Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2013: Rosé
Wanneer en Wie22 juni 2013
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Ivo en Marie-Louise
IntroRoséwijn: Vlees noch vis?

Roséwijn zit wereldwijd in de lift en dat heeft zo zijn redenen.
Het is eerst en vooral een vlotte en toegankelijke wijn en omdat hij zowat het midden houdt tussen wit en rood, vertoont hij de frisheid van de ene kleur en de kruidige roodfruitigheid van de andere. Het is met name de jonge, beginnende wijnliefhebber die dit zachte, soepele karakter apprecieert.
Bovendien wordt rosé, koel opgediend, door velen beschouwd als de ideale zomer(terras)wijn. Voor anderen is het een wat weinig expressieve wijn die voortdurend twijfelt tussen zijn wit en rood karakter…
Voor alle duidelijkheid, rosé wordt niet gemaakt door wit en rood te mengen: dit is namelijk in Frankrijk verboden, behalve voor het assembleren van roséchampagne.
Als basis neemt men blauwe druiven. Deze worden gekneusd en met pel en pitjes in de gistingscuve verzameld. De fermentatie begint onmiddellijk en het oorspronkelijk witte sap gaat steeds meer (rode ) kleur uit de pellen extraheren.
Laat men dit proces gewoon doorlopen, dan krijg je volrode wijn, zet je het schilcontact voortijdig stop door sap en schillen te scheiden, dan krijg je rosé.
Eén opmerking evenwel: soms, om de kwaliteit van rode wijn te verhogen, wordt uit de cuve tijdens de gistingsfase, een deel – tot 20 % - van het sap in het roséstadium afgetapt zodat er in de gistkuip minder sap voor evenveel vruchtvlees overblijft. Dit procédé noemt men de “saignée” , letterlijk: “aderlating”. De resterende rode zal er beter uitkomen maar de rosé de saignée is niet zelden een brouwsel van bedenkelijke kwaliteit. Spotgoedkoop, dat wel…
Overigens heeft ook rosé zijn eigen topregio’s die er kwalitatief bovenuit steken.
De rosé de Provence en met name de Tavelrosé’s kunnen moeiteloos de concurrentie met hun rode en witte neefjes doorstaan.
Daarnaast laten de Nieuwe (wijn)wereldlanden zich niet onbetuigd met karaktervolle Zinfandel en Syrahdruiven in de kuip. Voor elk wat wils dus en redenen te meer om het trauma van fletse, flauwe, mierzoete Rosé’s d’Anjou definitief achter zich te laten!

Naar Top
De Selectie


1. Passetoutgrains Bourgogne 2011

Zalmkleurig met lichte evolutie
Tamelijk intense geur van alcohol, rijper rood fruit en gommetjes.
Droge aanzet met levendig zuur in balans met bitter en prikkelende toets. De alcohol is hier niet prominent aanwezig.
G: 13 6.50 €


2. Beaujolais Villages, Jambon 09

Zuiver roségetint.
Wat bescheiden neus van cuberdons en aalbesjes. Ietwat kruidig.
Wat brave aanzet met gaandeweg toenemende stevigheid in de smaak met impressie van peper, warme alcohol en rode besjes. Bitter en zuur mooi in balans.
G: 12.5 5.50 €.


3. Rosé de Syrah Rhône 09

Zuiver rosé met tintje amber
Rijpere rode bes, abrikoos en cuberdons.
Krachtige, mondvullende aanzet van rijp en gekonfijt fruit plus de kruidigheid van bitter en peper. Bescheiden zuur.
G: 13.75 5 €.


4. L’Eigagnau , pays d’Oc 2011

Rosékleur.
Wat scherper, ook wat chemisch, blauwe kaas.
Vlakaf zoet van smaak met abrikoos, grenadine en limonade.
G: 11


5. Côtes du Rhône Vidal, Fleurie ‘11

Presente, fruitig getinte neus met rood en gestoofd fruit en abrikoos.
Zeer droge aanzet, bitterkruidig, peper en alcohol. Weer rood en gestoofd fruit en tannines.
Krachtige, complexe wijn.
G: 14 5.20 €.


6. Tavel Rhône, Vidal-Fleurie

Wat dieper doorkleurde rosé.
Fruitige neus van rode besjes, gestoofd fruit maar ook voldoende bitter in balans. Kruidig profiel!
G: 13.75 8.58 €.


7. Ors-Jeu 2006

Rosé met evolutie: vieux rose!
Rijpere, wat belegen wijn met kruidige en peperige aanzet van pompelmoes en mandarijn. Peper en alcohol in de houtgetekende finale.
G: 15 17 €.


8. Rosé de Lamarzelles 2011 (extra, door Jaak)

Zuivere rosétint met grote concentratie.
Framboos, perzik, kruiden en alcohol tekenen de neus.
Krachtige maar zeer aangenamekruidig-peperige smaakaanzet wordt aangevuld door volle, rode fruitigheid. Alles perfect in balans!
G: 15 15 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Ivo en M.-Louise voor de smaakvolle selectie!

Opgepast: de eerstvolgende wijnproef gaat door op 30 ipv 9 september!

Met rozige groeten!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be