Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2013: Corbières
Wanneer en Wie7 oktober 2013
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Jaak
IntroDe zoektocht naar kwaliteit: doolhof of methodiek…

Bij gelegenheid van het kwalitatief beoordelen van een selectie wijnen door een proefgenootschap, kan je grosso modo twee wegen bewandelen:
1. de totaal-blindproef:
  • Hier wordt, onafhankelijk van etiket, herkomst, Millésime of prijsetiket geproefd, met als enige info de kleur in je glas . Uitdagend en boeiend, dat wel maar met een hoog rarara- gehalte met eventueel ook een geur van competitie in de zin van “ wie triomfeert en wie gaat hier smadelijk op zijn bek?”.
De vraag kan gesteld worden naar de meerwaarde van dit soort “oenologisch athletisme” dat eerder thuishoort in mediatieke evenementen zoals “wedden dat?” of in een gespecialiseerde kwis.

2. De proef met etiketinformatie.
  • Gewapend met de inhoud van het etiket (eventueel aangevuld met rugetiket), wordt de wijn door het panel geproefd. Hier wordt de proefdoelstelling meteen een stuk concreter. Men kan de eigenschappen van de wijn in het glas namelijk toetsen aan de te verwachten kenmerken van die bepaalde regio, dat bepaalde domein. Gedaan dus met nattevingerwerk of speculatief geneuzel. Voorwaarde is wel dat de proever op de hoogte is van het kader waarin de wijn zich situeert maar dat aspect kan ingevuld worden door introducerende info vooraf.
  • Voor welke van de twee benaderingen men ook kiest, zolang proefplezier voorop staat is de keuze van weinig belang. In ieder geval mag de info op het rugetiket of de promotekst van de wijnproducent met de nodige scepsis benaderd worden. Niet zelden is het de bedoeling de wijn zodanig op te hemelen dat elke kritische noot vanwege de wijndrinker zowaar godslastering lijkt…

Naar Top
De Selectie


1. Le Corbière, Vin de Table 2010

Kersenkleur met paarse robe.
Intense neus van donker en rood, gestoofd bosfruit. De fruitigheid haalt het op de alcohol!
Krachtige, levendige smaakaanzet, peperig zelfs met zuur, alcohol en kruidigheid in balans.
G: 13 2.5 € (!)


2. Idem maar millésime 2009

Kers maar met meer uitgesproken paarstint.
Wat rijper, donkerder fruit en ook wat kruidiger getint: kruidnagel.
Volle, krachtige smaak met meer bittertonen, droge tannines, peperkruidig.
Rood gekonfijt fruit, uitlopend op een lange, kruidige afdronk.
G: 13.5 3 €


3. Pommard 2001

Kersenrood met evolutie.
Kruidig getinte neus met jam van kers en pruim.
Presente tannines met zuur in balans. Gekonfijt rijp fruit in de opvolging. Charmante wijn!
G: 15.5 21 €.


4. Castelmaure, Corbières 2005 (magnum)

Kriek met paarse robe.
Kruidig/fruitige neus met een stevige dot alcohol.
Krachtige tannines, behoorlijk bitter in de aanzet en kruidig bovendien.
Gestoofd fruit.
G: 14 9.5 €


5. Etang des Colombes, Bois des Dames 2005

Kriekenrood met paarse tint.
Ook weer kruidig/fruitige neus maar met meer nadruk op de fruitigheid.
Ook op de tong vertoont deze wijn meer rijpe fruitigheid met alcohol op maat maar met weer meer kruidige toetsen in de finale.
G: 14 9.5 €


6. Châteauneuf-du-Pape 2001

Rijpe kersenkleur met evolutie.
Volle, rijp-fruitige neus van bruine suiker, stalmest en kruidige accenten.
Krachtige aanzet van levendige, droge maar smakelijke tannines, gestoofd fruit, karamel en een impressie van gerookt.
G: 15 11.75 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Jaak voor de aangenaam verrassende selectie!

Volgende wijnproef: ma. 4 nov.: Toon daagt Berlusconi uit op zijn eigen kot, op zoek naar de beste Chianti (Opgepast voor Ruby…!).

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be