hoofd: mag maar moet niet!

Graag wensen wij alle leden van ons aloude wijnproefgenootschap een succesvol en overgelukkig 2014 toe!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be