Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2012: Oudere wijnen en kelderresten
Wanneer en Wie6 februari
Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: Lief Bartholomeus
IntroHet ouderingseffect van wijn of de kunst van het Waardig Ouder Worden

In tegenstelling met wijd verbreide volkswijsheid, zoals "…deze waardevolle medewerker is zoals de wijn; hij wordt beter met de jaren" , is het niet zo dat wijn per definitie betert met het ouderen. Het vermogen tot ouderen is namelijk gebonden aan een aantal voorwaarden en factoren, zoals de kwaliteit van het millésime zelf.
Een goed wijnjaar geeft stevige tannines, voldoende suikers en zuren om een goede lagering mogelijk te maken. Ook de druivensoort (denk aan Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Syrah en andere Malbecs) speelt, door haar tanninestructuur en potentieel alcoholgehalte, een belangrijke rol.
Ook niet zonder belang is de vinificatietechniek ( macération carbonique geeft fruitige maar weinig houdbare wijnen :(Beaujolais Nouveau…) en ook de structuur van de ondergrond speelt mee ( graniet en kiezel…)
Tot slot geeft een min of meer lange lagering op eikenhout serieuze overlevingskansen aan zelfs witte wijnen die het, gezien hun geringe tanninegehaltes, normaal niet lang zouden uitzingen. De witte Graves zijn daarvan een treffende illustratie.
Zijn alle voornoemde factoren in positieve zin van toepassing, dan kan het nog deerlijk mislopen als de wijn in slechte omstandigheden is bewaard: Te hoge/lage bewaartemperatuur, de dagelijkse "jojo" van grote temperatuurverschillen, verticale lagering, intense trillingen of de dichte nabijheid van chemische troep kan je lievelingsfles zo in een vloeibare nachtmerrie omtoveren. Koester ze dus met gepaste liefde en tederheid, de beloning zal van een onvergelijkbare gulle zaligheid zijn!



Naar Top
De Selectie


1. Baron de l'Estrille, Merlot, Aude 2010

Kriek met paarse tint.
Fluwelige neus van rijper rood/donker bosfruit met soepele smaakaanzet, bescheiden tannines van andermaal rijp rood bosfruit en jonge braam.
G: 13.5 4.95 €


2. Pioch Palat, Bérange 2006

Kriek met licht paars.
Jong rood pitfruit in de neus. Levendig zuur op de tong, tannines in tweede fase met vleugje peper, rood fruit met kruidige finale als afronding.
G: 12.5 7.50 €


3. Louis Philippe, Aude , Merlot 2006

Kriek&paars.
Moeilijk te doorgronden neus van kers en kriek. Bescheiden, soepele tannines en donker fruit. Wat "brave" wijn…
G: 13.25 5.20 €


4. Colbert-Cannet, Haut-Médoc 2003

Baksteen-dakpanrood.
Milde, volle neus van leder, rijp gestoofd fruit en tikkeltje stalgeur.
Zelfde profiel op de tong met braam, cassis, blauwe pruim maar ook peperkruidigheid, ceder en tabak. Evenwichtige wijn.
G: 14.25 9 €.


5. Ch. Vieux Ségonzac, 1ère Côtes de Blaye 2004

Robijnrood met evolutie.
Verfijnde neus met vanille, en rijp donker fruit. Vol en aangenaam.
Levendige maar aangename tannines, peperkruidig met uitgerijpt donker bosfruit en pruimencompote. Ceder/tabakfinale.
G: 15 14 €.


6. Clos Sainte-Anne, Pomerol 2006

Mahonie.
Milde, rijpe fruitgeur, blauwe pruim, krent, zwarte braam en cassis.
Kruidige maar zeer aangename tannines met volrijp donker en gestoofd fruit. Fijne, aangename, lange afdronk.
G: 15.5 0 €


7. Ch. La Salagre Bergerac 2001

Robijnrood met lichte evolutie.
Bescheiden neus van rijp donker bosfruit en champignons.
Nog levendige, droge, kruidige tannines met present zuur. Wat ruwe smaak met bescheiden fruit in het middenstuk.
G: 13.5 8.95 €


8. Ch. Haut-Mauzac Bellecour, Médoc 1996

Mahonie.
Soepele en aangename geur van gekonfijt en gestoofd donker fruit, kruidig ook met houttoets.
Mooi versmolten tannines, krachtig maar ook aangenaam. Zwarte bes, braam, krent en cassis.
Evenwichtig in de lengte met tabak en chocolade.
G: 15.25 12.25 €.


9. Saint-Estèphe, Dom. Prats 1994

Acajou met evolutie.
Wat vermoeide neus met een toets van vermolmd hout.
Levendig zuur met enigszins uitgebloeide tannines. Wat schrale wijn.
G: 13.5 8.30 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Lief voor de uitgebreide selectie.
*volgend initiatief op 5 maart '12 : Wijn en kaas. Aanvang: 7.30 u.

Aperitief: Jaak
Kaas: Yvonne
Brood en nagerecht: Lief
Wijn wit/rood: Bert; Jacques: Primeur…
  • Alle gegadigden brengen hun eigen wapenuitrusting (glazen, bestek, borden) mee!

Warmen zich al op:
Tim (2)
Jaak (2)
Toon (2)
Ivo (2)
Lief G. (2)
Maria
Yvonne
Lief B.
Chris
Bert

(voorlopig) totaal :15

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be