Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2012: Bubbels zonder trubbels
Wanneer en Wie9 januari
Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: zowat iedereen
IntroBubbels zonder trubbels

Wanneer men een fles rode of witte ontkurkt en plots vaststelt dat de vrolijk in het glas rondwalsende wijn een gramstorig zuurtje vertoont, te wijten aan nagisting in de fles, blijkt niet zelden alleen de pompbak nog soelaas te kunnen bieden.
Dit heeft alles te maken met de techniek om stille - en dus koolzuurvrije - wijn te maken! De zuren in de uitgegiste en gerijpte wijn volstaan op zich om evenwicht te creëren met de fruit- en bittertonen van de witte of rode wijn.
Alle supplementair zuurgedoe is dus overbodig en zelfs storend!

Niet zo echter met de wijn die van in den beginne als schuimwijn bedoeld is: het schuimgeweld heeft daar eerst en vooral een ondersteunende en zelfs verheffende functie! Niet in het minst omwille van de befaamde "fraîcheur": een begrip dat alles te maken heeft met de vroege oogst van de druiven, zodat er nog een stevige dosis zuur overblijft om de champagne zijn alom geprezen frisheid te verlenen. Het koolzuur ligt in het verlengde van deze frisheid maar heeft bovendien de merkwaardige eigenschap om ze tot in de afdronk te begeleiden! Wat kan je meer verlangen van een aperitief / feestwijn?
Het heeft niet zonder reden vele decennia geduurd, vanaf het aardse bestaan van de genaamde Dom Pérignon, Benedictijn uit de Champagnestreek, vooraleer de eerste heldere en vlot drinkbare schuimwijn het daglicht mocht aanschouwen die papillen en sfeer wist te beroeren…
Sindsdien en tot vandaag blijft de schuimwijn en vooral de champagne geesten en leden beroeren want het is en blijft de godendrank die feestelijkheden en memorabele momenten weet te vergezellen en tot een hoger niveau te tillen!
Teju ging er weer eens stevig tegenaan in een beroezende blinde selectie!



Naar Top
De Selectie


1. Ludovic David Champagne (Ivo & Marie-Louise)

Frisse, aangename champagne met fijn bitter in de opvolging.


7. Crémant de Bourgogne Brut (Maria & Jozué )

Frisse zuren met volop koolzuur.
Milde fruitigheid maar ook amandeltoets. Droge finale.


2. Marin Lesnier, Champagne - Aube (Lief & Chris)

Frisse, volle smaak met veel rijp wit/geel fruit en lange afdronk.


3. Francoli Cava (Chris Gevers)

Kruidig-bittere impressie met stevige alcohol en krachtige finale.


5. Vrancken Champagne (Lief Gryffroy)

Zeer frisse, schuimende smaak met wit fruit, limoen en citrus in de finale.


8. Zimmerlin-Flamant, Champagne Premier Cru (Bert)

Volle, soepele fruitimpressie, aangenaam en evenwichtig. Goed gebalanceerde champagne!


6. Mercier, Champagne (Lief Gryffroy)

Milde, vlotte jonge fruitimpressie met soepel zuur en vlotte, aangename finale!


4. Jaillance, Crémant de Bourgogne (Yvonne)

Uitbundig schuimend in de mond ; levendig zuur met nadrukkelijke gistgeur, groene, persistente smaak.
Naar Top
NabeschouwingVolgende wijnproef, 6 februari: Lief Bartholomeus selecteert iedereen onder de tafel! Wij houden ons paraat voor het schadebestek!


Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be