Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2013: Côtes du Rhône
Wanneer en Wie4 februari 2013
Verslag: Bert
Wijnkeuze: Jaak
IntroDe Rhônestreek: Veelkleurig en divers

Van kladschilders tot Van Gogh.

Frankrijk-wijnland bespreken (en proeven) zou hopeloos onvolledig zijn indien men niet met gepaste eerbied de Rhônestreek zou aandoen.
Algemeen beschouwd als de oudste Franse wijnregio (sommige bronnen spreken zelfs van 2400 jaar geschiedenis…), wordt toch aangenomen dat, dank zij de Romeinen, de wijnbouw hier echt van de grond gekomen is.
Verscheidenheid troef in ieder geval en dat is in hoge mate te danken aan de enorme geografische uitgestrektheid van het gebied: maar liefst 200 km. scheiden Vienne (Rhône Septentrionale) van de stad Avignon (site van Châteauneuf & co). Deze diversiteit drukt zich ook uit in de cépages: hoofdzakelijk Syrah in het Noorden, Grenache in het Zuiden, eventueel aangevuld met Carignan en Mourvèdre. Wit kickt vooral op Viognier maar ook bv. de Clairette en Roussanne maken hier het mooie weer. Het is hoe dan ook de streek van de multicépages: Châteauneuf mag geassembleerd worden uit niet minder dan 13 druivensoorten!
Daarnaast zijn er de verschillende geografisch afgebakende subregio’s en kwaliteitsgebieden: Bouches du Rhône, Côtes du Ventoux, Rhône AOC, Rhône Villages, Rhône Villages+Vacqueyras, Gigondas, Beaumes de Venise, Rasteau, en andere Ségurets.
Bovendien heeft de Rhônestreek de plezierige eigenschap dat ze voor de geheide wijnfanaat steeds nieuwe verrassingen in petto blijkt te hebben. Het is een regio die van oudsher een enorme productie heeft gekend, maar daar ook de kwalijke gevolgen qua reputatie aan overhield: massale hoeveelheden simpele, onbetekenende 'kladschilder'-wijntjes 'à ne savoir qu’en faire s’ils ne vous faisaient pas tourner la tête'- alleen maar goed om er eens lekker zat van te worden- om het met de woorden van chansonnier Jean Ferrat te zeggen… Alleen de AOC Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf… en de noordelijke appellaties leken aan dat neerbuigende oordeel te ontsnappen. Gelukkig zijn ook in de randgebieden van de regio wijnbouwers opgestaan die kwaliteitsgericht zijn gaan werken, oude, regionale rassen reanimeerden , verstandig met eik wisten om te springen en als resultaat het wijnminnend publiek konden verrassen met vlotte, aangename streekwijnen met eigen karakter, voldoende lengte en concentratie. Bovendien blijft het prijsetiket heel wat bescheidener dan hun – terechte – ambities.
Naar Top
De Selectie
1. Dom. Saint-Pierre 09
Grenache, Carignan, Syrah

Diep geconcentreerde paarse tint.
De wijn geurt naar volrijp rood bosfruit, aangevuld met kers&kriek.
Volle, fruitige aanzet van rijper rood en donkerder fruit met een pepertje in de opvolging. Aangenaam en vlot. Zondoorstoofde wijn.
G: 13.5 6 €


2. Dom. Saint-Pierre, “Plan de Dieu” 09
Grenache, Syrah, Mourvèdre.

Diep paarse tint.
Wat meer gesloten neus maar met wel meer rondeur (Mourvèdre?)
Stevige aanzet van droge, pittige tannines, in balans met een levendig zuurtje. De tannines blijven persistent tot in de kruidig getinte finale toe. Stoere wijn.
G: 14.5 9 €


3. Le Clos du Caillou “Bouquet des Garrigues” 2010
Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault en Mourvèdre (!)

Paars!
Rijp rood bosfruit, kruidnagel en peper.
Andermaal een zeer toegankelijke Rhône: vlezig, fruitig met een stevig puntje alcohol en peper. Aangename, vlotte finale!
G: 14 10 €


4. Le Clos du Caillou “Les Quartz” 2010
Grenache, Syrah

Diep paarse tint.
Wat meer gesloten neus met nadruk op rijp rood fruit: kers en framboos.
Meer rondeur in de aanzet met volle tannines, voldragen fruit en met alcohol en kruiden in balans. Elegante, fijne wijn!
G: 15.25 13.5 €
5. Ch. Mourgues du Grès, “Les Galets rouges”, Costières de Nîmes 2010
Syrah, Grenache, Mourvèdre, Carignan

Paars
Expressieve neus van leder, zoethout, stalgeur en vlier.
Milde en volle aanzet met krachtige tannines, droog maar aangenaam. Peper en kruidigheid ronden af.
G: 14 6.40 €


6. Ch. Mourgues du Grès, “Terre d’Argence” 1009
Syrah, Grenache

Paars
Idem als de vorige wijn maar wat minderexpressief. Wel kruidiger en met tonen van rijp fruit.
Brede, vollere smaak met versmolten tannines en de kruidigheid van cayennepeper. Levendige tannines leiden een kruidige finale in.
G: 15.5 10 €.
Naar Top
NabeschouwingDank aan Jaak voor de verrassend kwaliteitsvolle selectie waarbij toch opviel dat de houtgelagerde versies (wijn 2-4-6 ) er bovenuit torenden!


Belangrijk: Volgend evenement: Ma. 4 maart ’13: Kaas & wijn!

Maken hun opwachting:
Chris
Lief B.x2
Lief G.x2
Toon x2
Jaak x2
Ivo x 2
Bert
Yvonne

Opmerkingen:
• Indien deze lijst niet volledig of correct is, gelieve ons te contacteren aub!
• Iedereen brengt eigen bestek, glazen en borden mee!
• Jaak zorgt voor de apero
• Lief B. voor de dessertjes
• Ivonne voor kaas enz.
• Bert voor rood & wit

tot zolang!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be